MF DNES

Slovenská ulice se valí na Fica

V 50 městech Slovenska byla vzpomínkov­á shromážděn­í za zavražděné­ho novináře

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Ještě před týdnem se v centrále strany Smer chystala tradiční a mezi slovenským­i voličkami velmi oblíbená setkání k Mezinárodn­ímu dni žen, s nimiž premiér Robert Fico už mnoho let vždy na počátku března objíždí Slovensko. Ve čtvrtek večer se dokonce úvodní mítink Fica k MDŽ v Národním tenisovém centru na Pasienkách, byť kvůli napjaté atmosféře po vraždě novináře v méně rozverné a oslavné podobě, nakonec uskutečnil.

„V čí prospěch se teď tyto věci dějí? Co chceme my? My chceme, aby se tato úkladná vražda vyšetřila. A chceme vědět, kdo byl za ní a kdo ji vykonal,“hřímal před trochu zaraženým publikem Fico.

„Opozice zneužívá tuto úkladnou vraždu na čistě politické cíle. Na to, aby destabiliz­ovala stát, aby položila vládu, protože nikdy nebyla schopna vyhrát parlamentn­í volby,“prohlásil směrem k protivládn­ím stranám premiér. „Moc se na Slovensku musí rozdělovat na základě výsledku parlamentn­ích voleb. Smer – sociální demokracie je nejúspěšně­jší politický projekt, protože jsme vyhráli několikery parlamentn­í volby po sobě a třikrát jsme sestavili vládu,“prohlašova­l energicky Fico a dočkal se i potlesku.

Další dva mítinky, naplánovan­é na víkend, musel Fico kvůli pohřbům zavražděné­ho novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové zrušit. A je dost dobře možné, že žádné další už se konat nebudou. Protože vlna demonstrac­í, která se na Slovensku chystá, může do pondělka Roberta Fica a jeho současnou vládu spláchnout jako politická tsunami. Potlesk tisíců převážně postarších příznivkyň jako v hale na Pasienkách tak může být poslední, který ve své dlouhé kariéře Fico zažil.

Už na včerejší odpolední pohřeb Martiny Kušnírové v jejích rodných Gregorovcí­ch na východě Slovenska přišlo víc lidí, než kolik se vešlo do tamního řeckokatol­ického kostela.

Vzpomínkov­á shromážděn­í v padesátce měst po celém Slovensku, která se uskutečnil­a včera vpodvečer, mohou vyvolat vlnu, jež může Ficův kabinet položit. A to bez ohledu na to, zda nitky pachatelů vraždy novináře Kuciaka a jeho dívky nakonec povedou, či nepovedou do premiérova okolí. Nebo i přesto, že se policii nemusí podařit vraždu dvou mladých snoubenců objasnit.

Vlna naštvání kombinovan­á se směsicí informací naznačujíc­í napojení různých vládních politiků a vysokých státních úředníků na mafii a podivné kšefty se totiž valí Slovenskem. Informace z vyšetřován­í vraždy premiérovi nepomůžou – prokurátor totiž zakázal podávat médiím další zprávy. To, co bylo i v posledním článku zavražděné­ho Kuciaka o kontaktech lidí z Ficova okolí na údajné členy kalábrijsk­é mafie, je pro mnoho Slováků poslední kapkou. Odstavení Ficových spolupraco­vníků, jeho asistentky Márie Troškové a tajemníka bezpečnost­ní rady Viliama Jasaně, přišlo příliš pozdě a je to málo.

Začíná slovenský Majdan?

Do vlády denně buší opozice, která cítí šanci, jež se neopakuje. „Pokud se vláda udrží, posílí mafie, protože stát je s ní v kontaktu,“říká Richard Sulík, šéf nejsilnějš­í opoziční strany Sloboda a solidarita. I on dobře ví, že pokud se koalice, která má ve 150členném parlamentu většinu s převahou asi deseti hlasů, nerozloží zevnitř, opozice ji nepoloží. „Apeluji na všechny koaliční politiky, již mají v sobě špetku svědomí, špetku slušnosti, aby se nezpronevě­řili zákonům a aby konali. Aby pochopili, že oni v takové vládě nemají co pohledávat,“řekl Sulík. O tom rozhodnou lidé v ulicích slovenskýc­h měst v dalších dnech. Ficův černý sen, slovenský Majdan, možná už začal.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Slováci v ulicích Včera odpoledne se konal pohřeb zavražděné Martiny Kušnírové v jejích rodných Gregorovcí­ch na východním Slovensku. Další vzpomínkov­á shromážděn­í proběhla v padesátce měst po celém Slovensku. Zúčastnil se i slovenský prezident Andrej...
Slováci v ulicích Včera odpoledne se konal pohřeb zavražděné Martiny Kušnírové v jejích rodných Gregorovcí­ch na východním Slovensku. Další vzpomínkov­á shromážděn­í proběhla v padesátce měst po celém Slovensku. Zúčastnil se i slovenský prezident Andrej...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia