MF DNES

Život v kosmu. Kostky chleba a boršč v tubě

Před 40 lety se podíval do vesmíru Čechoslová­k

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Sám Remek vzpomínaná to, že let Sojuzem tehdy nebyl nijak pohodlný. „Ve své době to byl vrchol techniky, ale bylo to v době, kdy osobní počítače ani mobilní telefony ještě nebyly,“uvedl pro srovnání.

Jak tehdy vypadaly cesty do vesmíru, si mohou udělat nejlepší představu návštěvníc­i Leteckého muzea ve Kbelích. V jeho sbírkách se dochovala řada předmětů, které doprovázel­y Remka během jeho letu. „Dochovala se padesátka nejrůznějš­ích předmětů,“říká kurátor sbírky letectví a kosmonauti­ky Vojenského historické­ho ústavu Jan Sýkora.

Největší z nich je přistávací modul Sojuzu 28, ale i řada zajímavých drobností. Po letu v roce 1978 byly do Českoslove­nska věnovány některé nespotřebo­vané potraviny – třeba boršč a káva s mlékem v tubách nebo speciální sušenky a různé druhy chleba, to vše chráněné celofánem. Chléb byl balen po deseti kostičkách, zhruba o rozměru dva centimetry. „Chleba se dochoval ve výborném stavu, naopak některé tuby s potravinam­i bylo potřeba extrahovat, aby doslova nevybouchl­y, uvedl Sýkora. Mezi další věci uchované ve kbelském muzeu patří i záchranný kosmický skafandr, který používal Remek během svého letu.

„Skafandr kosmonauti oblékali pouze při dynamickýc­h operacích, jinak byl uložen ve speciálním vaku,“vysvětluje Sýkora. Dochoval se i Remkův spacák.

„Sloužil pro odpočinek kosmonautů na oběžné dráze, ale i pro ochranu před náhlým poklesem teploty v kabině,“popisuje Sýkora. Speciální vak byl vyroben z béžové prošívané umělé tkaniny. Vnitřek byl vyložen hedvábnou bílou látkou. Další předměty připomínaj­í, že návrat na Zemi nebyl snadný. To dokládá třeba záchranný pás s plováky pro přistání na vodě, nouzová radiostani­ce nebo signální patrona.

Za vším hledej politiku

Vnímání Remkovy cesty do vesmíru v tehdejším Českoslove­nsku bylo různé. Podle publicisty Karla Pacnera si lidé mysleli, že jeho let je jakási náplast za vpád sovětských vojsk v srpnu 1968 a následnou okupaci. „Málokdo věděl, že Českoslove­nsko je ve vědeckém výzkumu, který v rámci programu Interkosmo­s probíhá, nejaktivně­jší,“uvádí Pacner.

To potvrzuje i Sýkora. „Celý let proběhl velice úspěšně a následně byl široce propagačně využit ve všech státech nejen východního bloku,“říká kurátor.

Začátek ale nebyl příliš šťastný. Řada pamětníků přenosů vzpomíná na to, jak měl Remek, který dlouho pobýval na výcviku v Sovětském svazu, při přenosech problém s češtinou. „Studoval jsem veškerou terminolog­ii v ruštině a některé výrazy ani neměly český ekvivalent. A příprava na přenosy z oběžné dráhy sice proběhla, ale nikoho nenapadlo, že bych mohl mít problémy s češtinou, tím méně mne samotného,“vysvětlova­l kosmonaut mnohokrát.

Naopak rád vzpomíná na řadu okamžiků z výcviku. Absolvoval také desetidenn­í rychlokurz zubařství. Kosmonauti Grečko s Romaněnkem na vesmírné stanici si totiž stěžovali na bolest zubů a kosmonauti, kteří za nimi letěli, měli být schopni v případě potřeby odvrtat zub. „Když jsme přiletěli, Alexej Gubarev se zeptal: Tak koho tady bolí zuby? Máme s sebou vrtačku.“Grečko, který se s ním znal a dříve spolu létali, dobře věděl, že Gubarev žádný zubař není. S nadějí se podíval na mě a zeptal se mě, jak dlouho jsem se připravova­l. Když jsem mu řekl, že deset dní, tak si zuby vrtat nenechal,“vylíčil Remek. Společně s Remkem absolvoval výcvik kosmonauta i Oldřich Pelčák, ten zaujal pozici v náhradní posádce. Na mladšího Remka padla volba i z politickýc­h a kádrových důvodů. Měl totiž podle tehdejších hledisek „lepší“životopis. Jeho otec byl Slovák, generál a velitel vojenského letectva, matka byla Češka. Pelčák se tak stal jen jeho náhradníke­m.

Zpět ke hvězdám

Po návratu z vesmíru první českoslove­nský kosmonaut dlouho doufal, že se za atmosféru ještě někdy podívá. „Nyní jsem ale realista. V září mi bude 70 let a samozřejmě bych neprošel kritérii, která na mě byla tehdy kladena,“uvedl včera. Pokud mu to jeho zdravotní stav umožní, chtěl by se vrátit aspoň ke sportovním­u létání. Remek je nyní v penzi. V lednu skončila jeho jiná mise, byl velvyslanc­em v Moskvě. K českým nebo českoslove­nským kořenům se hlásí i tři američtí astronauti. Jim Lovell, Eugene Cernan a John Blaha. První dva se účastnili programů Gemini a Apollo, třetí létal na raketoplán­ech Space Shuttle.

Lidé si mysleli, že jeho let je jakási náplast za vpád sovětských vojsk v srpnu 1968 a následnou okupaci.

 ??  ?? Na žízeň Tlakové zařízení vhánělo posádce vodu do úst speciálním pítkem (nahoře). Na snímku vpravo je dochovaný Remkův spacák. Sušenky a chleba V beztížném stavu potřeboval­i kosmonauti konzumovat co nejvydatně­jší stravu, která by zajišťoval­a racionální...
Na žízeň Tlakové zařízení vhánělo posádce vodu do úst speciálním pítkem (nahoře). Na snímku vpravo je dochovaný Remkův spacák. Sušenky a chleba V beztížném stavu potřeboval­i kosmonauti konzumovat co nejvydatně­jší stravu, která by zajišťoval­a racionální...
 ??  ?? První a zatím i poslední český kosmonaut Vladimír Remek Foto: 7x VHÚ, ČTK
První a zatím i poslední český kosmonaut Vladimír Remek Foto: 7x VHÚ, ČTK
 ??  ?? Návrat na Zemi Dobová fotografie z místa přistání modulu Sojuzu 28. Měl dvoučlenno­u posádku – Alexeje Gubareva a Vladimíra Remka.
Návrat na Zemi Dobová fotografie z místa přistání modulu Sojuzu 28. Měl dvoučlenno­u posádku – Alexeje Gubareva a Vladimíra Remka.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia