MF DNES

Itálie hlasuje o migraci

V zítřejších volbách mají Italové chuť trestat levicovou vládu. Vyčítají jí, že nevyřešila potíže se sílící vlnou uprchlíků, kteří míří k italským břehům.

- Jiří Sládek zvláštní zpravodaj MF DNES v Itálii

Na náměstí Chigi před sídlem italského premiéra, kde po nedělních volbách už brzy vystřídá jejich vítěz současného nájemce Paola Gentilonih­o, se sjíždějí první turisté.

Sedmadvace­tiletý John Oubdeman, původem z Ghany, se pustí do práce. Neúnavně nabízí deštníky, má jich plnou náruč. „Časy ale nejsou pro obchod dobré,“stěžuje si. Důvodem je konkurence.

Před pěti lety je prý tady, v pulzujícím středu italské metropole, nabízel skoro sám, ale teď už se tu okolo pohybují desítky dalších prodavačů se zbožím všech barev. Přibývá těch, kteří si potřebují přivydělat.

Přistěhova­lci míří do Itálie ve velkých počtech. Jen za poslední čtyři roky to bylo už zhruba 600 tisíc lidí, převážně ze zemí Blízkého východu a z Afriky.

Země se stala vstupní branou imigrace do Evropy.

Italská ekonomika se sice právě zotavila z toho nejhoršího, ale na jásot to není. Nová místa, která by pomohla zaměstnat také nově příchozí imigranty, se vytvářejí jen obtížně.

John Oubdeman připouští, že si kdysi představov­al, jak se otočí jeho kariéra vzhůru, ale teď je rád za své deštníky.

Komfortně se totiž dnes nežije ani Italům. A před nedělními volbami dávají politikům hlasitě najevo, že by se měli o neustávají­cí proud migrantů zajímat. Je to žhavé téma.

Neřešený problém neúměrně zatěžuje státní rozpočet a vzniká také napětí, jaké v zemi dříve neznali.

Ve čtyřicetit­isícovém městečku Macerata se vařily emoce, když mladý sympatizan­t ultrapravi­ce Luca Traini zranil šestici imigrantů. Jako motiv později uvedl rozhořčení, které v něm vyvolala předcházej­ící vražda osmnáctile­té dívky. Z ní policie podezírá trojici nigerijský­ch přistěhova­lců. Otřes také vyvolalo loňské napadení mladého polského páru, stopy vedly rovněž k imigrantům, kteří byli později odsouzeni.

Volební soupeři proto téma uchopili jako dobrou šanci, jak rozšířit voličskou základnu.

Expremiér Silvio Berlusconi slíbil, že proud imigrantů zarazí a ty existující bude jeho vláda vracet. „Imigrace je sociální časovaná bomba, která možná brzy exploduje,“varoval na jednom z posledních mítinků.

Jeho koaliční partner Liga severu navrhuje totéž už řadu let. Jejím sloganem je „Itálie především“. Dříve strana zdůrazňova­la autonomii severu Itálie. Nyní se její lídr Matteo Salvini obrátil v kampani i na italský jih a ochranu hranic označil za nejdůležit­ější úkol současnost­i. „Měli bychom mít možnost si sami zvolit, koho chceme či nechceme přijímat,“uvedl Salvini.

Rozšíření působnosti své strany na celou Itálii označil za logický vývoj. „Problémy jihu i severu jsou identické, málo práce a příliš imigrantů.“

Výsledek je nejasný

Berlusconi­ho strana a Liga severu před volbami spolupracu­jí ve společné koalici, ale současně se přetahují o pozici lídra celé italské pravice. Každý hlas proto pro ně bude důležitý.

„Bojují o každého voliče, protože výsledek voleb je otevřený, nikdo neví, jak bude vypadat příští vládní koalice,“říká Jacopo Iacoboni, politický komentátor listu La Stampa.

Jejich plán je prostý. Chtějí obnovit hraniční kontroly a také zpochybňuj­í pravidlo, podle kterého za imigranty přebírá odpovědnos­t první unijní stát, do kterého přijdou. Apeninský poloostrov je nejvíc na ráně, říkají.

Vládní levice se snažila problém vytrvale přesouvat na evropskou úroveň. Nakonec se po dohodě s libyjskými milicemi podařilo lodě pašeráků vracet. Migrační proud se ztenčil.

Současný premiér Paolo Gentiloni však mnoho lidí nepřesvědč­il. Problém řešil razantní ministr vnitra Marco Minniti, který musel odpovídat na kritické hlasy z levicového tábora, zda to nebylo „nehumánní řešení“. „Krizi jsme řešili obdobně jako evropští partneři, kteří zaváděli kontroly na hranicích,“bránil se Minniti. Podle mnohých se předvedl jako tvrdý chlapík a drží uvadající akcie levice nad vodou.

Je to slyšet i v odpolední debatě na římském náměstí Republiky. „Musel jsem uznat, že najednou se objevil ministr, který předvedl něco konkrétníh­o,“kývá uznale mladý bankéř Pier Dicastello.

Mezi přistěhova­lci má spoustu přátel. „Někdy cítím, že je tyto debaty zraňují, nakonec je pravda, že na mnoha místech tyto lidi potřebujem­e,“dodává Dicastello.

S tím by bezpochyby souhlasila i Emma Boninová, bývalá bruselská politička, která se svou krajní levicí imigranty vášnivě brání.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Máme toho dost! Protest migrantů poté, co Ital postřelil v Maceratě šest Afričanů. Policie tam totiž podezírá z vraždy dívky tři Nigerijce. Vražda Italy pobouřila, stejně jako znásilnění Polky migranty v Rimini.
Foto: Profimedia.cz Máme toho dost! Protest migrantů poté, co Ital postřelil v Maceratě šest Afričanů. Policie tam totiž podezírá z vraždy dívky tři Nigerijce. Vražda Italy pobouřila, stejně jako znásilnění Polky migranty v Rimini.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia