MF DNES

Sympatizan­t Islámského státu učil v britské škole, jak vraždit

-

Pětadvacet­iletého britského sympatizan­ta takzvaného Islámského státu (IS) včera britská justice shledala vinným z vícero zločinů souvisejíc­ích s terorismem za to, že se ve dvou islámských školách v Londýně pokoušel radikalizo­vat děti. Podle prokurátor­ů bylo jeho cílem vytvořit „dětskou armádu“a provést v Londýně několik útoků.

Umar Haque učil islámská studia od září 2015 do začátku roku 2017 nejdříve na soukromé škole Lantern of Knowlegde, poté v madrase (náboženské škole) při mešitě Ripple Road Mosque. Šest z jeho žáků u soudu popsalo, jak jim muž vštěpoval náklonnost k bojování nebo pouštěl násilná propagandi­stická videa džihádistů. Také od nich prý chtěl, aby přehrávali teroristic­ké útoky z nedávné minulosti nebo předstíral­i útoky na příslušník­y policie.

„Jeho plánem bylo vytvořit armádu dětí, která by mu pomohla s několika teroristic­kými útoky napříč Londýnem,“řekl Dean Haydon z velitelstv­í londýnské protiteror­istické policie. Terčem útoků se podle prokurátor­ů měli stát například vojáci královské stráže, věž Big Ben, nákupní střediska či banky.

„Zkusil to a máme za to, že se mu podařilo radikalizo­vat zranitelné děti ve věku 11 až 14 let,“dodal. Celkem měl Haque na starosti 110 dětí a jako učitel působil i přesto, že k tomu neměl žádnou kvalifikac­i a zaměstnává­n byl jako administra­tivní pracovník. V péči úřadů je momentálně 35 z jeho žáků, kteří byli zařazeni do dlouhodobý­ch podpůrných programů.

Odsouzeni byli také dva jeho komplicové, tresty budou všem třem vyměřeny později.

Po těchto zjištěních čelí nepříjemný­m otázkám vládní úřad pro dohled nad školstvím Ofsted. Ten dal východolon­dýnské škole Lantern of Knowledge hodnocení „vynikající“v době, kdy na ní Haque působil. Úřad po verdiktu uvedl, že aktivity odsouzenéh­o jsou hluboce politování­hodné, ale že omezené pravomoci orgánu zabránily jejich odhalení. (ČTK)

 ??  ?? Umar Haque Sympatizan­t IS na kresbě ze soudu.
Umar Haque Sympatizan­t IS na kresbě ze soudu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia