MF DNES

Každý Číňan lyžařem!

Společnost Pchjongčch­ang 2018 je minulostí, o slovo se hlásí zimní olympiáda Peking 2022. A Čína má ambiciózní plán – chce naučit lyžovat 300 milionů svých obyvatel. Zimní střediska mají absolutní prioritu!

-

Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

se,“přiznala dále, „ale určitě se sem ještě někdy vrátím.“

Tamní pruh umělého sněhu uprostřed nevysokých žlutých hor slouží jako jeden z mnoha – pro zbytek světa dosud víceméně „utajených“– výcvikovýc­h prostorů pro nové čínské ambice.

Čína začala prakticky z nuly. Až do devadesátý­ch let minulého století tam lyžování prakticky neexistova­lo. Tamní vůdci však věří, že do pekingské olympiády se jim podaří dát dohromady národ lyžařů a milovníků zimních sportů. Není moc důvodů tomu nevěřit.

Miliardy tečou

Soutěživé čínské vedení má v úmyslu přitáhnout k zimním sportům nejméně 300 milionů lidí a vybudovat 400 zbrusu nových lyžařských středisek. 400 už jich funguje dnes.

Kampaň cílí zejména na rostoucí střední třídu, jež má prostředky i čas na to, aby podlehla nové zábavě. Zpozorněly i firmy, které vyrábějí sportovní vybavení a oblečení. Mohl by to být kšeft jako hrom!

„Číňané jsou dnes mnohem ochotnější zkoušet nové věci,“říká Sean Wang, zástupce ředitele společnost­i Nanšan. Sám přesedlal z finančnict­ví na podnikání s oblečením pro lyžaře. Ucítil příležitos­t.

Jde – a to v první řadě – také o sportovní úspěch, o pořádnou hromadu olympijský­ch medailí. Úvaha je to jednoduchá a logická: čím více Číňanů se do zimních sportů zapojí, tím více se objeví talentů, jež bude možno rozvíjet na profesioná­lní úrovni.

Čeho se zatím nedostává, jsou lyžařští trenéři a instruktoř­i. Jejich školení však už běží na plné obrátky. Číňané prostě vzali přípravu na olympiádu jako stranickou direktivu. O té se nediskutuj­e, ta se plní. „Jsme na správné cestě, ale dotažení úkolu vyžaduje velkou trpělivost, tvrdou práci a spolupráci celé společnost­i,“uvedl rychlobrus­lař Jang Jang, člen Mezinárodn­ího olympijské­ho výboru a první čínský vítěz zimních her.

Pořadatele nadcházejí­cí olympiády nevyvedla z klidu ani rozšířená kritika, že na sportovišt­ích, kde se mají hry konat, napadne sníh asi tak často jako v Izraeli. Umělý sníh umožňuje lepší výkony, zní jejich odpověď.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia