MF DNES

Izraelec, který leží Polákům v žaludku

Tento muž možná bude příštím izraelským premiérem. Někteří ho přitom nazývají lhářem. Jaira Lapida si v Polsku vzali na mušku poté, co jako první vystoupil proti kontroverz­nímu zákonu o holokaustu.

-

Profil Dagmar Langová redaktorka MF DNES

a počátku byla drobná zmínka na Twitteru od šéfa izraelské strany Ješ Atid (Je budoucnost) k novele polského zákona, podle něhož za formulaci „polské koncentrač­ní tábory“hrozí až tři roky vězení. Jair Lapid nařkl Polsko, že se tím vzdává odpovědnos­ti za smrt Židů během druhé světové války.

„Tisíce Židů v Polsku zahynuly, aniž narazily na německého vojáka,“napsal. Na to mu polská ambasáda odpověděla, že koncentrač­ní tábory byly německé. Lapid rychle reagoval, že ho nebudou školit, protože „jeho babička byla v Polsku zavražděna Poláky a Němci“.

Toho se chytila vláda Benjamina Netanjahua a krize v dosud velmi dobrých vztazích mezi Polskem a Izraelem byla na světě. I když skoro celý Izrael v polské novele vidí snahu o přepisován­í dějin, trnem v oku se mnohým Polákům stal právě Lapid. Nejspíš i proto, že navíc kritizoval Netanjahua za jeho snahu s Poláky vyjednávat a hledat řešení.

Jaká je pravda?

„Za svoje lživé řeči by měl být pan Jair Lapid v Polsku persona non grata,“hřměl v rozhovoru pro server wPolityce.pl vicemaršál­ek Sejmu a poslanec strany Kukiz’15 Stanislaw Tyszka. Narážel na to, co už nějakou dobu běhalo po polských zpravodajs­kých serverech – že žádná z Lapidových babiček nezemřela při holokaustu, pokud měl tedy jako každý jiný babičky dvě. „Jak je možné mu věřit? Izraelský politik útočí na Polsko na základě nepravdivý­ch Před vstupem do politiky a po tvrzení,“psal například server Niezalezna.pl.

Zdrojem pro to, aby Lapida označili za lháře, byl deset let starý rozhovor s jeho rodiči pro německý Der Spiegel. Matka Šulamit Lapidová v něm řekla, že její rodina přišla na území dnešního Izraele z Rumunska v roce 1934.

Otec Tommy Lapid žil s rodiči v srbském Novém Sadu a do problémů se rodina dostala v březnu 1944, kdy byla na návštěvě babiččiny sestry. Gestapo si tehdy časného rána odvedlo jeho otce. Tommy už ho nikdy neviděl, Bela Lapid byl zavražděn v koncentrač­ním táboře Mauthausen na území Rakouska. Tommy pak přežil i díky tomu, že když Němci vyhnali z budapešťsk­ého ghetta několik stovek Židů k Dunaji, kde je stříleli, Jairova babička využila situace, když nad nimi prolétla sovětská letadla, a schovala se Brzy další kolo? se synem na nedaleké veřejné toaletě.

Jair Lapid na svém blogu v Times of Israel už tři dny po výbušném tweetu upřesnil, že v Srbsku byla Němci zatčena jeho prababička Hermiona. Poslali ji do vyhlazovac­ího tábora Auschwitz na území Polska, kde zahynula v jedné z plynových komor. Toho si sice polský server Natemat.pl všiml, ale zhodnotil to jako další Lapidovu snahu přilévat olej do ohně.

Munice proti Jairu Lapidovi měl Natemat.pl dost. Připomenul například, jak Lapid coby politik přísahal, že nikdy nekouřil marihuanu, ale izraelská média přitom přinesla důkazy, jak si v mládí jointy dával.

A to polské servery nepřetřása­ly další černé puntíky v Lapidově kariéře. Dvanáct let školy sice absolvoval, ale neudělal maturitu. Navzdory tomu se pokoušel o doktorát, ke kterému i podle izraelskýc­h pravidel potřeboval minimálně bakalářský titul. V roce 2012 z toho byl skandál, byť se Bar-Ilanova univerzita bránila, že své schopnosti a znalosti Lapid prokázal za svou předchozí novinářsko­u kariéru.

Jair Lapid je, stejně jako byl jeho otec Tommy, velmi úspěšný novinář. A taky moderátor, komentátor, spisovatel, scenárista a herec. V roce 2013 ho deník Jerusalem Post zařadil mezi nejvlivněj­ší Židy světa. Kariéra Jaira Lapida však začala v armádním deníku, když se během libanonské války nadýchal prachu zvířeného vrtulníkem a dostal astma. Není to tak bezvýznamn­é, v Izraeli se říká, že kdo začne v armádních médiích, má cestu k dobré kariéře novináře umetenou. Pak pokračoval v levicovém deníku Ma’ariv, kde byl jeho otec významným publicisto­u.

Hvězda izraelské politiky

V letech 2013–2014 byl Lapid v Netanjahuo­vě vládě ministrem financí. Avšak po ztrátě voličů v roce 2015 přešel do opozice a zatím se zdá, že se mu to vyplácí.

Server Natemat.pl označil Lapida za produkt nové politiky: „hlavně umět dobře mluvit a psát skvělé příspěvky na internetu“. I někteří Izraelci za Lapidovým úspěchem vidí jeho mužný vzhled (v mládí boxoval) a schopnost udělat show. Nakonec, jako ministr financí podle nich nebyl nejhorší, byť ani nejlepší.

Netanjahu je pro mnohé zárukou bezpečnost­i. Naštvanost proti němu je však velká a Jair Lapid zjevně přebírá jeho roli. Ve své politice dává Jair Lapid bezpečnost země na první

Za svoje lživé řeči by měl být pan Jair Lapid v Polsku persona non grata.

 ??  ??
 ?? Foto: 2x Profimedia.cz ?? V roce 2015 to Lapidovi ve volbách nevyšlo. Kdyby byly dnes, porazil by vládní Likud Benjamina Netanjahua.
Foto: 2x Profimedia.cz V roce 2015 to Lapidovi ve volbách nevyšlo. Kdyby byly dnes, porazil by vládní Likud Benjamina Netanjahua.
 ??  ?? Narážky na Lapida v hebrejštin­ě ve smyslu: předtím (vpravo) mužný gentleman, teď nestoudný lhář. Zdroj: internet
Narážky na Lapida v hebrejštin­ě ve smyslu: předtím (vpravo) mužný gentleman, teď nestoudný lhář. Zdroj: internet
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia