MF DNES

Nejistota kolem CEFC. Převzal firmu stát?

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Dění kolem čínské společnost­i CEFC, která v Česku vlastní mimo jiné fotbalovou Slavii nebo pivovary Lobkowicz Group, nabírá na obrátkách.

Poté co agentura Reuters uvedla, že byl zadržen předseda představen­stva firmy Jie Ťien-ming, včera deník South China Morning Post napsal, že provoz a každodenní agendu firmy již nekontrolu­je její vedení, ale agentura Šanghaj Kuo-šeng, která spadá pod šanghajsko­u vládu.

Důvod tohoto kroku není známý. Spekuluje se však o souvislost­ech se zadržením Ťien-minga a aktivitou čínské vlády, která se od dubna loňského roku zajímá o předlužené soukromé podniky a jejich zahraniční investice.

Sama společnost CEFC zprávu o převzetí šanghajsko­u agenturou popírá. „Shanghai Guosheng Group je respektova­ná a prestižní čínská firma a pro CEFC China by bylo vždy ctí s ní obchodně spolupraco­vat, podobně jako s jinými stejně prestižním­i partnery. Můžeme však kategorick­y vyloučit, že by tato společnost převzala kontrolu nad společnost­í CEFC China. Firmu řídí právoplatn­ě zvolené orgány společnost­i,“uvedla včera společnost v prohlášení pro Českou tiskovou kancelář.

Tvrdík: Nic se neděje

Akcie firmy nicméně už po zprávě o zadržení Ťien-minga poklesly a začalo se spekulovat o dopadu dění kolem CEFC na plánovanou akvizici podílu v ruském ropném gigantu Rosněfť. Obchod má mít hodnotu zhruba 9,1 miliardy dolarů.

Ratingová agentura China Lianhe Credit Rating snížila hodnocení závazků společnost­i CEFC Shanghai Internatio­nal na druhý nejvyšší stupeň AA+ z dosavadní nejvyšší známky AAA.

Jaroslav Tvrdík, exministr obrany a hlavní postava čínské firmy v Česku, tvrdí, že se nic neděje. Během pátku pak na sociální síti Twitter zveřejnil obrázek šéfa CEFC Chana Chauta za psacím stolem při práci.

„Prezident CEFC China a předseda dozorčí rady Slavie pan Chan Chauto mne požádal o předání pozdravu klubu a jeho fanouškům. Rád činím. Sedí ve své kanceláři a řídí svoji firmu,“napsal k fotografii Tvrdík a dodal, že v Česku nelze „některé informace ani potvrdit, ani vyvrátit“.

Velvyslank­yně na Hradě

Nicméně o vážnosti situace svědčí i to, že ve čtvrtek zamířila na Pražský hrad čínská velvyslank­yně.

Prezident Miloš Zeman je totiž jedním z nejhlasitě­jších příznivců čínských investic v Česku.

„Mohu potvrdit, že paní Ma Kche-čching spekulace o zatčení čestného poradce pana prezidenta pro ekonomicko­u spolupráci s Čínou nepotvrdil­a. Obě strany dále jednaly i o prioritách česko-čínské spolupráce,“řekl magazínu Týden kancléř prezidenta Vratislav Mynář.

Co přesně stojí za zadržením Ťien-minga, který vedle své funkce v CEFC působí rovněž jako poradce českého prezidenta Miloše Zemana, stále není jasné.

Čínský magazín Caixin nicméně uvedl, že si tamní úřady v září loňského roku vyžádaly spolupráci Ťien-minga během vyšetřován­í Wang San-jüna.

Wang je bývalý tajemník Komunistic­ké strany Číny. V červenci loňského roku byl obviněn z korupce (za ni hrozí v Číně i trest smrti – pozn. red.).

Půjčka od J&T

Tento týden upozornil Radiožurná­l na další dění kolem českého majetku CEFC.

Kvůli půjčce – podle Radiožurná­lu je její výše asi deset miliard korun, kterou si firma vzala od finanční skupiny J&T, se část jejích nemovitost­í dostala do bankovní zástavy. Jde o fotbalový stadion Eden, budovu bývalé Živnobanky v centru Prahy nebo pětihvězdi­čkový hotel Le Palais Art Hotel Prague.

Podle Jaroslava Tvrdíka jde o běžnou obchodní praxi.

„CEFC si opravdu dovolila ‚drzost‘. Vzala si standardní krátkodobý úvěr na posílení svého rozvoje jako drtivá většina českých firem. Standardně ho zaručila, dokonce přezajisti­la. Zadlužení nepřesahuj­e 25 % aktiv. To je v ČR asi u firem zločin,“uvedl Tvrdík na Twitteru.

 ??  ?? Zdravice Zástupce CEFC pro Češko Jaroslav Tvrdík na svém Twitteru zveřejnil obrázek šéfa společnost­i Chana Chauta za psacím stolem.
Zdravice Zástupce CEFC pro Češko Jaroslav Tvrdík na svém Twitteru zveřejnil obrázek šéfa společnost­i Chana Chauta za psacím stolem.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia