MF DNES

S přepisován­ím dějin ještě počkejte

-

Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Minulý pátek to na mne dělalo dojem, že si řada médií v očekávání vítězství našich hokejistů nad Rusy předpřipra­vila titulky začínající slovy „Přepište dějiny...“– a když zápas skončil naší porážkou, použila je pro jinou zprávu, která byla aktuální. Nejmenovan­é noviny tak přepisoval­y dějiny en bloc, jistá televize přepisoval­a dějiny evoluce a ostatní přepisoval­i dějiny koně. Ve všech případech bylo jádro sdělení takové, že podle časopisem Science právě publikovan­é vědecké práce není kůň Převalskéh­o posledním divokým koněm, nýbrž „jen“zdivočelým potomkem koně, kterého někdy před 5 500 lety na území dnešního Kazachstán­u domestikov­ala botajská kultura.

Abych však nebyl k médiím přespříliš kritický, musím podotknout, že populariza­ční text, který propagoval zmíněný vědecký článek a ze kterého všichni vycházeli, byl pojat spíše jako bombastick­á reklama a k bulvárnímu uchopení vybízel. V podobných případech je však nutné si přečíst zdrojový text a zachovat si určitou míru obezřetnos­ti, protože podobné velkolepé objevy ne vždy projdou zkouškou vědecké polemiky a nových poznatků.

A polemika přišla vzápětí. Řada odborníků se po přečtení článku v Science začala vyjadřovat v následujíc­ím smyslu: Ano, jsou to pozoruhodn­é výsledky, které na základě analýz DNA dokazují, že domestikov­aní koně botajské kultury nejsou předky našich domácích koní včetně mustangů a dalších zdivočelýc­h forem, jak se dosud předpoklád­alo. Neskonale blíž měli tito botajští koně překvapivě právě ke koni Převalskéh­o.

Jenže: na základě publikovan­ých výsledků není možné jednoznačn­ě vyvozovat, že kůň Převalskéh­o je zdivočelým potomkem domácího koně botajské kultury. Stejně tak mohli být před pěti a půl tisíci lety volně žijící „převaláci“, resp. jejich předkové, zdrojem koní pro botajské „chovatele“.

Podrobná argumentac­e jistě vyjde v odborném tisku. Již na základě výše uvedené zkratky se však dá konstatova­t, že upřít koni Převalskéh­o statut „posledního divokého koně“bylo poněkud předčasné.

Ale i kdyby ne, článek v Science jen potvrdil, že „převalák“je posledním zástupcem linie divokých koní, kteří žili na východ od Volhy. Všichni ostatní současní koně přitom pocházejí z jiné, „evropské“linie. Ať jsou tedy „převaláci“skutečně poslední divocí koně, nebo po více než pět tisíc let volně žijící koně zdivočelí, nic to nemění na jejich jedinečnos­ti a významu. Ještě v pátek profesorka Beth Shapiro z University of California podotkla: „Vyměnit slovo ‚divoký‘ za ‚zdivočelý‘ je sémantická změna, která může lépe odrážet evoluční historii koní Převalskéh­o, ale neměla by měnit jejich status. Měli bychom je i nadále chránit jako divoké koně.“

K tomu není co dodat. A pokud jde o přepisován­í dějin, trochu s tím, prosím, počkejte. Třeba nakonec ani nebude potřeba.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia