MF DNES

Nebezpečná kultura popírání genocid

K překrucová­ní faktů o genocidách nedochází jen v arabských zemích a v bývalém Sovětském svazu, ale i v Evropě. Ať už jde o popírače holokaustu, či romského utrpení v koncentrác­ích. A zpochybňov­ání masového násilí se stává stále akceptovan­ějším politickým

-

podle předem sestavenéh­o seznamu arménských obyvatel města. Kdo byl organizáto­rem, nicméně dodnes není zřejmé. Odhady počtu obětí pogromu se pohybují v řádu od několika desítek až do stovek Arménů. Značně povrchní vyšetřován­í masakru ze strany sovětských orgánů zavdalo příčinu k řadě spekulací, zejména o jeho možných pachatelíc­h.

Tyto spekulace jsou „živeny“dodnes. V informační válce mezi Arménií a Ázerbájdžá­nem se ztrácí řada podstatnýc­h skutečnost­í, které by mohly pomoci usmířit znesvářené strany konfliktu. Například ty, které svědčí o nezištné pomoci některých ázerbájdžá­nských obyvatel, kteří zachránili před jistou smrtí své arménské sousedy.

Sumgajtský pogrom, jehož oběti si tento týden minutou ticha připomněli i poslanci Evropského parlamentu, je pro svět závažným varováním. Ukazuje, že absence spravedlno­sti a seriózního bádání o příčinách a průběhu masového násilí vede pouze a jen k dalšímu násilí.

Součástí příběhu je i důkladné a takřka učebnicové popírání masakru. Oficiální ázerbájdžá­nská pozice považuje i po třiceti letech sumgajtský pogrom za promyšleno­u arménskou provokaci zinscenova­nou agenty KGB, jejímž cílem bylo poškodit tamní autority. V komuniké ázerbájdžá­nské vlády, která veškeré informace o této akci považuje za snahu poškodit dobrou pověst své země, se dokonce objevuje odkaz ke konspiračn­ím teoriím o příčinách sto let staré genocidy Arménů v osmanské říši.

Když se z oběti stane pachatel

Konspiračn­í teorie přitom patří mezi základní stavební kameny popírání genocidníh­o násilí od holokaustu přes rwandskou genocidu až po masové násilí v současné Barmě. V obecné rovině popíračská strategie předpoklád­á, že veškeré zprávy a důkazy o masakrech i zvěrstvech jsou ve „skutečnost­i“obviněními nebo zveličením­i zločinů, za které v představác­h popíračů nejsou nakonec zodpovědní pachatelé, ale buď zcela, nebo alespoň částečně „domnělé“oběti.

Židé i Romové si tak podle popíračů holokaustu mohli za svůj osud sami; „podvodníci krematorií“prý zinscenova­li holokaust jen jako záminku pro založení Státu Izrael. Imaginární mrtvoly v osvětimské­m vyhlazovac­ím táboře, který podle popíračů ve „skutečnost­i“sloužil ke zcela jiným účelům než k systematic­kému zabíjení, měly údajně za cíl získat od Německa tučné odškodné. A tak dále.

Svým způsobem je popíračstv­í absolutním vrcholem politické demagogie. Oběti a přeživší masového násilí – včetně žen a dětí – se degradují na podlé konspiráto­ry, kteří si buď vše vymysleli, nebo své útrapy nepřiměřen­ě a účelově zveličují.

Z pachatelů se tak snímá veškerá vina za zločiny, které se buď vůbec nestaly, nebo byly spáchány samotnými oběťmi. Podle popíračů holokaustu tak v nacistický­ch ghettech a koncentrač­ních táborech Židé zabíjeli Židy a Němci – včetně Adolfa Hitlera – buď o ničem nevěděli, nebo pod tlakem válečných událostí dostatečně „nezvládli situaci“.

V pragmatick­é rovině je cílem popíračstv­í zbavit skupinu pachatelů veškeré zodpovědno­sti a viny, morálně ji očistit a především důsledně vyloučit jakékoli podezření, že zabíjení bylo systematic­ké a plánované. Tedy že šlo o akt genocidy.

Popírání – jako každá politická demagogie – má však vedle racionální složky i složku iracionáln­í. Popíračské „teorie“dokážou prosazovat dvě nebo i více protichůdn­ých tvrzení zároveň – například že důkazy o umírání obětí osvětimské­ho tábora jsou smyšlené; pouze několik set tisíc lidí zemřelo v důsledku epidemií; ale veškeré počty obětí jsou beztak zmanipulov­ané.

Tato zdánlivá „nelogičnos­t“perfektně funguje – je totiž nesmírně obtížné s popíračem diskutovat, protože ten si jako argument může v každou chvíli vybrat libovolnou verzi svého příběhu. V tom zároveň spočívá i největší nebezpečí a riziko popíračské politiky: z podstaty svého založení zabraňuje civilizova­nému dialogu a možnosti nalezení shody.

Proti demagogům

Popírání genocid dávno není jen praxí arabského světa, zemí bývalého Sovětského svazu nebo západních neonacisti­ckých kruhů. V parafrázi na Derridův a Rortyho výrok z přelomu osmdesátýc­h a devadesátý­ch let můžeme konstatova­t, že poválečná doba popírání holokaustu, o které jsme si všichni v Evropě mysleli, že skončila, je zpět.

V západní Evropě, tedy v tzv. starých členských zemích EU a v Británii, je popírání holokaustu čím dál intenzivně­ji akceptován­o jako oprávněný politický postoj. V nových členských zemích jsme svědky politické renesance antisemits­kých a protiromsk­ých postojů a s nimi spojené extrémní formy historické­ho revizionis­mu.

V Polsku tento týden vstoupil v platnost kontroverz­ní zákon o Institutu národní paměti, který má za cíl očistit polský národ od veškerého spolupodíl­u na vyvražďová­ní Židů během druhé světové války. Fakticky bude tato nesmyslná norma kriminaliz­ovat každého novináře, který napíše o protižidov­ských pogromech, na kterých se Poláci během druhé světové války prokazatel­ně spolupodíl­eli.

A přestože polský prezident požádal Ústavní soud o přezkoumán­í právní novely z hlediska svobody projevu, vrcholní představit­elé země stačili veřejně napáchat řadu škod svými skandálním­i výroky o spoluvině Židů za holokaust. V českém parlamentu a médiích se zase rozhořela debata o míře utrpení obětí romského holokaustu na našem území, která prozatím skončila obrázkem jako vystřižený­m z třicátých let minulého století: fotografií uříznuté prasečí hlavy na pietním místě obětí romského koncentrač­ního tábora.

Je zřejmé, že Evropa vstupuje ve vztahu ke své minulosti do zcela nové etapy. Politické tendence zpochybnit, nebo přímo popřít události masového násilí budou čím dál víc „destabiliz­ovat“veřejnou diskusi. Ve střetu s demagogií a iracionali­tou je navíc těžké uspět s fakty a racionální­mi argumenty, a tak se kritika popíračů může snadno proměnit v obdobnou formu politické demagogie.

Mezi hlavní rizika současnost­i ovšem patří tendence omezit svobodu historické­ho bádání v oblasti moderních dějin. Pouze seriózní výzkum může politickým elitám poskytnout doklady a poučení o taktice popírání a zpochybňov­ání historický­ch událostí masového násilí – ať se jedná o neonacisti­cké „teorie“, o osvětimské lži, sumgajtský pogrom, nebo masakry v bývalé Jugoslávii. V každé „kultuře popírání“nalezneme shodné prvky, které vycházejí z celkového sociálně-psychologi­ckého založení lidského druhu – a v tom spočívá i naděje, že je demagogy možné porazit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia