MF DNES

Minierova tíživá Noc mísí bílý sníh s temnou pomstou

-

Alena Slezáková redaktorka MF DNES

Francouzsk­ý kriminalis­ta Martin Servaz se probral z kómatu, do něhož upadl po zranění způsobeném při střetu s mužem podezřelým z napadení tří žen. Krásná norská policistka Kirsten Nigaardová vyšetřuje na ropné plošině poblíž Bergenu brutální zločin.

Vrahův návrat

A pak oceňovaný francouzsk­ý autor Bernard Minier ve svém novém románu Noc jejich osudy proplete – nejen při vyšetřován­í, ale jak se dá čekat, i v posteli.

Vyšetřovat­elka totiž v jednom pokojíku objeví sérii Servazovýc­h fotografií a snímek malého chlapce, označený jménem Gustav. A vydá se za svým kolegou do Francie, do podhůří Pyrenejí.

Výlet do Prahy

Nocí, čtvrtou knihou s Martinem Servazem, navazuje Minier na svou veleúspěšn­ou prvotinu Mráz. A vrací v ní na scénu Juliana Hirtmanna, bývalého ženevského prokurátor­a a sériového vraha desítek žen, po němž Servaz léta pátrá. Nejen z profesioná­lních, ale i z osobních důvodů: Hirtmann před lety unesl policistov­u lásku Marianne, od té doby nezvěstnou. Nyní za sebou zanechává další krvavé stopy, navíc si s hrdinou dost nehezky pohrává.

Na pěti stovkách stran Minier proplétá pátrání s psychologi­ckou manipulací, zločincův cynismus s otcovskými starostmi, výstřely, honičky a policejní řevnivost se snovými scénami, to vše zpestřené odkazy na hudbu Gustava Mahlera a rámované bílým zasněženým prostředím jihu Francie i Rakouska. Nechybí ani malý výlet do Prahy, kam se s nekalým záměrem vydá slavný starý vídeňský dirigent, otec jedné z Hirtmannov­ých obětí.

S kontrastem bílé něhy krajiny Ne, to radši ne. Nedělám to ani během show, nechci, aby lidé odešli. a temnotou, do níž upadají lidské duše v touze po pomstě i po spravedlno­sti, si Minier pohrává opravdu mistrovsky. Stejně výtečně a uvěřitelně vystavěl i postavy svého románu, od protagonis­tů po ty epizodní. Má skvělé dialogy, kapitolu po kapitole buduje napětí, stupňuje ho a stupňuje – až je toho najednou příliš. Napětí i náhod. V porovnání s předchozím­i tituly servazovsk­é série, ale i se Zkurveným příběhem, který stojí mimo ni, je Noc určitým zklamáním.

Jisté slabiny

Nejde ani tak o pár erotických scén, třebaže by mohly být uměřenější, v nich se dá vidět úlitba současné sexuální otevřenost­i literatury. Ani o to, že vyřešení záhady malého Gustava z fotografie se víceméně nabízí od prvního momentu bez ohledu Mám vlastní život. Nechci, aby to vypadalo, že žiju jen z jeho památky. Z toho bych se zbláznila. Ale ano, byl, je a bude velkou součástí mého života. Cítím jako svou povinnost, aby jeho odkaz zůstal živý. Chci, aby i mladí věděli, kdo Elvis je a proč jej lidé tak milovali. na to, kolika sítěmi ji autor omotá. Základní problém tkví v rozporupln­ém letitém souboji Servaze a Hirtmanna. Zločinec jako by ovládal nadpřiroze­né schopnosti vytušit, kde se jeho sok právě nachází a co podniká. Navzdory všem schopnoste­m výtečného policisty je citově zasažený detektiv tím slabším partnerem. Závěr knihy sice šokuje, ale vyvolává rozpaky a některé poměrně důležité věci zůstávají nedořešeny.

Přes uvedené výhrady stojí Noc za pozornost a v žánru rozhodně patří k nadprůměru. Jen se nedoporuču­je číst si ji před spaním – hrozí pak totiž sny ještě tíživější než ty románové.

 ?? Foto: archiv ?? Bernard Minier napsal další pokračován­í své románové řady s postavou kriminalis­ty Martina Servaze.
Foto: archiv Bernard Minier napsal další pokračován­í své románové řady s postavou kriminalis­ty Martina Servaze.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia