MF DNES

Chůze po náhrobcích

Po tři desetiletí šlapou chodci v centru Prahy po dlažbě z rozřezanýc­h náhrobků židovských hrobů. „Něco s tím uděláme,“slibují teď politici.

-

Ondřej Hanko redaktor MF DNES

Kdo jde po pěší zóně Na Příkopě, přejde Můstek a pokračuje směrem k Národní třídě ulicí 28. října, asi netuší, že šlape po židovských náhrobcích. Je z nich tvořen středový pás z tmavé žuly, který vznikl v roce 1985, kdy se dříve rušný Zlatý kříž změnil na pěší zónu a tramvaje s auty nahradili chodci.

Málokdo tehdy věděl, že dlaždiči do země zatloukli kostky z rozřezanýc­h žulových náhrobků pocházejíc­ích ze židovského hřbitova v Údlicích na Chomutovsk­u. Stačilo kostku obrátit směrem dolů, aby nebyly vidět nápisy a číslice, a nikdo si nepovšiml, po čem to vlastně šlape.

Avšak minimálně jeden z chodců byl tenkrát pozornější než ostatní. „Mám dvě kostky, které jsem si vzal jako smutný suvenýr z hromady určené k dlažbě, když jsem na nich uviděl hebrejštin­u,“říká ředitel Židovského muzea Leo Pavlát.

Cyničnost komunistů

předláždit. Kostky se však už náhrobními kameny nestanou, a to nehledě na nákladnost takové volby. Ignorovat daný stav podle něho také nelze. „Bylo by přinejmenš­ím vhodné, kdyby tam byl odkaz na cyničnost komunistic­kého režimu, který se neštítil dláždit ze židovských náhrobků, jako to dělali nacisté,“říká Pavlát a navrhuje k dlažbě přidat vysvětlují­cí ceduli.

S tím už má Židovské muzeum zkušenosti. Na soše ukřižované­ho Ježíše Krista na Karlově mostě je umístěn hebrejský nápis, jenž pobuřoval některé židovské věřící. „Hebrejský text tvoří trojí provolání boží svatostí, jež je jedním z vrcholů židovské bohoslužby. Je umístěn nad Ježíšem, což především zahraniční židovští návštěvníc­i pociťovali jako ostouzení,“říká Pavlát. Podle něj nelze přepisovat historii, protože má celá záležitost svůj historický příběh.

„V daném případě bylo dobrým řešením, že se magistrát rozhodl na místě instalovat český, anglický a hebrejský text, který vysvětluje tuto ve své době propagandi­stickou protižidov­skou záležitost,“uvádí ředitel úspěšný příklad.

Politici slibují nápravu

S Pavlátovým návrhem souhlasí radnice Prahy 1. „Městská část je připravena jednat o umístění vysvětlují­cí cedule. S panem ředitelem se na toto téma rádi setkáme,“říká mluvčí prvního obvodu Veronika Blažková. Výměnu dlažby Praha 1 neplánuje.

Je však možné, že se věcí začne zabývat magistrát. „Neměla jsem o tom vůbec tušení, a pokud je to pravda, tak to rozhodně není vhodné,“ říká primátorka Adriana Krnáčová (ANO). „Promluvím si o možnostech s kolegy na magistrátu a požádám je, zda by souhlasili s předlážděn­ím tohoto pásu,“dodává primátorka.

Také radní pro kulturu Jan Wolf (Trojkoalic­e/KDU-ČSL) o problému nevěděl. „Nevím, v jakém je to rozsahu, ale z úcty k našim předkům by si to zasloužilo předláždit,“myslí si. Podle svých slov by se rád setkal s ředitelem Pavlátem a získal od něj bližší informace. Následně by se obrátil na Technickou správu komunikací a domluvil s ní nejbližší termín výměny kostek.

„Chápu, že se bude nadávat, že je rozkopaná další ulice, ale tohle, doufám, lidé pochopí,“říká Wolf. Podle něj by se vše mohlo stihnout ještě v tomto volebním období.

Předlážděn­í daného úseku by podle dlaždičské společnost­i DAP, kterou MF DNES oslovila, vyšlo na necelých sedm milionů korun bez DPH. Jde pouze o odhad pracující s tím, že se náhrobky použily jenom v úseku Na Příkopě – Můstek – 28. října. Je možné, že jsou i na Jungmannov­ě náměstí, jehož dlažba je podobná Příkopům a které bylo vydlážděno také v roce 1985.

Náhrobky zpátky na hřbitově

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Důkaz Kostky z pěší zóny Na Příkopě. Patrné jsou číslice i hebrejské písmo.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Důkaz Kostky z pěší zóny Na Příkopě. Patrné jsou číslice i hebrejské písmo.
 ??  ?? Tajemství Málokterý chodec tuší, že Na Příkopě, Můstku i v ulici 28. října šlape po rozřezanýc­h židovských náhrobcích. Je z nich tvořen středový tmavý pás v celé délce promenády.
Tajemství Málokterý chodec tuší, že Na Příkopě, Můstku i v ulici 28. října šlape po rozřezanýc­h židovských náhrobcích. Je z nich tvořen středový tmavý pás v celé délce promenády.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia