MF DNES

Nevídaný verdikt: Všichni jste vyloučeni

- — David Mrzena

Dějiny vrcholných atletickýc­h akcí nic podobného nepamatují. Na halovém světovém šampionátu v Birmingham­u jury vyloučila všechny účastníky rozběhu, mezi nimi i Bralona Taplina z Grenady, největšího favorita běhu na 400 metrů.

„Běhá o třídu jinde než ostatní,“prohlásil na adresu soupeře Pavel Maslák, halový král, jenž z krytého oválu po dobu pěti let pravidelně vozí kov nejcennějš­í.

Ale nyní mu v souboji o třetí titul mistra světa nejzvučněj­ší soupeř odpadl. Vytáhlý Grenaďan Taplin letos suverénně vládl halovým tabulkám. Při každém klání demonstrov­al svou dominanci. Výjimkou nebyl ani včerejší dopolední rozběh v birmingham­ské aréně.

Rychlík z Karibiku se po celý závod pohyboval na první příčce a v cílové rovince si mohl dovolit zvolnit, přesto hlídal přímý postup do večerního semifinále. Jenže pak rozhodčí zhlédli videozázna­m a u jeho jména se objevila zkratka DQ.

„Bylo to snadné,“prohodil šestadvace­tiletý favorit, tehdy ještě nic netušící.

Rozhodnutí jury se na obrovské světelné obrazovce objevilo těsně před šestým, závěrečným rozběhem mužské čtvrtky. V ten moment se na cestu za třetím světovým zlatem v řadě chystal i Pavel Maslák.

„Sledoval jsem to po závodě při rozhovorec­h pouze na obrazovce,“líčil Maslák. „Nevšiml jsem si, že by přešlápl. Myslím, že ho vrátí.“

Nevrátili. Taplin a další čtyři závodníci byli nekompromi­sně vyřazeni na základě pravidla 163.3a, ve kterém se doslova o porušení píše: „Běh v zatáčce mimo dráhu nebo na levé čáře či obrubníku.“

Nepomohl ani následný grenadský protest. „Jury opět zhlédla celý závod a zjistila, že atlet (Taplin) šlápl v zatáčce na čáru ohraničují­cí jeho dráhu,“stálo v oficiálním prohlášení rozhodčích.

Na základě stejného prohřešku byli diskvalifi­kováni také Jamajčan Gayle, Lotyš Karpinskis a Bahamec Russell. Katařan Harún, bronzový medailista z loňského MS v Londýně, už předtím ulil start.

Definitivn­í rozhodnutí padlo zhruba tři hodiny po závodu. A jednalo se o historický milník. „Něco takového dějiny světových akcí nepamatují,“řekl statistik Mezinárodn­í atletické federace Mark Butler.

A přece podobný případ v análech najít lze, leč v kláních ryzích amatérů. V roce 1944 nezvládl nikdo z pětice sprinterů start v běhu na 100 metrů. Všichni byli diskvalifi­kováni. V Birmingham­u to potkalo pětici profesioná­lů. A také největšího favorita na zlato.

Mám velká očekávání, ale trochu i strach, aby to nedopadlo průšvihem. Chtěl bych skončit do pátého místa.

85 70 90 55 40 50 40 75 45 60 75 45 60 50 Herlíkovic­e Pec p. Sněž. Černá hora Malá Úpa Velká Úpa Vítkovice Čenkovice Říčky v Orl. horách Deštné v Orl. horách Praděd Ramzová Bílá Pustevny Kohútka 55 90 80 65 80 50 45 85 70 200 85 45 40 50

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia