MF DNES

Desítka je jasná, kdo urve šestku?

Sestava týmů pro hokejové play off je po včerejšku kompletní. Do předkola se procpala Sparta.

-

Robert Sára hokejový reportér MF DNES

bvykle to bývají nervy, do posledních vteřin se často přelévá, který z týmů má blíž do play off a který si jen musí potupně zahrát pro něj mnohdy nic neřešící play out. Tentokrát je před závěrečným extraligov­ým kolem o tom nejdůležit­ějším jasno první desítku, kterou vidíte v tabulce vpravo, už nikdo o slastné play off nepřipraví.

Naopak Chomutovu a Mladé Boleslavi se myšlenky na úspěšnou sezonu včera po prohrách rozplynuly a doplní Jihlavu a Litvínov ve skupině o udržení. V ní se hraje šest zápasů, zůstávají body po základní části a bylo by překvapení­m, kdyby do baráže proti finalistům první ligy nešly dva posledně jmenované kluby. Ale zpět k honbě za play off. Tam bylo a pořád i je zajímavou hádankou, který z pěti klubů urve šestou příčku a postoupí tak přímo do čtvrtfinál­e. A která čtveřice naopak bude muset do nevyzpytat­elného předkola play off.

Vyhrálo všech pět celků, takže našlapaná tabulka se nepřeskupi­la. Jediným, kdo vypadl ze hry o šestku, je Sparta. Ač porazila Boleslav 6:2, momentálně šesté Pardubice přeskočit nezvládne. Zároveň už ji nikdo nemůže přeskočit na 10. místě. Pražanům se ulevilo, odvrátili blamáž.

Pardubice mají před závěrečným kolem v boji o šestku zdánlivě nejvýhodně­jší pozici – nejde jen o vyšší počet bodů, ale jako jediní z kvarteta hrají v neděli doma. A to proti Hradci Králové, který už nikdo nepřipraví o druhou příčku a který včera překvapivě prohrál doma s Jihlavou 2:4. Byl to v pátek vskutku diametráln­ě odlišný pohled na kluby, které se rvou o šestou příčku, a na ty, které už mají „své jisté“. A tak třeba Olomouc, které leckdo před sezonou věštil jen vedlejší roli, už ve třetí minutě vedla nad Kometou 2:0 a nakonec ji zesměšnila 7:2. Pardubice, které se v listopadu krčily na 12. místě kousek od úplného dna, vyhrály na ledě třetího Třince 6:2.

Zlín, který v létě přežil ekonomicko­u klinickou „smrt“a kdekdo ho tipoval jako na jednoho z adeptů baráže, dal Chomutovu ze tří střel dva góly. Vyhnal brankáře Lukeše na střídačku, a byť soupeř skóre zkorigoval, stejně kráčel za vítězstvím.

Liberec, v půlce ledna mimo desítku, doma pokořil první Plzeň. Stejně jednoznačn­á byla i Sparta. I proto je desítka pro play off známá již po předposled­ním kole.

Zároveň je jasné, že první skončí Plzeň a druhý Hradec, což kromě cesty do Ligy mistrů znamená, že ve čtvrtfinál­e narazí na vítěze předkola. To Třinec, Vítkovice, Kometa a klub, který uzme šesté místo, vytvoří dvojice pro čtvrtfinál­ovou sérii mezi sebou. Aspoň nějaké tajemství musí neděle rozluštit.

 ?? Foto: ČTK ?? Postup Hokejová Sparta si zajistila předkolo. Aukro Berani Zlín Piráti Chomutov HC Oceláři Třinec HC Dynamo Pardubice HC Sparta Praha BK Mladá Boleslav Bílí Tygři Liberec HC Škoda Plzeň HC Olomouc HC Kometa Brno
Foto: ČTK Postup Hokejová Sparta si zajistila předkolo. Aukro Berani Zlín Piráti Chomutov HC Oceláři Třinec HC Dynamo Pardubice HC Sparta Praha BK Mladá Boleslav Bílí Tygři Liberec HC Škoda Plzeň HC Olomouc HC Kometa Brno
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia