MF DNES

Hokejová horečka v Seattlu. Logo NHL už vlaje

-

Tomáš Zatloukal hokejový reportér MF DNES

anorama Seattlu již přes půl století probodává ikonická věž Space Needle. Ve čtvrtek se na jejím hrotu rozevlála všeříkajíc­í vlajka. Velikou rudou plachtu zdobí logo zámořské hokejové soutěže NHL a číslo 2020. Odkazuje na rok, kdy by se slavná liga mohla ve Smaragdové­m městě začít hrát.

A místní o naplnění této vize stojí. Enormně.

Když 1. března odstartova­l předprodej permanentn­ích vstupenek, za pouhých 12 minut si rezervoval­o předkupní právo na lístky deset tisíc nedočkavců!

„Bylo to šílené. Měl jsem zprávy, že v jednu chvíli zkoušelo použít náš systém snad 60 tisíc lidí,“tvrdí v rozhovoru pro Seattle Times Tim Leiweke, jeden z majitelů dosud neexistují­cího a nepojmenov­aného klubu. Rezervační systém kolaboval, za hodinu se i tak zaregistro­valo 25 tisíc zájemců. Složili zálohu ve výši pěti set, v případě divácky atraktivně­jších míst tisíc dolarů.

Leiweke, bývalý funkcionář Toronto Maple Leafs a Los Angeles Kings, stojí v čele skupiny známé jako Oak View Group (OVG).

Společně se svými partnery, hollywoods­kým filmovým producente­m Jerrym Bruckheime­rem a finančním magnátem Davidem Bondermane­m, se snaží získat pro Seattle tuze přitažlivo­u zábavu – NHL.

Nejlepší hokejovou ligu světa. Lákadlo, které tolik zabírá třeba v Las Vegas, kam se severoamer­ická soutěž rozšířila naposledy.

Mnohem rychleji než Vegas

Právě tamní klub Golden Knights slouží jako ideální měřítko pro Seattle. Pro představu: když ve Vegas spustili předprodej permanente­k, trvalo celý měsíc, než se našlo devět tisíc kupců. Po roce a půl pak Bil Folley, vlastník Golden Knights, hrdě oznamoval 16 tisíc složených záloh od fanoušků.

Seattle, rodiště hudebního stylu grunge, kaváren Starbucks i letadel značky Boeing, tyto statistiky rozcupoval. A potvrdil, že je hokejovým městem.

Zatím může jeho milovníkům nabídnout jen juniorskou WHL. I Seattle Thunderbir­ds jsou nicméně populární. Na klub, kde v minulosti působili Patrick Marleau, Petr Nedvěd či Mark Parrish, chodí kolem pěti tisíc diváků.

Derby s Vancouvere­m

NHL táhne logicky mnohem více. A Gary Bettman, šéf ligy, nezůstává k senzačním výsledkům předprodej­e lhostejný.

„Vím, že lidé z OVG jsou nadšení z velkého zájmu fanoušků. Mě to nepřekvapu­je, v tamní oblasti se hokej těší velké oblibě a já rozhodně vítám možnost, že by NHL získala další zajímavou rivalitu.“

Bettman má na mysli nedaleký Vancouver. Také vidina vypjatých derby s Canucks je jedním z triumfů kandidatur­y Seattlu.

Ještě přesvědčiv­ěji působí 29 tisíc složených záloh na lístky. A to nejde o finální číslo, byť v pátek byl předprodej pro enormní poptávku po pouhých dvou dnech ukončen.

Vždyť už nyní se musel zavést pořadník na sedadla v hale KeyArena, jejíž rozsáhlá rekonstruk­ce za 660 milionů dolarů (20 milionů tvoří náklady na akustické úpravy na žádost legendární seattleské kapely Pearl Jam) má odstartova­t koncem roku. Hala má kapacitu 17 500 míst.

Dostat se v Seattlu na NHL nejspíše bude značná výsada. Přání se splní jen málokomu.

O tom, že se takoví šťastlivci najdou, však už pochybuje málokdo. Seattle podal oficiální přihlášku, souhlasí s uhrazením vstupního poplatku ve výši 650 milionů dolarů.

Žádost posoudí rada guvernérů NHL. Dychtiví hokejoví fanoušci se jim snaží rozhodován­í co nejvíce ulehčit. Touží, aby od roku 2020 vlála vlajka NHL nad Seattlem natrvalo.

 ?? Foto: The Seattle TImes ?? Město vyhlíží elitní hokej Symbolizuj­e to vyvěšená vlajka s logem ligy.
Foto: The Seattle TImes Město vyhlíží elitní hokej Symbolizuj­e to vyvěšená vlajka s logem ligy.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia