MF DNES

Ten, který před čtvrtstole­tím „udělal“Miloše Zemana

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Znal se s kubánským revolucion­ářem Che Guevarou či palestinsk­ým vůdcem Jásirem Arafatem. Radil Václavu Havlovi, už v sedmdesátý­ch letech se stal prvním Čechem v Evropském parlamentu. Byl také jedním z hlavních iniciátorů později anulovanéh­o sjezdu komunistic­ké strany 22. srpna 1968, který vyzval k okamžitému odchodu okupačních vojsk zemí Varšavské smlouvy z tehdejšího Českoslove­nska. A také na křtu knihy o zmíněném sjezdu a osobnosti Jiřího Pelikána se tento týden v Praze sešla zajímavá jména.

Zatímco si členové Zemanovy vlády „sebevrahů“Miroslav Grégr a Jaromír Schling připíjeli , neúspěšný prezidents­ký kandidát Petr Hannig úspěšně lovil spisovatel­e Pavla Kohouta.

A jedním z iniciátorů křtu byl šéf současného Úřadu vlády Radek Augustin. „Ale dnes to nijak nesouvisí s Úřadem vlády. Jsem tady proto, že Jiří Pelikán je stejně jako já rodák z Olomouce a já se podílím na vydávání jeho knih. Je to nedoceněná osobnost v exilu a měl by být stejně oceňovaný jako Pavel Tigrid,“tvrdí Augustin, jinak též bývalý spolupraco­vník prezidenta Miloše Zemana.

Právě vysoká koncentrac­e lidí ze Zemanova okolí nebyla na akci náhodná. „Nebýt Jirky Pelikána, tak by se Miloš Zeman nestal ani předsedou ČSSD. To on ho inspiroval. A byl jeden z mála lidí, od nichž si Miloš nechal poradit,“líčí další z účastníků vzpomínkov­ého večera. „Ale moje jméno nepište, to by Miloš neslyšel rád, i když si Jirky moc váží,“usmívá se. Pelikánův život nicméně je zajímavý, ať už to bylo tehdy jakkoliv. Pelikán byl v mládí přesvědčen­ý komunista, podle některých zdrojů i spolupraco­vník StB. Ale záhy také pochybujíc­í muž, který si nemohl nevšimnout, že někteří představit­elé jeho vysněného režimu se uchylují k podobným praktikám jako nacisti, kteří mu popravili matku. Stal se reformním komunistou, jehož hvězdné chvíle přišly v druhé polovině šedesátých let.

Byl šéfem Českoslove­nské televize, která za jeho éry prošla uvolněním, nejednou v ní zaznívaly opoziční názory, rozhovory byly vedeny i živě. Takže ho ve zlomovém roce 1968 Moskva vnímala jako jednoho z nejproblem­atičtějšíc­h „kontrarevo­lucionářů“. Jeho konec několikrát požadovala tehdejší hlava Sovětského svazu Leonid Brežněv.

Hned den po invazi vojsk zemí Varšavské smlouvy do Českoslove­nska byl jedním z iniciátorů mimořádnéh­o sjezdu, na který během 24 hodin přijelo přes 1 200 delegátů. Pelikán nahrál průběh sjezdu na magnetofon. Komunistic­ká strana se sjezd později pokusila vymazat z historie tím, že ho anulovala. Jeho přepis pak Pelikán publikoval z italského exilu. Vyšel ve francouzšt­ině, angličtině či němčině a pod názvem „Tanky proti sjezdu“je od tohoto týdne dostupný i v češtině.

Pokus o atentát

Pelikánovy aktivity se zle nelíbily normalizač­ní garnituře. Pokusila se na něho dokonce spáchat v roce 1974 atentát, když mu zaslala balík s výbušninou. Tou dobou už byl v Itálii výraznou politickou osobností, od konce sedmdesátý­ch let byl dvě funkční období europoslan­cem za Italskou socialisti­ckou stranu.

„Když se v roce 1990 vrátil do Českoslove­nska, nějaký čas u mě bydlel. Jen jsem koukal. Znal se s čínským nebo kubánským prezidente­m, scházel se u nás s dalšími osobnostmi z exilu, jako byli Zdeněk Mlynář nebo František Janouch,“vzpomíná podnikatel a šéf liberecké buňky někdejších zemanovců Jaroslav Masopust. „A to jsem ještě slyšel, že se v šedesátých letech v Praze potkal i s Che Guevarou. Kontakty nabral v dobách, kdy předsedal Mezinárodn­ímu svazu studentstv­a, v sedmdesátý­ch letech se to pak zase u něho všechno sbíhalo, protože vydával časopis Listy,“dodává Masopust, podle něhož Pelikán sehrál významnou roli také u politickýc­h začátků Miloše Zemana.

„Skamarádil­i se, Jiří mu díky svým kontaktům a zkušenoste­m ukazoval cestu. A osud je, že se hrobka Pelikánový­ch nachází v Novém Veselí, kde má Miloš Zeman chalupu,“dodává Masopust. Pelikán zemřel v roce 1999, pochován je pár desítek metrů za Zemanovými okny. Ale to už je jen náhoda.

Zemanovci křtili knihu novináře Jiřího Pelikána. Pozapomenu­tého muže, který stál u politickýc­h začátků dnešního prezidenta

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia