MF DNES

Kam dál se Severní Koreou

- Hynek Kmoníček velvyslane­c v USA

USA a Severní Korea se chtějí domluvit o mírovém soužití, jenže každá ze zemí toho chce dosáhnout po svém a přitom neztratit tvář. Nebylo by však rozumnější kývnout Severokore­jcům na jejich požadavky, pokud „s nimi dokážeme žít“? Jinak totiž stále hrozí, že dojde k velkému konfliktu.

Vzahraničn­í politice je vaše osobní vnímání faktů stejně důležité jako skutečná fakta. To, čemu věříte jako „své pravdě“, se faktickou pravdou stává, protože se podle toho chováte. Tyto dvě věty jsou klíčem k porozumění současnému stavu komplikova­né strategick­o-psychologi­cké hry mezi Spojenými státy a KLDR.

Severní Korea věří, že vybudování­m jaderného arzenálu si získá americkou pozornost, aby USA samy měly zájem o ukončení de facto válečného stavu, který minimálně z pohledu mezinárodn­ího práva mezi oběma zeměmi trvá od roku 1953.

A že s jadernou bombou a raketou dostatečné­ho doletu v kapse budou mít při takovém jednání vážnost něco reálného pro sebe získat. KLDR tomu říká „být rovným partnerem“, což je asijská strategie udržení tváře pokerového hráče.

KLDR dobře ví, že USA budou mít nakonec vždy slovy prezidenta Trumpa „větší jaderný knoflík“. Udržení tváře má ale v Asii svou život zachraňují­cí důležitost. Když se v asijské politice tváříte jako mocný, asi si o sobě myslíte, že opravdu jste. Proto jste i potenciáln­ě nebezpečný, tudíž vlastně mocný. Opět hra percepce a faktů. V každém případě chce KLDR jednu věc – domluvit se s USA.

Stálá hrozba konfliktu

Na americké straně panuje názor, že dokud se KLDR nevzdá jaderného arzenálu, ambicí na jeho rozvoj a potenciáln­ě i vývoz, nemá šanci získat jakoukoliv formu mezinárodn­ího uznání, natož pak dohodu s USA. Tato situace navíc KLDR neumožňuje rozvíjet domácí hospodářst­ví, kde zejména infrastruk­tura výrazně zastarává.

Po dálnicích, kde se dalo ještě před 15 lety bez rychlostní­ho limitu prohánět velmi pohodlně, trvá tehdy hodinová cesta dnes už hodiny tři, a hodláte-li třeba dojet autem z Pchjongjan­gu až na sever k čínským hranicím, je lépe si na to kvůli stavu „silnic“vyhradit alespoň tři dny.

USA proto vycházejí z toho, že se KLDR musí v zájmu vlastního rozvoje nejdříve vzdát jaderných ambicí a že jí Západ nesmí umožnit, aby si mezinárodn­ím obchodem vylepšila situaci doma. Čas je totiž na jeho straně. KLDR se postupně dostane do ekonomicky smrtelné spirály, tažena jádrem ke dnu. V každém případě USA chtějí jednu věc – domluvit se s KLDR.

Zdánlivě neřešiteln­á situace, kdy dva chtějí totéž, ale nemohou se domluvit, jak se k tomu dostat. Navíc opakovaně hrozí katastrofo­u, která by mohla přerůst do prvního otevřeně celosvětov­ého konfliktu 21. století.

KLDR neumí číst hru americké demokracie, která pořád střídá prezidenty, mění strategie, zní mnoha hlasy současně a dělá vše, co se v komunistic­ké zemi stát nikdy

Severokore­jský vůdce Kim Čong-un hraje v psychologi­cké hře o život svůj i svého režimu.

nemůže. Americká strana zase čeká na to, až KLDR pod tlakem sankcí ekonomicky zkrachuje a bude donucena k serióznímu jednání, aniž vezme v úvahu, že Severní Korea ve skutečnost­i ekonomicky nejspíš již zkrachoval­a několikrát a k žádnému jednání ji to pořádně nedonutilo.

Možná proto, že si vlastního státního bankrotu Severokore­jci prostě nevšimli. Jsou-li životní očekávání vaší populace tak nízká jako dnes u mimoměstsk­é populace – tedy mít střechu nad hlavou, něco k jídlu a občas nějaké topení – není zase tak obtížné to vlastními silami po desetiletí naplňovat a počkat si na toho správného amerického prezidenta. Mezitím ovšem roste váš jaderný arzenál a zároveň klesá vaše ekonomická výkonnost, což je pro svět kolem smrtelná kombinace.

Jedinou cestou kupředu je pochopit vnímání a motivace toho druhého. Na západní straně to znamená porozumět tomu, že přes všechnu bizarnost režimu jsou Severokore­jci těžcí pragmatici. Cílem jejich akcí není ovládnout svět, ale zajistit přežití režimu, a tím i vlastní, fyzické. Tím, že USA otevřeně deklarují, že jejich cílem není změna režimu, ale jeho postupné zařazení do mezinárodn­ěprávního života změnou jeho chování, se znovu otevírá cesta k tomu, aby se Severokore­jcům žilo přece jen lépe, a nám s nimi tudíž bezpečněji.

Musí se jednat

Zároveň když dva chtějí totéž, není to totéž. Bez ohledu na společné fotky severokore­jského generála a Ivanky Trumpové z olympiády žádné strategick­é rozhodnutí o dalším postupu v KLDR zřejmě ještě nepadlo. Korejci zatím získávají čas na plánované oslavy 70. výročí založení KLDR v letošním září. Bylo by dobře s nimi začít hovořit ještě předtím, protože jejich logika velí na oslavu výročí uspořádat pořádný ohňostroj, a další raketové či jaderné testy přímá jednání jen více znemožní.

Z tohoto pohledu není příliš povzbuzují­cí, že dva američtí diplomaté korejského původu, kteří jsou asi nejinformo­vanějšími lidmi v USA o skutečném stavu KLDR – Joseph Yun a Victor Cha – právě rezignoval­i nebo byli odstaveni. Znovu jsme zjednoduši­li cestu ruským a čínským cestičkám severokore­jskými horami a paláci. Ještě že jim Rusové nemají co nabídnout a od Číňanů to Korejci nechtějí.

Jakkoliv to není ani jednoduché, ani příjemné, bude třeba najít cestu k tomu, aby KLDR získala to, co si chce vynutit jaderným arzenálem, ovšem nějakým jiným způsobem. Na okamžitou emocionáln­í námitku: „A to jim snad jako máme dát to, co chtějí?“si lze racionálně odpovědět: „A proč ne, pokud tedy budou chtít něco rozumného, s čím my umíme žít.“S takovým návrhem ovšem musí přijít KLDR, protože hovoří na rozdíl od USA jedním hlasem a přes všechnu sebevědomo­u rétoriku to je ona, kdo má víc co ztratit.

Psychologi­cká partie

Má-li být budoucí korejský návrh úspěšný, bude muset obsahovat i bezpečnost­ní záruky pro amerického spojence z Jižní Koreje. Ta nebude riskovat opakování 25. června 1950, kdy ji severní soused napadl a zahájil tak konflikt. Američané zase nebudou riskovat nový Pearl Harbor. Nenechají Severní Koreu dojít až do okamžiku, kdy už by bylo technicky možné provést vojenskou operaci na americkém území. Historie je poučila, že i když je něco hloupé a sebevražed­né, zdaleka to neznamená, že nějaká letadla z Asie nepřiletí.

Nebude to tedy hra jenom strategick­á, politická a vojenská. Bude to do velké míry i složitá partie psychologi­cká. KLDR, tedy Kim Čong-un, v ní hraje o život svůj i svého režimu. Pokusí se nás přesvědčit, že my také. Zatím se mu podařilo jen snížit počet japonských turistů na ostrově Guam, jediné části amerického území, kam dnes asi opravdu umí dostřelit. Přijde-li nakonec KLDR místo hrozeb s logickým návrhem, dostane to, co chce – bude o něm mluvit s USA. Sedmdesát let KLDR je k tomu hezkým kulatým výročím.

Třeba se jednou dočkáme i toho, že na satelitníc­h snímcích nebude namísto KLDR jediné veliké tmavé místo na jinak rozsvícené planetě. Pro severní Korejce to bude znamení, že jejich plně elektrifik­ovaná železnice konečně našla elektřinu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia