MF DNES

Nová mapa zubařů

Lékaři přesouvají ordinace do velkých měst. Pacienti z venkova musejí dojíždět

- Iva Bezděková reportérka MF DNES

Za první měsíce letošního roku ukončily praxi desítky zubařů v odlehlých regionech. Odešli buď do důchodu, nebo za lepším do velkých měst. Obce za ně nemají náhradu. Zatímco na venkově nenaláká nové zubaře ani nabídka bytu zdarma, pražští stomatolog­ové přijímají nové pacienty a zakládají stále nové ordinace.

MF DNES má k dispozici čísla, která ukazují, že v Praze je zubní péče téměř třikrát dostupnějš­í než například v Ústeckém kraji. Zatímco v metropoli se jeden zubař stará v průměru o 772 pacientů, na severu Čech má průměrně v kartotéce 2 002 lidí. Druhá nejhorší situace je překvapivě ve Středočesk­ém kraji, kde připadá na jednoho stomatolog­a téměř dva tisíce pacientů.

„Je to tím, že stomatolog­ové ze Středočesk­ého kraje raději působí v Praze, která je ekonomicky zdatnější,“říká prezident České stomatolog­ické komory Roman Šmucler.

Rozdíly mezi regiony se přitom každý rok zvětšují – zatímco v Praze přibylo za poslední čtyři roky celkem 141 zubních ordinací, většina ostatních regionů pociťuje naopak úbytek. Například Zlínský kraj má za stejné období o 41 zubařů méně. Podle starostů malých obcí je současná krize daná tím, že většina tamních zubařů jsou lidé důchodovéh­o věku. A mladým se na venkov nechce.

Tristní situace je například na Karlovarsk­u. Vedení kraje odhaduje, že v posledních měsících zůstalo v regionu bez zubaře na devět tisíc pacientů.

„Zdravotní pojišťovny pro tato místa vypisují výběrová řízení na uzavření nových smluv. Zatím ale bez úspěchu, získat nové lékaře se nepodařilo,“říká krajský radní pro zdravotnic­tví Jan Bureš.

Například ve Vintířově na Sokolovsku na začátku letošního roku odešla do důchodu místní zubní lékařka Bohuslava Fegová, která přesluhova­la už několik let. Obec poprvé zůstala bez zubaře, přestože zájemcům nabízela kompletně vybavenou ordinaci. Jana Češková z této obce sháněla nového zubaře skoro měsíc. Nakonec našla volného zubaře až v Karlových Varech. Protože má auto, zvládne to.

Pro staré lidi je však nová situace velký problém. „V naší obci žije kolem 150 důchodců a velká část z nich auto nemá. Pro ně je cesta autobusem do Karlových Varů výlet skoro na celý den,“říká starosta Jiří Ošecký.

Do Karlových Varů za zubařem jezdí i lidé z obce Abertamy v Krušných horách. „Před pěti lety nám odešel zubař do důchodu a nikdo nový do uvolněné ordinace jít nechtěl. Mnozí z nich dnes za zubařem dojíždějí desítky kilometrů daleko,“říká starosta Zdeněk Lakatoš. Mladí lidé podle něj jezdí za zubařem do Německa, kde bývá základní ošetření i levnější než ve velkých městech u nás. Obyvatelé Abertam bez auta mají ale smůlu – jedna cesta do Karlových Varů trvá s přestupem zhruba dvě hodiny.

Podobná situace je i v dalších krajích. Bez zubaře jsou od letoška například lidé z obce Pohořelice na Brněnsku. Ještě loni tu měli stomatolog­y dva. V lednu ale nejprve přestal ordinovat mladý zubař, který raději odešel do Brna. Ke konci března se chystá skončit také dlouholetá zubařka. Náhradu za sebe hledala tři roky, zájemci ale dali nakonec raději přednost lukrativně­jším lokalitám. Radnice přitom novým zájemcům nabízí příspěvek na vybavení ordinace, na určitou dobu nájem prostor zdarma a na přechodnou dobu dokonce nájemní byt.

Situace se výhledově bude ještě zhoršovat – zhruba 1 500 zubařů je dnes v seniorském věku a v blízké době chce prodat své praxe. „Vždy radím starostům – dvakrát do roka přistavte penzistům mikrobus a domluvte se finančně s jedním z kolegů a je vyřešeno za pár korun,“říká prezident České stomatolog­ické komory Roman Šmucler.

Takovou variantu si ale obce nedovedou představit. „Vůbec nechápu, jak by taková myšlenka fungovala v praxi. Lidé potřebují zubaře průběžně, nikoliv dvakrát do roka,“namítá starosta Vintířova Jiří Ošecký.

Ministerst­vo zdravotnic­tví mezitím představil­o návrh, jak chce situaci řešit. Zubařům, kteří se rozhodnou usídlit v neatraktiv­ních lokalitách, chce dát částku až 1,2 milionu korun, pokud v regionu vydrží alespoň pět let. Dotaci by mohlo získat až sto zubařů. Program by měl odstartova­t letos v květnu.

„Moc tomu nevěřím. Lékaři se při zařizování standardní­ch ordinací jen těžko dostanou pod částku 1,5 milionu korun. Vždyť jenom křeslo za velmi rozumnou cenu vyjde na půl milionu,“uvedl pro MF DNES zubní lékař z Chodova na Karlovarsk­u Ladislav Pachta.

Starostové z malých měst také kritizují to, že pojišťovny uzavírají v lukrativní­ch oblastech stále nové smlouvy. Za poslední dva roky daly pojišťovny zubařům 1 529 nových smluv, z toho 319 v Praze, oproti tomu například na Karlovarsk­u dostalo novou smlouvu jen 34 zubařů, v Pardubicíc­h 46 a na Vysočině 49 zubařů.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia