MF DNES

Český nosorožec umírá

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Až zemře, jeho druh vyhyne. Súdán, který přišel do Afriky z české zoologické zahrady ve Dvoře Králové, je poslední samec svého druhu.

Súdána teď zabíjí infekce na pravé zadní noze, která se asi nezlepší, jeho druh vyhubí absurdní touha lidí po nosorožčíc­h rozích.

Súdán se v Africe narodil, bylo to v roce 1973, a když se ve dvou letech přemisťova­l do Dvora Králové, dostal jméno své rodné země. V roce 2009 se do Afriky zase vrátil: měl se v keňské rezervaci spářit se dvěma zbylými samicemi jeho druhu (také ze Dvora Králové), aby mláďata zajistila pokračován­í rodu, jehož příslušníc­i kdysi dusali po afrických savanách po tisících.

Včera se mu sice dařilo o něco lépe, podle zpráv z rezervace si dokonce za lijáku užil válení v bahně, ale „jeho budoucnost nevypadá dobře“. Ochránci řekli, že mu nedávají velké naděje k uzdravení. „Situace je beznadějná,“uvedl dokonce Kaddu Sebunya, předseda Africa Wildlife Foundation.

Súdán je nosorožec bílý severní. Někdy se místo bílý říká tuponosý, protože na rozdíl od nosorožce bílého jižního, který má širokou špičku tlamy, ji severní má úzkou.

Súdánovi je pětačtyřic­et, to je hodně, zánět bolí a jsou chvíle, kdy strážci uvažují i o utracení.

Súdánovi předci obývali velký kus Afriky od Čadu po Tanzanii. Už v roce 1960 se jejich počet scvrkl na dva tisíce, v roce 1984 jich bylo jen patnáct.

A to vše proto, že Asijci platí za rohovinu z černého trhu velké peníze, protože věří, že zlepší jejich potenci a pomůže jim při kocovině.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia