MF DNES

Ondráčkův pád nehodil mezi ANO a KSČM vidle

Poslanec KSČM nebude šéfovat komisi hlídající hlídače policistů.

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Komunistic­ký poslanec Zdeněk Ondráček už není předsedou komise pro kontrolu policistů. Bývalý příslušník Veřejné bezpečnost­i, který v roce 1989 zasahoval proti demonstran­tům, sám odstoupil. Poslanci se tak ani nedostali k hlasování, kterým chtěli změnit svoji teprve čtyři dny starou volbu.

Ondráček, proti němuž se zvedla vlna nevole, a demonstrac­e se konaly na náměstích v jedenácti českých městech, tvrdí, že k rezignaci ho nepřiměly veřejné protesty, ale údajné výhrůžky jeho rodině. Demonstran­ty označil za „pár křiklounů“.

Roli ale mohlo sehrát i to, že Ondráček necítil podporu hnutí ANO, které s komunisty vyjednává o podpoře vlády a které si to na demonstrac­ích také schytalo. ANO komunisty několikrát vyzvalo, aby nabídli do čela komise jiného kandidáta. Když neuspělo, šéf ANO Andrej Babiš se proti Ondráčkovi veřejně vymezil. Včera se to ještě před jednáním Sněmovny snažil vyříkat s komunistic­kým předsedou Vojtěchem Filipem a podle informací MF DNES příliš nepochodil.

Přes napětí, které to mezi oběma stranami vyvolalo, však KSČM i ANO vědí, že se v tuto chvíli potřebují, a vyjednáván­í by tak měla pokračovat. „Samozřejmě že je to problém, ale vidle do toho neházíme,“tvrdí místopředs­eda KSČM Jiří Dolejš.

Vypadalo to jako poklidná sněmovní schůze. Komunistic­ký poslanec Zdeněk Ondráček se hned zkraje vzdal pozice šéfa komise pro kontrolu GIBS. Ale jeho kroku předcházel­y dvě pořádně vášnivé debaty za zavřenými dveřmi. Hlavně mezi poslanci ANO, kteří se na dvě hodiny zasekli u otázky, zda mají hlasovat pro Ondráčkovo odvolání, nebo ne.

„Všem se nám ulevilo, když to položil sám, protože nás to fakt rozdělilo. Na klubu zaznívaly hlasy, že do nás se taky pořád někdo naváží, tak ať Ondráčka podržíme,“líčí jeden z účastníků jednání poslanců ANO. Nato sice přišel i šéf hnutí Andrej Babiš, který poslance žádal, aby se postavili proti Ondráčkovi, ale podle některých bylo i na něm vidět, že je rozpolcený, protože s komunisty vyjednává o podpoře vlády. A že mu ze všeho nejvíc vadí to, že celá věc neproběhla v klidu tak, že by si komunisté dali říct a sami navrhli do komise někoho méně kontroverz­ního, než je bývalý příslušník Veřejné bezpečnost­i.

„My jsme je o to několikrát žádali, ale oni si na tom trvali. Tušili jsme, že se to může obrátit proti nám, i když ta masovost protestů byla šok i pro nás,“přiznává jeden z představit­elů ANO.

Mezi poslanci ANO to vřelo. Liberecký Jiří Bláha, který se Ondráčka zastával i na veřejné schůzi, dokonce podle serveru Aktuálně.cz přirovnal veřejnou kritiku komunistic­kého poslance k procesu s Miladou Horákovou. To jiný poslanec ANO, Aleš Juchelka, zase MF DNES řekl, že Babiš mohl být důraznější, když svoje straníky žádal, aby Ondráčka odmítli. „Pan Babiš byl vždycky proti, ale na to, co je důrazné, máme asi každý jiný názor,“řekl.

Babiš už měl za sebou tou dobou schůzku s komunistic­kým předsedou Vojtěchem Filipem, kterého ujišťoval, že přes nesouhlas s Ondráčkem dál stojí o komunistic­kou toleranci vlády. Filip pak s tímto postojem předstoupi­l před „své“poslance. A taky tady byla nálada napjatá. Komunisté se shodli, že rozhodně nehodlají ustupovat tlaku. A že Babiš by měl jasně říct, jestli s komunisty počítá jako se svým partnerem, nebo je využije, jen když se mu to bude hodit.

„Jestli mu jde o to, aby teď ke spolupráci nalákal ODS, tak KSČM z jednání odejde,“říkal šéf komunistic­kých poslanců Pavel Kováčik. A v tomto napjatém vztahu se komunisté také rozešli. Pak začala ostře sledovaná schůze Sněmovny před televizním­i kamerami. Na hlasování o Ondráčkově odvolání, které se chystali navrhnout poslanci ODS, už však nedošlo.

Demokratic­ká žumpa

Ondráček překvapil i svoje spolustran­íky, když oznámil, že se nakonec křesla vzdá sám. Kvůli výhrůžkám, kterým podle něho teď čelí jeho rodina. Samotné demonstrac­e s ním prý nijak nezamávaly, i při dotazu reportéra MF DNES ohledně záběrů na z poloviny zaplněné pražské Václavské náměstí trval na tom, že šlo o „pár křiklounů“. V emotivním projevu pak ještě nařkl některé strany, že demonstrac­e proti němu zosnovala „demokratic­ká žumpa“. Nato si vysloužil nesouhlasn­é dupání z pravicovýc­h lavic. A s rozpaky na jeho slova reagoval i jeho spolustran­ík Jiří Dolejš.

„Je na něho tlak, tak ty emoce jsou pochopitel­né. Jestli bylo v ulicích dvacet, třicet nebo kolik tisíc lidí, tak to určitě nebyli samí křiklouni. Osobně jsem šel večer přes Václavák a vím, že tam dokonce byli lidi i nalevo,“připouštěl komunistic­ký místopředs­eda Dolejš.

Kdo Ondráčka v čele komise nahradí, zatím není známo. A Babiš teď bude muset uklidňovat zástupce KSČM, že stále stojí o vládu ANO s ČSSD právě za tolerance komunistů. „Nejpozději příští pátek máme před sebou jednání stranickéh­o orgánu, který od nás bude chtít slyšet informace o průběhu vyjednáván­í. A nepochybně i to, jak se postavíme k této události,“říká Dolejš. Z reakcí komunistic­kého vedení vyplývá, že by o spolupráci dál stálo, protože strana může přes historický výprask v posledních volbách dosáhnout největšího podílu na moci od listopadu 1989. Část stranické základny je však naštvaná. I proto Filip připouští, že spolupráce je „na vážkách“.

 ??  ??
 ?? Foto: M. Šula, M. Veselý, MAFRA ??
Foto: M. Šula, M. Veselý, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia