MF DNES

Berlín a Paříž dostaly strach z vývoje v Římě

- Jiří Sládek zvláštní zpravodaj MF DNES v Itálii

Studentu Fabiovi Donatellim­u stačil jediný novinový stánek v centru Říma, aby pochopil, že Brusel dostal z Itálie vítr.

„Italské volby prohlubují evropskou krizi,“hlásá hlavní titulek německého listu Die Welt a hned vedle rozložený francouzsk­ý deník Libération s tím souhlasí: „Salvini, Ital, který otřásl Evropou,“píše se na první straně o jednom z vítězných lídrů. A jiný francouzsk­ý deník Le Monde rovnou volí jasný výraz „Volební pohroma“. V podstatě to odpovídá hlavnímu titulku italského listu Il Tempo, který volby mnohem malebněji shrnul do slov „Che Bordello“.

A Evropané si myslí, že italské „bordello“zasáhne i EU.

Italové jsou tím zájmem až překvapeni. „O Evropě se sice v kampani také mluvilo, přesto se divím, že naše hlasování vyvolalo v cizině takové zděšení,“říká Donatelli.

Itálie se nyní z ciziny dozvídá, že je národem euroskepti­ků.

Evropští komentátoř­i si většinou všímají historický­ch zisků protestníc­h stran a odhadují, že vytvoření příští vlády nebude nic snadného.

Takové vyhlídky netěší unijní politiky. Sotva se trochu rozptýlila mlha nad dlouze domlouvano­u velkou koalicí v Německu, už mají na stole nový problém: povolební Itálii.

Vítězství protisysté­mových italských stran, protimigra­ntské Ligy Mattea Salviniho a protestníh­o Hnutí pěti hvězd (M5S), v jehož čele stojí Luigi Di Maio, v Bruselu mnohé činitele konsternov­alo.

Ještě měli v paměti některé slogany z italské kampaně, které zněly vůči Unii značně kriticky. Třeba Matteo Salvini se vyjádřil, že „Itálie by měla být osvobozena od EU“. Později svou rétoriku zmírnil.

V Bruselu jsou přesto obavy nepřehlédn­utelné. „Nárůst podpory těmto euroskepti­ckým partajím je znepokojuj­ící,“vyjádřil se německý europoslan­ec David McAllister.

Starost o Itálii mají i jiní. Mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas vyslovil pevné přesvědčen­í, že italský prezident Sergio Mattarella se dokáže dopracovat se zástupci vítězných stran ke vzniku stabilní vlády v Římě.

Všichni připomínal­i dva týdny stará slova šéfa Eurokomise Jean-Clauda Junckera, která výsledek předjímala. „Musíme se připravit na nejhorší scénář a tím bude nefunkční italská vláda,“varoval Juncker.

V kuloárech Evropského parlamentu se také intenzivně probírala skutečnost, že jeho šéf Antonio Tajani byl největším kandidátem na premiéra pro stranu Forza Italia Silvia Berlusconi­ho. Tím, že Berlusconi skončil ve středoprav­é koalici až na druhém místě, Tajaniho premiérské naděje pohasly.

Dlouho to přitom vypadalo, že politici Bruselu si mohou před italskými volbami mnout ruce.

Nejprve se pravicový veterán Silvio Berlusconi, věčný unijní potížista, rozhodl vylepšit svou pověst a začal hovořit o tom, že Evropa je pro Itálii nejlepší volbou. A aby slova podtrhl, pochválil německou kancléřku. „Naše osobní vztahy byly vždy výborné a paní Merkelová podporoval­a naši kampaň,“vyjádřil se Berlusconi během své předvolebn­í návštěvy Bruselu.

Protievrop­ský slovník ztišili i lídři Hnutí pěti hvězd a Ligy. O plánech na referendum o opuštění eurozóny se postupně přestali zmiňovat. Někteří analytici to hodnotili jako ústupek veřejným náladám. Existoval varovný příklad šéfky francouzsk­é Národní fronty Marine Le Penové, kterou stálo odmítání eura početné hlasy v loňských prezidents­kých volbách.

„Můžete se vsadit, že pokud by průzkumy ukázaly, že Italové odmítají euro a chtějí vystoupit z měnové unie, některé síly by se toho určitě neváhaly chopit a vzít to za své téma,“napsal v lednu Massimo Franco, komentátor listu Corriere della Sera.

Těsně před volbami ale Liga svůj záměr opustit euro zopakovala. „Zůstávám přesvědčen, že eurozóna za současných podmínek je špatná věc,“řekl Matteo Salvini listu La Repubblica a zdůraznil, že Itálie by měla společnou evropskou měnu opustit, až na to bude připravena.

Italové patřili ještě na počátku 90. let k největším stoupencům EU v Evropě. Tehdy jich mělo sympatie k Unii plných 80 procent. S tím, jak začala evropská spolupráce skřípat, třeba při řešení imigrační krize, euforie vyprchala. V roce 2017 už jenom 36 procent Italů uvedlo, že členství v Unii je dobrá věc. Jenom Kypřané a Češi byli k evropskému projektu ještě skeptičtěj­ší.

„Hodně změnila imigrační krize,“říká Fabio Donatelli. „Lidé nabyli dojmu, že nám s tím zbytek Evropy ani trochu nepomáhá.“Převážil podle něj pocit, že Italové musí všechno zvládnout sami. A že vlastně ani žádný Brusel nepotřebuj­í.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Euroskepti­k Lídr Hnutí pěti hvězd Luigi Di Maio slaví volební vítězství.
Foto: Profimedia.cz Euroskepti­k Lídr Hnutí pěti hvězd Luigi Di Maio slaví volební vítězství.
 ??  ?? Pořádný chaos Výsledek italských voleb ve volném překladu titulku římského deníku Il Tempo. Repro: MF DNES
Pořádný chaos Výsledek italských voleb ve volném překladu titulku římského deníku Il Tempo. Repro: MF DNES
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia