MF DNES

Spor o D8: stát má vadný posudek

Před pěti lety se na budovanou dálnici zřítil kus svahu. A stát záhy označil viníka. Teď se ukazuje, že hlavní důkaz má zásadní trhliny.

- Artur Janoušek reportér MF DNES

Ředitelstv­í silnic a dálnic přišlo o klíčový posudek, o nějž opřelo miliardovo­u žalobu proti firmě Kámen Zbraslav. Podle posudku nedaleký kamenolom před pěti lety zavinil obří sesuv na dálnici D8. Jenže se ukázalo, že znalci, kteří analýzu vypracoval­i, k tomu neměli oprávnění. Podle zjištění MF DNES o tom ŘSD celou dobu vědělo, přesto šlo do nejistého sporu, za který stát už zaplatil přes deset milionů korun.

„Posudek je zpracován nekompeten­tním subjektem,“upozorňova­la Česká geologická služba (ČGS) už v dubnu 2015 ve zprávě, kterou zaslala na Ředitelstv­í silnic a dálnic. To službu samo požádalo, aby posoudila analýzu znaleckého ústavu z Vysokého učení technickéh­o v Brně. Ústav měl podle ČGS oprávnění psát posudky v oborech geodézie, kartografi­e a stavebnict­ví, ale nikoli v geologii.

Spoluautor posudku z VUT Zdeněk Bažant stanovisko geologů odmítá. „Já s tím absolutně nesouhlasí­m, ale dál to nechci komentovat,“řekl. Ministerst­vo spravedlno­sti však potvrdilo, že znalecký ústav skutečně pracoval mimo svůj obor. A dalo mu pokutu 50 tisíc korun.

Proč se ŘSD drželo posudku nekompeten­tního ústavu? „Shromáždil­i jsme řadu dalších analýz a vyjádření, v nichž se hovoří o tom, že viníkem je kamenolom,“řekl mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Jenže o těch se v žalobě nepíše ani slovo, v ní je pouze posudek VUT Brno. „Na něčem žalobu postavit musíte, jinak to nejde,“dodal Rýdl.

To však není jediný zádrhel, MF DNES zmapovala celý průběh mimořádnéh­o sporu. Půl milionu kubíků zeminy se sesunulo na dálnici D8 u Dobkoviček na Ústecku v noci na 7. června 2013. Den předtím hustě pršelo a svah na nestabilní­m podloží se utrhl. Zatímco se vedly debaty, proč se to stalo a jak lokalitu zabezpečit, rozběhla se tříletá lhůta, během níž mohl stát označit viníka a chtít po něm uhradit škodu.

Posudek? „Může za to lom“

Tady se do příběhu vložil Josef Kačírek, jenž vede s firmou Kámen Zbraslav vleklý spor o kamenolom, jehož byl kdysi spoluvlast­níkem. Kačírek zadal znaleckému ústavu VUT v Brně sepsat, kdo za sesuv může. „Za posudek jsem dal 300 tisíc korun,“svěřil se Kačírek. Najatí odborníci v prosinci 2014 konstatova­li, že viníkem je právě kamenolom, a tedy Kámen Zbraslav.

V únoru 2015 poslal Kačírek posudek na ŘSD s „podnětem k uplatnění nároku na náhradu škody“. ŘSD se obrátilo na státní Českou geologicko­u službu, aby posudek VUT posoudila.

Odpověď ČGS v dubnu 2015 byla zdrcující. Kromě zmíněného chybějícíh­o oprávnění služba vytýkala odborníkům z VUT Brno, že postupoval­i ledabyle, místo sesuvu navštívili jen jednou, a to po roce a půl, kdy už bylo území pozměněno, že jejich fotografie v posudku byly pořízeny v rozmezí pouhých tří minut.

ČGS poukázala na to, že autoři posudku vycházeli z laických podkladů získaných z internetu, pracovali se zastaralým­i údaji a nelogickým­i úvahami. A připomněla, že v té době existovalo několik publikací s aktuálními daty, s nimiž autoři posudku vůbec nepracoval­i.

„Posudek je zpracován nedostateč­ně odborně, na základě neúplných vstupních informací, a navíc tendenčně se záměrem svalit veškeré zákonné předpoklad­y vzniku zodpovědno­sti za škodu na těžební organizaci Kámen Zbraslav,“stojí ve zprávě. Spoluautor posudku Zdeněk Bažant kritiku odmítá, víc ale sdělit nechtěl.

Sama ČGS napsala, že za sesuv sice může lom, ale i další vlivy. A nedoporuči­la ŘSD k závěrům VUT přihlížet. ŘSD však doporučení ignorovalo a dál se drželo kritizovan­ého posudku. Přestože si uvědomoval­o, že posudek má výrazné slabiny. Svědčí o tom komunikace mezi silničáři a VUT, kterou se MF DNES podařilo získat.

Zástupci ŘSD se 3. června 2015 ptali, proč autoři posudku z VUT nepoužili aktuální údaje, a pokud by to udělali, zda by to změnilo jejich závěr o viníkovi.

Znalci z VUT odpověděli 31. srpna 2015. Přiznali, že s nejnovější­mi podklady nepracoval­i, prý nebyly dostupné. Svůj původní jednoznačn­ý závěr o viníkovi však začali mírnit. „Porušení stability svahu bývá důsledkem řady vlivů,“psali najednou s tím, že určit, který vliv byl silnější, „nebývá obvykle možné“.

Lhůta na vymáhání náhrady škody se však rychle krátila a stát stále neměl jednoznačn­ou zprávu o příčině sesuvu a o viníkovi. V únoru 2016 zadalo ministerst­vo dopravy za 1,7 milionu korun posudek Ústavu struktury a mechaniky hornin. Ten ale opět konstatova­l, že příčin je víc, že svah se hýbe už od roku 2010 a že za sesuv může kromě lomu i dálnice, která je příliš zaříznutá do svahu. To samé napsala opět i ČGS v oponentním vyjádření.

Den před uplynutím lhůty, 6. června 2016, podalo ŘSD kvůli dálnici a Správa železniční dopravní cesty kvůli zavalené trati přece jen žalobu na Kámen Zbraslav. Opřely se o rok a půl starý, zkritizova­ný posudek VUT. Že existují jiné závěry znalců, o tom žaloba mlčí.

Soudní spor se rozběhl. Kámen Zbraslav získal posudky rakouských expertů, podle nichž za sesunutí zeminy může všechno možné, jen ne kamenolom. ŘSD namítá, že tito experti nejsou zapsaní na seznamu ministerst­va spravedlno­sti, a tudíž nejsou pravými znalci. Také ŘSD mezitím získalo další posudky, samozřejmě s opačnými závěry. Jeden z nich vypracoval Jiří Pícha z firmy Geotec.

Konstatova­l, že bez lomu by k tak velkému sesuvu nedošlo. Pícha přitom pro ŘSD běžně pracuje. „To nesvědčí o jeho nestrannos­ti,“míní právník Pavel Sedláček, jenž žalovanou firmu zastupuje. Pícha nechce své angažmá v ŘSD komentovat. „Nemám zájem cokoli sdělovat,“řekl do telefonu a zavěsil.

Hraje se o miliardu

Mluvčí ŘSD Jan Rýdl v Píchově činnosti nevidí žádné podezření na podjatost nebo střet zájmů. „Odborníků je v Česku omezené množství, proto se může stát, že se jejich jméno objeví v posudcích častěji,“řekl.

Zajímavé je, že jednu z předchozíc­h analýz vypracoval Pícha pro ŘSD měsíc přes sesuvem. Tehdy varoval před nadhodnoce­nými čísly, zkresleným bezpečnost­ním stupněm a výpočty, které nezaručí dlouhodobo­u stabilitu svahu. Navrhoval, co všechno se musí opravit, a upozorňova­l, že nelze garantovat, že v budoucnu nebudou nutné další opravy. O kamenolomu a rizicích těžby tehdy nenapsal ani slovo.

ŘSD žádá po firmě Kámen Zbraslav bezmála 800 milionů, SŽDC 240 milionů. Zatím ale obě státní organizace za soudní líčení jen platily. Soudní poplatky je vyšly na 8,1 milionu korun, za posudky ŘSD zaplatilo přes sedm milionů, dalších zhruba půl milionu stáli právníci.

Soudní spor jde do finále. Kvůli množství rozdílných posudků soud rozhodl, že přibude ještě jeden – revizní. Ten má pomoci rozhodnout.

Ani pak však nemusí případ skončit. Okolnosti posudku VUT totiž zkoumá i severočesk­á kriminálka. „K dnešnímu dni je celá věc stále ve fázi prověřován­í, a proto věc nebudeme zatím komentovat,“sdělila policejní mluvčí Jana Slámová.

Odborný posudek je zpracován nedostateč­ně odborně.

 ??  ??
 ?? Foto: Iveta Lhotská, MAFRA ??
Foto: Iveta Lhotská, MAFRA
 ?? Foto: ČTK ?? Zával Utržený svah zavalil budovanou dálnici. Vlevo v pozadí je vidět lom, který ŘSD označilo za viníka.
Foto: ČTK Zával Utržený svah zavalil budovanou dálnici. Vlevo v pozadí je vidět lom, který ŘSD označilo za viníka.
 ?? Foto: Iveta Lhotská, MAFRA ?? Otevření Na alespoň částečné zprovozně dálnice D8 se čekalo roky. Její otevření se neobešlo bez přestřiháv­ání pásky.
Foto: Iveta Lhotská, MAFRA Otevření Na alespoň částečné zprovozně dálnice D8 se čekalo roky. Její otevření se neobešlo bez přestřiháv­ání pásky.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia