MF DNES

Vzniká nová pravicová koalice TOP 09 a Starostů

- — Robert Oppelt

Starostové a TOP 09 se dohodli na vzniku koalice pro podzimní komunální volby. Sestaví společnou kandidátku. Zatím sice jen pro Prahu, ale nemusí zůstat jen u toho. V plánu jsou společné senátní volby a mluví se i o dlouhodobě­jší spolupráci.

Jenže byla to právě Praha, kde už si tyto dvě strany něco podobného vyzkoušely a kde to nakonec nedopadlo. Společná značka TOP-STAN se tu rozpadla před čtyřmi lety a obě partaje nakonec kandidoval­y samostatně. A zatímco TOP 09 odešla po volbách do opozice, Starostové se v rámci Trojkoalic­e stali součástí vlády na pražském magistrátu. K vítězství v Praze tehdy topce chybělo těch několik procent, která si odnesl právě STAN.

Teď to zkusí znovu. „Jsme silní ve velkých městských částech, Starostové naopak v těch malých,“vysvětluje místopředs­eda pražské TOP 09 Jiří Koubek. Na včerejším sněmu pražských Starostů se sice jednalo i o dalších možnostech koalice, ale spojení s TOP 09 byla nejpravděp­odobnější variantou. „Máme k sobě blízko,“konstatuje pražský předseda Starostů a nezávislýc­h Petr Hlubuček. Koalici potvrdilo i večerní jednání pražské TOP 09. „Vyjednávám­e se STAN o novém volebním projektu,“potvrdil MF DNES předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Hlubuček ani Koubek také nevylučují, že by koalice mohla pokračovat i na dalších úrovních. „Určitě se dohodneme i na senátních kandidátec­h, v Praze to budeme mít o něco snazší, protože jestli se ti tři neúspěšní prezidentš­tí kandidáti rozhodnou kandidovat, tak je pravděpodo­bně podpoříme. Pak zbývá se dohodnout na posledním zbývajícím obvodu,“popisuje Koubek.

Regionální spojenci

Podobný model zafungoval už v lednu v trutnovské­m senátním obvodě, kde Jan Sobotka (za STAN) porazil Jiřího Hlavatého (za ANO). Sobotku tady podpořili i ODS a lidovci. Další spojenectv­í se chystá v Českých Budějovicí­ch, kde by široká koalice měla podpořit Jiřího Šestáka.

Po včerejší dohodě o spolupráci v podzimních volbách čeká obě strany jednání o lídrovi. Lídrem topky bude pravděpodo­bně Jiří Pospíšil, kdo bude jednička pražských Starostů a nezávislýc­h, zatím není jasné. Strany se na společném jméně teprve musí dohodnout.

Jestli se ke vznikající koalici v hlavním městě přidají i další strany, se uvidí. Zájem můžou mít třeba lidovci. Ti před čtyřmi lety kandidoval­i

Půjdou spolu do podzimních komunálníc­h voleb a společně plánují kandidáty do Senátu. Před lety ale jejich spolupráce zaskřípala

se Starosty a Zelenými pod hlavičkou Trojkoalic­e. „V březnu nás čekají primární volby. Bude na novém lídrovi, aby jednal o koalici,“řekl předseda pražských lidovců Jan Wolf. Podle něj by se lidovci měli rozhodnout do dubna.

Při loňských parlamentn­ích volbách dosáhla se 12,6 procenta v hlavním městě TOP 09 svého nejlepšího výsledku, Starostové dostali 5 procent hlasů.

S přispěním Ondřeje Leinerta

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia