MF DNES

Pryč s pacienty „na obtíž“

-

Brněnská nemocnice pošle lehké případy i 50 kilometrů daleko

Ředitelé brněnských nemocnic se dohodli na novém systému přepravy pacientů. Pokud si někdo zavolá záchranku a lékař na příjmu zjistí, že není v ohrožení života, může ho nechat převést do zdravotnic­kého zařízení jinde v kraji. A to klidně 50 kilometrů daleko. Zatím tento systém funguje ve Fakultní nemocnici Brno, kde dlouhodobě řeší nedostatek míst na interně. Chtějí tak uvolnit lůžka pro vážně nemocné pacienty.

„Téměř padesát procent pacientů, které přiveze záchranka, pustíme po úvodním vyšetření domů. Takže si dovedete představit, v jakém jsou stavu. Patří tam třeba takoví, které v sedm večer začnou bolet záda. Tak se rozhodnou, že si zavolají rychlou,“přiblížil ředitel FN Brno Roman Kraus.

Záchranka do nemocnice přiveze pacienta, lékař ho prohlédne a poskytne základní ošetření. Je-li dotyčný schopen převozu a na interně nemají místo, začnou operátoři na dispečinku záchranky hledat místo jinde. Nejdřív v některé z brněnských nemocnic, poté i jinde v kraji. Pacient bydlící v Brně se tak může ocitnout ve Znojmě, Břeclavi nebo třeba v Ivančicích na Brněnsku.

Dosud systém fungoval tak, že záchranka kroužila po Brně, než dispečink našel místo v tamní nemocnici. Občas pacienta umístili na přistýlku na chodbě nemocnice.

Jihomoravš­tí záchranáři tvrdí, že nový systém ochromuje činnost operačního střediska. Museli zřídit speciální výjezdovou skupinu, která rozvoz z pacientů z FN Brno zajišťuje. Denně jde až o tři případy.

„Trvá až třicet minut, než najdou volné lůžko jinde. Operátorky se pak nemohou plnohodnot­ně věnovat práci, ke které jsou určené,“stěžuje si ředitel jihomoravs­ké záchranky Milan Klusák. (vh)

 ?? Foto: A. Vavríková, MAFRA ?? Záchranáři mají práci navíc, rozvážejí pacienty z FN Brno po kraji.
Foto: A. Vavríková, MAFRA Záchranáři mají práci navíc, rozvážejí pacienty z FN Brno po kraji.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia