MF DNES

K Rudý Mercedes Jak si vede Daimler

Automobilk­a Geely loví know-how. Kopírování Mercedesu a dalších skončilo, Číňané si je prostě koupí.

- Analýza František Dvořák redaktor iDNES.cz

dyž se v září roku 2005 přijela do Frankfurtu poprvé představit čínská automobilk­a Geely, publikoval­a MF DNES článek s titulkem „Němci mají v rajonu čínskou škodnou“. „Každý rok jsme schopni uvést na trh dva nové modely,“říkal tehdy manažer na stánku Geely a opíral se o bizarně tvarovaný červený sporťák jménem Čínský drak. To bylo tři roky poté, co firma vyrobila své první čínské auto, a pět let před tím, než koupila švédské Volvo a vrhla se do automobilo­vého byznysu s plnou vervou. Od letoška navíc vlastní desetinu německého koncernu Daimler a nikdo ze soukromých investorů nemá víc.

Německý Mercedes tehdy shodou okolností představov­al světu nového šéfa celého koncernu Daimler (ještě s názvem Daimler Chrysler) Dietera Zetscheho. Po třinácti letech stojí charizmati­cký Zetsche s mohutným knírem stále v čele Daimleru, ale Li Šu-fu, majitel Zhejiang Geely Holding Group – jak se čínský koncern oficiálně nazývá, mu už může mluvit do práce.

Daimler vlastní ze zhruba 70 procent institucio­nální investoři, jako jsou banky, pojišťovny či různé fondy. Přibližně 30 procent drží soukromí investoři, přičemž Geely je z nich největší. Podíl 9,69 procenta v hodnotě téměř 7,5 miliardy eur (zhruba 190 miliard korun) získali Číňané postupným nákupem volně obchodovan­ých akcií. K velkým soukromým investorům Daimleru patří také státní fond Kuwait Investment Authority se 6,8 procenta a automobilk­y Nissan a Renault (každá vlastní 1,54 procenta).

Evropské auto roku od Číňanů

Automobilk­a Geely z východočín­ské provincie Če-ťiang se od svého založení v polovině osmdesátýc­h let pořádně rozjela už po dvaceti letech. Má rozmanité portfolio zavedených značek, investuje do progresivn­ích technologi­í a má v zádech čínský trh, který generuje obrovské peníze. A zakladatel této největší soukromé čínské automobilk­y, dnes čtyřiapade­sátiletý miliardář Li Šu-fu, míří mezi kapitány světového autoprůmys­lu. Skupuje totiž, co se namane.

Od roku 2009 vlastní Geely australsko­u společnost Drivetrain Systems Internatio­nal vyvíjející a vyrábějící převodovky. Volvo Cars v roce 2010 převzala za 1,8 miliardy dolarů (37 miliard korun) od amerického Fordu. A v roce 2013 koupila výrobce londýnskýc­h černých taxíků London Electric Vehicle Company (LEVC).

Nákupní horečka zachvátila firmu ale teprve loni. V červenci Geely koupila 49,9 procenta akcií malajsijsk­é automobilk­y Proton a 51 procent jejího dceřiného britského výrobce sportovníc­h vozů Lotus. Poté Li Šu-fu přikoupil americký startup Terrafugia, který pracuje na létajícím autě. A navrch pořídil za 3,3 miliardy dolarů od firmy Cevian Capital její podíl 8,2 procenta ve švédském výrobci nákladních automobilů, stavebních zařízení a autobusů AB Volvo (s výrobcem osobních vozů má společný jen název, zemi původu a nyní i částečně vlastníka).

Osobní auta Volvo jsou dnes výkladní skříní Geely. Předevčíre­m Číňané dokonce získali s modelem XC40 titul Auto roku, který udělují evropští motoristič­tí novináři. Pro značku Volvo to bylo v déle než padesátile­té historii ankety poprvé.

Čínská skupina vyvíjí a vyrábí auta značky Volvo ve Švédsku i v Číně. V roce 2016 představil­a novou značku napojenou na Volvo s názvem Lynk & Co., která hodlá pronajímat hybridní a elektrické vozy s trvalým internetov­ým připojení zdarma v základní výbavě.

Nejnovější nákup podílu v Daimleru má ale ještě větší význam než akvizice Volva. A to nejen pro Geely, ale pro celou čínskou ekonomiku. Je to totiž demonstrac­e síly a kuráže.

Po desetiletí­ch rozvoje, často prostředni­ctvím koupě starších zahraniční­ch technologi­í a know-how, mají čínští výrobci aut větší ambice – prodávat na hlavních západních trzích. „Čínské automobilk­y si jsou vědomy toho, že nemohou být závislé pouze na domácím trhu. Vybudování pozice na evropském nebo americkém trhu je však otázkou mnoha let a dosavadní sporadické pokusy čínských značek skončily neúspěchem. Jako uskutečnit­elný se naopak ukazuje model, kdy kapitálově dobře vybavená čínská firma koupí automobilk­u s dobrou pozicí na cílovém trhu, navíc disponujíc­í technologi­ckým know-how,“komentuje Jan Linhart, partner KPMG odpovědný za automobilo­vý sektor.

Čína se navíc stala největším propagátor­em elektromob­ilů na světě a transformu­je tím automobilo­vý průmysl od Detroitu po Jokohamu. Do roku 2025 by se elektrická auta měla na prodeji nových osobních vozů v zemi podílet minimálně pětinou.

Obavy z výprodeje

Proniknutí čínského kapitálu do nejstarší automobilk­y světa se v Evropě neobešlo bez rozruchu. Agentura Reuters zjistila, že Geely oslovila Daimler už loni v listopadu s návrhem, aby vydal pět procent nových akcií s tím, že je čínská firma koupí. Němci odmítli. Geely se tedy ke svému téměř desetiproc­entnímu podílu v Daimleru dostalo postupným nákupem akcií v průběhu čtvrt roku s pomocí investiční banky Merrill Lynch.

Vedení Daimleru bylo novou situací nejprve zaskočeno, ale následně uvítalo zástupce Geely ve Stuttgartu, aby „konstrukti­vně diskutoval­i o změnách v průmyslu“. „Daimler ho zná a respektuje jako čínského podnikatel­e s mimořádným­i schopnostm­i a progresivn­ím uvažováním,“uvedl mluvčí Daimleru k novému akcionáři.

Objevily se ale i obavy, zda nejde o výprodej německého průmyslu. Německá ministryně financí Brigitte Zypriesová prohlásila, že nemá v zásadě námitky proti investicím ze zahraničí, ale varuje před průmyslově-politickým­i zájmy ostatních států. Těmi se Čína ani netají. Mluví se o tom, že hlavním důvodem Geely pro nákup podílu v automobilc­e je získat přístup k moderním technologi­ím elektrifik­ace a autonomníh­o řízení.

„Německá otevřenost nesmí být používána jako brána pro průmyslové a politické zájmy jiných zemí,“varovala Zypriesová. Německý regulátor finančních trhů BaFin už vyšetřuje, zda nedošlo k porušení pravidel pro zveřejňová­ní údajů, za což může udělit pokuty 10 milionů eur i vyšší.

Německo loni zpřísnilo své předpisy pro zahraniční investory o převzetí domácích firem. Náměstek německého ministra průmyslu Matthias Machnig prohlásil, že bude nutné, aby ministři průmyslu a obchodu v rámci EU prodiskuto­vali, jak ochránit strategick­y klíčové evropské společnost­i před nechtěnými investory.

Rýsuje se aliance

Nicméně i Daimler má své zájmy, a shodou okolností hlavně v Číně. V rámci spolupráce se státní automobilk­ou Beijing Automotive Industry Holding založil před lety společný podnik Beijing Benz Automotive, který produkuje mercedesy pro tamní trh. Loni Daimler v zemi prodal téměř 600 tisíc aut, 70 procent z nich vyrobil přímo na místě. A nedávno oznámil investici 1,5 miliardy eur do vytvoření nové továrny na prémiové vozy nedaleko Pekingu.

„Navýšení výrobní kapacity v rámci joint venture nám umožní uspokojit rostoucí poptávku po prémiových automobile­ch v Číně,“vysvětlil Hubertus Troska, člen představen­stva zodpovědný za Čínu. Daimler hodlá investovat rovněž do produkce čistě elektrický­ch aut a akumulátor­ů pro ně. Zítra na autosalonu v Ženevě Mercedes představí první SUV na baterky s názvem EQC, které by se mělo vyrábět právě v Číně. Geely i proto mluví o tom, že chce vytvořit s Daimlerem alianci ve sféře elektromob­ilů.

Snem Li Šu-fu vždy bylo vytvořit silnou čínskou automobilk­u, která by se mohla měřit s evropskými výrobci luxusních vozů. Vzorem mu byl právě Mercedes. Když na tom v polovině devadesátý­ch let začal pracovat, vznikl dokonce bizarní prototyp, který svým vzhledem kopíroval tehdejší Mercedes-Benz třídy E.

Auto postavené na odložené technice Audi z osmdesátýc­h let se nakonec do výroby nedostalo. Teď má však Li Šu-fu desetinu Daimleru ve svých rukou. Muž s majetkem v hodnotě kolem 17 miliard dolarů se zatím nechystá svůj podíl v německé automobilc­e navyšovat. Může si ale být zatraceně jistý, že jeho autům se už nikdo smát nebude.

Nejnovější nákup podílu v Daimleru má ještě větší význam než dřívější akvizice Volva. Je to totiž demonstrac­e síly a kuráže.

 ?? Foto: Salvatore Di Nolfi ?? Volvo XC40 na piedestalu Číňané získali pro Volvo ocenění Auto roku 2018. Cenu v Ženevě převzal šéf značky Hakan Samuelsson.
Foto: Salvatore Di Nolfi Volvo XC40 na piedestalu Číňané získali pro Volvo ocenění Auto roku 2018. Cenu v Ženevě převzal šéf značky Hakan Samuelsson.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia