MF DNES

Banky mají rekordní zisky. Skončí v zahraničí

Vyrovnaly se s regulací i nulovou cenou peněz. Objem úvěrů i letos dál poroste.

-

Martin Petříček redaktor MF DNES

ozjetá ekonomika a přetrvávaj­ící optimismus do budoucna rychle zvedají zisky domácích finančních ústavů. Lidé ani firmy se nebojí zadlužovat, půjček je více a k tomu na vyšší částky. To nese bankám zisky, přestože se úroky už dlouho pohybují nízko. Tolik jako loni nevydělaly české banky nikdy předtím. A letos by to nemělo být o nic horší.

Sice ještě nejsou k dispozici přesné údaje, už teď je však jasné, že banky loni vydělaly o dost víc než předloni (74,7 miliardy korun). Čtveřici klíčových ústavů – ČSOB, České spořitelně, Komerční bance a UniCredit – totiž stoupl loni meziročně zisk úhrnem o osm procent. Ukazuje se, že banky se dokázaly poměrně slušně vyrovnat s rostoucími regulacemi a prakticky nulovou cenou peněz.

„A meziroční růst zisků bank bude pravděpodo­bně pokračovat, ale mírnějším tempem než loni,“uvádí analytik BH Securities Martin Vlček. Příliš vadit by nemělo ani zvyšování úrokových sazeb, které letos podle všeho ochladí mezi lidmi zájem o hypotéky.

Banky si postupně budou vylepšovat úrokovou marži. Nedá se totiž čekat, že by se úroky u vkladů zvedaly stejně rychle jako u hypoték. To už je ostatně vidět nyní. Zatímco úroky u hypoték podle Hypoindexu Fincentra vystoupaly v lednu na 2,28 procenta z loňských 1,82 procenta, jen málokterá banka nabídne u spořicích účtů víc než pár desetin procenta.

„Objemy úvěrů ale budou letos pokračovat v růstu, a to díky rostoucí poptávce ze strany domácností i firem. Stojí za tím nízké úrokové sazby a pokračujíc­í růst ekonomiky. Nadále by měl v úvěrovém portfoliu stoupat podíl hypoték,“říká hlavní ekonom Deloitte David Marek.

O něco hůře banky budou vydělávat na spotřebite­lských úvěrech. „Panuje tu silná cenová konkurence. Sazby klesají a s nimi padá i výnosnost tohoto segmentu pro jednotlivé banky, které navíc za stejný úvěr nesou pořád větší riziko, protože kromě refinancov­ání úvěrů je trh rozebrán a nové úvěry si často berou více rizikoví klienti,“vysvětluje Vlček.

Bankovní byznys by neměl příliš ztrácet ani po zpomalení tempa ekonomické­ho růstu, které se pro letošek očekává. „Pomalejší růst ekonomiky nebude znamenat nižší výnosy bank, jen jejich pomalejší růst,“říká Marek. „Více českých firem bude pravděpodo­bně investovat do rozvoje a zefektivně­ní, takže firemní úvěry mohou být nadále

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia