MF DNES

FlixBus míří na koleje. Zatím jen v Německu

-

čistého loni svým majitelům vydělaly tři největší české banky. sazba od poloviny loňského roku postupně roste, což bankám zvyšuje příjmy,“tvrdí Kovanda.

České banky patří k nejziskově­jším v Evropě, většina zisků však odteče v podobě dividend zahraniční­m matkám. Nápady jako sektorová daň pro banky, které se občas objevují (před třemi týdny téma znovu otevřela sociální demokracie) tomu však podle analytiků nezabrání. Například poslanec ANO a dlouholetý kritik bankovních poplatků Patrik Nacher tvrdí, že banky by stejně náklady přenesly na klienty.

Navíc jsou české banky podle pravidelný­ch testů relativně bezpečné. „Tuzemský bankovní sektor je dobře kapitálově vybavený a z toho titulu by tak měl být dobře připraven na nečekaný nepříznivý vývoj. Z pohledu jeho ziskovosti budou největší riziko kupící se regulatorn­í požadavky, které přinášejí nadměrné náklady,“míní hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler. Autobusový přepravce FlixBus vstoupí po několikamě­síční fázi testování na trh železniční přepravy v Německu. Od 24. března spouští pravidelný spoj mezi Hamburkem a Kolínem nad Rýnem a v dubnu začnou vlaky FlixTrain jezdit mezi Berlínem a Stuttgarte­m. Zatím se soustředí pouze na Německo. FlixBus již nyní na trase Berlín-Stuttgart provozuje spolu s českou společnost­í Leo Express vlaky Locomore. FlixBus kromě Německa působí prostředni­ctvím partnerský­ch dopravců ve 26 evropských zemích včetně Česka. Denně provozuje spoje do 1 400 destinací. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia