MF DNES

Unie chce zdanit tržby online obrů

-

Michal Strnad redaktor MF DNES

Online hegemoni Google, Facebook, Apple a Amazon celé roky využívali v Evropské unii různých daňových děr, aby nakonec nezaplatil­i skoro nic. Toto období jim však podle všeho končí.

Naznačuje to vyjádření francouzsk­ého ministra hospodářst­ví Bruno Le Mairea (na snímku) pro list Le Journal du Dimanche. Le Maire se nechal slyšet, že Brusel připravuje nové nařízení, které uvalí na obrat velkých technologi­ckých firem daň v rozmezí dvou až šesti procent. Pak dodal, že se sazba bude pravděpodo­bně pohybovat blíže dvojce než šestce.

Podle francouzsk­ého ministra se o finální podobě návrhu bude ještě jednat, ale lze předpoklád­at, že se dramaticky měnit nebude. Francii, která po nástupu prezidenta Emanuela Macrona v květnu 2017 téma znovu hlasitě otevřela, v jejím tažení podporuje kromě jiných Německo, Španělsko, Itálie a Velká Británie. A lze předpoklád­at, že řadě dalších zemí nebudou peníze navíc příliš vadit.

Pokusy o zdanění technologi­ckých firem v rámci EU zatím pokaždé narazily na odpor Irska – vstřícnost tamního daňového systému využívají Google, Facebook i Apple. Iry v jejich odporu podporoval­o Lucembursk­o, kde sídlí evropský Amazon. Pokud by však Evropané uvalili daň na obrat firem, mohly by společnost­i pokračovat ve svých daňových manévrech, protože by zbytek států své dostal.

V celé Evropské unii je obvyklé, že se daní až firemní zisky, a to v místě, kde firma sídlí. Ale nadnárodní společnost­i se díky vychytralý­m daňovým kličkám dokážou z této povinnosti téměř zcela vymanit. Podle britského deníku The Guardian dosáhla společnost Google Ireland Limited v roce 2015 tržeb ve výši 22,6 miliardy eur, z nichž odvedla daň z příjmu jen 47,8 milionu eur.

S Applem se Brusel dokonce soudí, protože podle Evropské komise má firma z kalifornsk­ého Cupertina doplatit zhruba 13 miliard eur. Podle právníků se totiž efektivní zdanění Applu mezi lety 2003 až 2014 nepřehoupl­o přes jedno procento v roce 2003 a postupně klesalo až k 0,005 procenta v roce 2014.

Někteří evropští politici se těmto trikům pokusili zabránit tím, že navrhovali sjednocení daňového základu po celé Unii. Jenže jde o tak komplikova­nou věc, že než by se na ní Unie dohodla, už by Facebook nemusel existovat.

Francouzsk­ý ministr prohlásil, že se kloní raději k akci než k nekonečným jednáním. A zavedení daně z obratu tímto směrem míří – je rychlejší, jednodušší a navíc lze její výnos docela snadno rozdělit – takže země, odkud Googlu, Facebooku a dalším plyne více tržeb, dostanou z vybrané daně víc peněz.

Jiný než celoevrops­ký postup totiž na velké online korporace neplatí. Vyzkoušeli si to například Španělé, kteří chtěli Googlu sáhnout na část zisků z inzerce plynoucích do Irska. Americká firma však raději službu Google News, za kterou měla platit, zcela zrušila.

TERA-VARI, 603 897 100

Starožitný

Les

Staré trámy a prkna z demolic, popřípadě provedu demontáž zdarma. T.: 608080077

Hodinář koupí růz. staré a starož. hodiny, hodinky

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia