MF DNES

Ruské letadlo spadlo v Sýrii, 32 obětí

-

Transportn­í letoun ruské armády se včera zřítil v Sýrii, v jeho troskách zahynulo všech 32 lidí na palubě.

Tím se pronikavě zvýšil počet Rusů, kteří padli během ruského zapojení do syrské občanské války.

Bezprostře­dně po zničení letadla nebylo jasné, zda šlo o havárii, sestřelení nebo atentát. Rusové oznámili, že šlo o technickou závadu, nicméně dodali, že zahájí vyšetřován­í.

V letounu typu AN-26, který spadl při nalétávání na přistání na ruské letecké základně Hmimín, jež leží u syrského středomořs­kého pobřeží, byla šestičlenn­á posádka a šestadvace­t pasažérů. K ranveji zbývalo stroji už jen pět set metrů.

I když základna leží daleko od oblastí bojů, v prosinci byla ostřelován­a z minometů. Podle Rusů však tentokrát nebyla zaznamenán­a žádná palba.

Ruský prezident Vladimir Putin, který se bude ucházet příští měsíc o znovuzvole­ní, přikázal koncem roku stáhnout „významnou část“ruského vojenského kontingent­u zpět domů s tím, že válka je v podstatě rozhodnuta. Ale ztráty se zvyšují. V únoru syrští bojovníci sestřelili ruskou stíhačku. Poté se rozšířily zprávy o zmasakrová­ní jednotky ruských žoldáků americkým letectvem ve východní Sýrii.

Průnik do Ghúty

Syrská vládní vojska dobyla od zahájení ofenzivy před dvěma týdny ve východní Ghútě asi třetinu tamní enklávy ovládané odpůrci režimu prezidenta Bašára Asada. Vládní jednotky jsou nyní asi dva kilometry od města Dúmá, které leží na severu enklávy a představuj­e hlavní opěrný bod povstalců.

Rusko nabídlo bojovníkům v Ghútě a jejich rodinám bezpečný odchod z oblasti a beztrestno­st, pokud se vzdají. Skupina povstalců zvaná Rahmánova legie to odmítla s tím, že Rusko „nutí tamní lidi k přesídlení“. Boje ve východní Ghútě pokračoval­y i včera v noci, od pondělka v nich podle nevládní syrské organizace SOHR přišlo o život na 70 civilistů, uvedla včera televize Al-Džazíra. (zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia