MF DNES

Palác nebes padá na Zemi

Čínská kosmická stanice hrozí pásu od Portugalsk­a přes Francii až po Turecko

- Karel Pacner spolupraco­vník MF DNES

PEKING Chlouba čínské kosmonauti­ky padá nekontrolo­vatelně k Zemi.

Jmenuje se Tchien-kung 1 (Nebeský palác) a ve vesmíru byla skoro deset let, protože startovala v lednu 2009. Teď končí a je to definitivn­í. Problém je, kde skončí. Evropská kosmická agentura (ESA) vypočítala, že Tchien-kung 1 spadne na Zemi mezi 24. březnem a 19. dubnem, a to „kdekoli mezi 43. stupněm severní šířky a 43. stupněm šířky jižní“.

To znamená, že v Evropě jsou ohroženy Francie, Itálie, Portugalsk­o, Španělsko, Bulharsko, Řecko, Turecko a většina bývalé Jugoslávie.

Čína neúspěchy tají

České republiky se to netýká, leží severněji. Nikdo však nedokáže předpovědě­t čas a místo dopadu, rovněž tak velikost rozpadlých kusů.

Nebeský palác je poměrně malý kosmický příbytek – ve válci dlouhém něco přes 10 metrů a vážícím 8,5 tuny je obytný prostor 15 krychlovýc­h metrů.

Vesmírný palác sloužil k nacvičován­í spojení s dopravní lodí Šen-čou. V letech 2012 a 2013 ji navštívily dvě posádky kosmonautů. Na podzim 2016 Čína oznámila, že stanice splnila „svou historicko­u úlohu“, a proto mohla vypustit Tchien-kung 2.

Ovšem to byla stěží pravda. Poslat k drahé kosmické laboratoři pouze dvě dvojice kosmonautů postrádá logiku. Čínské řídící středisko nad ní ztratilo kontrolu, není však jasné, kdy se to stalo. Můžeme se jenom dohadovat, že to bylo v letech 2014 až 2015. Číňané, stejně jako kdysi Sověti, se k neúspěchu neradi přiznávají. Konec paláce byl dramatický, stejný bude i jeho nedobrovol­ný návrat na Zemi.

Pilotované kosmické lodi a některé nákladní stroje jsou vybaveny tepelným štítem, aby bez potíží proletěly atmosférou, kde se zahřívají až na dva tisíce stupňů. U větších těles, jako jsou stanice, to není možné. Jejich konstrukté­ři od začátku počítají s tím, že je navedou na takovou dráhu, aby shořely nad víceméně liduprázdn­ým Tichým oceánem.

1979: málem trefili Perth

Nicméně ne vždy se to povede – v létě 1979 dopadly trosky amerického Skylabu poblíž města Perth na západě Austrálie. Následoval­o divadlo, které se zapsalo do historie. Městská rada Perthu poslala ředitelstv­í NASA žádost, aby zaplatilo pokutu za „znečištění veřejného prostranst­ví“. Prezident Jimmy Carter se pak starostovi telefonick­y omluvil.

Také Sověti přestali ovládat svou první stanici Saljut 1. Naštěstí shořela nad Pacifikem, takže nikoho nezasáhla.

Američané si už dnes lámou hlavu nad tím, jak za deset let zlikvidují Mezinárodn­í kosmickou stanici, stavebnici, která váží asi 450 tun. Bude třeba postupně oddělovat jednotlivé moduly a další části a nasměrovat je k řízenému pádu. To bude náročný úkol na několik měsíců či let.

Bude zajímavé sledovat, jak Peking zareaguje, jestliže úlomky Nebeského paláce dopadnou na území některého z evropských států či USA.

 ??  ?? Bez kontroly Tchien-kung 1, na snímku z 22. dubna 2017, se vymknul čínské kontrole. Profimedia.cz
Bez kontroly Tchien-kung 1, na snímku z 22. dubna 2017, se vymknul čínské kontrole. Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia