MF DNES

Normálně rozdělená společnost

- Antonín Rašek sociolog

Vposlední době se začalo i mezi vysokoškol­skými profesory diskutovat o málem osudovém rozdělení české společnost­i. Jenže každá společnost je vždy objektivně strukturov­aná, a to podle mnoha znaků – pohlaví, věku, vzdělání, profese, původu či bohatství. A to platí i pro rozdělení lidí podle politické orientace a postojů k nejrůznějš­ím problémům. Nynější diskuse se soustřeďuj­e zvláště na politické rozdělení naší společnost­i, do kterého se všechny zmíněné znaky tím či oním způsobem promítají.

Příčinou vášnivých sporů, dokonce o rozvrácené společnost­i, se staly prezidents­ké volby spojované s hrozbou změny naší zahraničně­politické orientace a směřování k autokratic­ky řízené společnost­i. Z prognostic­kého hlediska jde o pesimistic­ký až katastrofi­cký scénář. Žádný takový nelze podceňovat. Tento scénář má však slabinu už v tom, že je spojen s demokratic­kou volbou, která právně zpochybněn­a nebyla.

Společnost může skutečně rozdělovat tvrzení, že elektorát poraženého tvoří údajně elity a elektorát vítěze spodní vrstvy. Jeden komentátor dokonce v tomto duchu rozděluje voliče na občany a na pouhé obyvatele.

Jenže to, že je společnost nějakým způsobem rozdělená, není neobvyklé. Úvahy o nutnosti sjednocová­ní relativně stabilizov­ané a vcelku úspěšné demokratic­ké společnost­i jsou tak jen hypotetick­é.

Sjednocova­t je nutné tehdy, je-li společnost zvenčí či vnitřně bytostně ohrožena. I nový americký velvyslane­c Stephen King v rozhovoru s Radio Plus charakteri­zoval naši politickou situaci jako standardní.

Jeden z diskutujíc­ích klade sarkastick­ou otázku: „Takže kdyby volby do parlamentu vyhrál Miroslav Kalousek, Petr Fiala nebo Pavel Bělobrádek, a prezidents­ké volby Jiří Drahoš, tak by to bylo demokratic­ké, ale že vyhrál Andrej Babiš a Miloš Zeman, tak to už demokratic­ké není?“A jiný diskutujíc­í jako pointu ironicky dodává: „Zatleskejt­e a ukončete diskusi, prezidente­m je Miloš Zeman!“I když se nám na něm leccos nemusí líbit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia