MF DNES

Nůžky na jedno použití, rukavice a obvazy většinou nefunkční

- Magdalena Nová redaktorka MF DNES

Podle expertů má lidský život hodnotu 10 až 20 milionů korun. Kvalitní lékárničky, které mohou při nehodě zachránit zdraví či život člověka, přitom stojí kolem čtyř stovek. Pro většinu Čechů je to však příliš, a tak se prodává to nejlaciněj­ší, podřadné zboží.

Seriály Pohotovost nebo Sanitka mají i při reprízách na českých televizníc­h divanech vždycky početné publikum. Jenže jakmile přijde na skutečnou záchranu lidského života, třeba při dopravní nehodě, bývají Češi často v koncích.

Potvrdil to před časem i průzkum společnost­i Zentiva, v němž celá třetina respondent­ů přiznala, že by se o první pomoc raději ani nepokoušel­a, aby snad zraněnému ještě víc neublížila.

To je docela bídný výsledek. Ještě horší ovšem je, že všichni, kteří by se do resuscitac­e či zástavy krvácení u nehody pustili, by museli ve stresu a spěchu svádět nerovný boj s nekvalitní­m zdravotnic­kým materiálem, který obsahuje většina českých autolékárn­iček.

To pro změnu prokázal aktuální test MF DNES, který se zaměřil na výbavu třinácti lékárniček, které si mohou majitelé vozů pořídit na internetu, v lékárnách, supermarke­tech či na benzinovýc­h čerpadlech. Protože všechny musí obsahovat a obsahují pomůcky pro poskytnutí první pomoci podle vyhlášky ministerst­va dopravy č. 341 a splňovat i další zákonné normy, pojali jsme tentokrát test jako zátěžový.

Katastrofa i bez stresu a potu

Všechny ty polštářkov­é obvazy, rukavice, škrtidla, náplasti, šátky, nůžky a roušky jsme dali do rukou profesioná­lních záchranářů či lektorů kurzů první pomoci a vyzvali je, aby se činili.

Takže žádné sterilní laboratorn­í podmínky, umělé zatěžování obinadel a máčení polštářků, ale jako při nehodě zkusit rychle najít rukavice, navléci si je, použít obvazy, zaškrtit stehno, rozstřihno­ut na čas bezpečnost­ní pás a spodní šev kalhot či rozdělat trojcípý šátek.

Výsledky byly žalostné. „Obvazy nebo rukavice jsme nepoužíval­i tak neobratně jako laici bez praxe a nepracoval­i jsme ani ve stresu, kdy se lidem klepou ruce a potí se. Přesto by byla většina pomůcek – obvazů, náplastí, škrtidel a šátků – při první pomoci skoro nepoužitel­ná,“komentuje Zuzana Ženatá, která jezdí jako zdravotnic­ká záchranářk­a v sanitce po Pardubické­m kraji, hromadu potrhaných fáčů, prasklých pryžových popruhů a rozcupovan­ých šátků.

Truchlivý byl i pohled na cáry rukavic, kterým většinou stačilo jediné natáhnutí, aby se rozpadly na nepoužitel­né útržky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia