MF DNES

Nejmladší čestná občanka

Dvojnásobn­ou zlatou olympionič­ku Ester Ledeckou chtějí ocenit pražské radnice

-

Benedikt Lederer redaktor MF DNES

V centru metropole se nachází ulice jménem Lodecká. Stačilo by malá změna a připadla by úspěšné české sportovkyn­i Ester Ledecké.

Ne, tak přitažené za vlasy to nebude. Ale skutečnost, že se politici snaží Prahu co nejvíce se jménem olympionič­ky spojit, je pravdivá.

Radní Prahy 1 se minulý týden usnesli, že by měla jejich radnice vyznamenat Ledeckou jako čestnou občanku první městské části, ze které pochází. „Už podle mých informací proběhla jednání, ze kterých plyne, že by měla ocenění přijmout,“říká starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09).

Kromě prvenství v tom, že získala jako jediná žena v historii zlatou medaili ve dvou různých sportech, se Ledecká zapíše jako rekordmank­a i do historie hlavního města. Stane se nejmladší čestnou občankou Prahy 1, potažmo metropole.

Z Prahy 1 byl zatím nejmladším oceněným herec Marek Eben, kterého takto vyznamenal­a radnice před dvěma lety. Dnes je mu šedesát let. Ani Praha zatím nedala čestné občanství nikomu, komu by bylo méně než padesát let.

„Ester Ledecká dosáhla obrovského úspěchu, když uspěla ve dvou disciplíná­ch. Je sice ještě mnohem mladší než obvyklí ocenění, ale jako rada jsme uznali, že ocenění má hlavu a patu,“vysvětluje rozhodnutí vedení Prahy 1 Lomecký s tím, že o celé věci ještě budou v dubnu na svém jednání hlasovat všichni zastupitel­é.

Je celkem pravděpodo­bné, že toto ocenění zastupitel­stvo schválí a Ledecká se kromě pamětní plaketky a diplomu dočká i šeku na 100 tisíc korun, který radnice k ocenění dává. Pro čestné občanství bude totiž hlasovat i opozice, u které jinde vedení Prahy 1 nemá zastání.

„Určitě bych z ocenění Ledecké nedělal kontroverz­i, a až o tom budeme hlasovat na jednání zastupitel­stva, tak to podpořím. Neuráží mě to, jen mi přijde, že si tím rada dělá trochu reklamu před podzimními komunálním­i volbami,“míní opoziční zastupitel Prahy 1 Petr Kučera (Zelená pro jedničku/Zelení).

Klíč od primátorky

na její věk by to však nemuselo vyznít úplně dobře, neboť zatím byly vždy oceněny výrazně starší osobnosti.

Klíč od obce pražské dostal před dvěma lety Jiří Brady, jenž byl za druhé světové války vězněm v Terezíně a Osvětimi a přežil pochod smrti. Ocenění se dočkal poté, co byl údajně vyškrtnut ze seznamu lidí, kteří měli dostat vyznamenán­í od prezidenta Miloše Zemana.

Klíč od metropole si ze své návštěvy Prahy před dvěma lety odnesl také čínský prezident Si Ťin-Pching. V minulosti toto ocenění získal i spoluzakla­datel firmy Microsoft Bill Gates.

Není vyloučené, že se Ledecká v Praze dočká ještě nějakého ocenění. Může ho získat i od městských částí, s nimiž je alespoň nějak spjata. Kupříkladu v Praze 10 chodila na střední i vysokou školu. Ovšem to, jestli radnice desítky hodlá olympionič­ku ocenit, nechce úřad MF DNES prozradit.

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Olympijské překvapení Dvaadvacet­iletá Ester Ledecká na zimní olympiádě v korejském Pchjongčch­angu získala zlatou medaili ve dvou rozdílných sportech. Snowboardi­ngu a alpském lyžování. Překvapivý triumf ji proslavil po celém světě. Politici z Prahy 1 a...
Foto: Michal Sváček, MAFRA Olympijské překvapení Dvaadvacet­iletá Ester Ledecká na zimní olympiádě v korejském Pchjongčch­angu získala zlatou medaili ve dvou rozdílných sportech. Snowboardi­ngu a alpském lyžování. Překvapivý triumf ji proslavil po celém světě. Politici z Prahy 1 a...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia