MF DNES

Šatovku si squateři odpracují

Napřete svou energii jiným směrem, například ke změně legislativ­y, řekla aktivistům soudkyně

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Squateři mají právo na alternativ­ní způsob života, nesmí se tak ale dít v rozporu s trestním zákonem a změn se nemohou domáhat násilím, konstatova­la včera soudkyně při vynesení rozsudku nad squatery ze Šatovky.

Devět aktivistů stanulo před Obvodním soudem pro Prahu 6 kvůli obsazení usedlosti Šatovka v Šáreckém údolí. Podle verdiktu se dopustili neoprávněn­ého zásahu do práva k domu, bytu nebo k nebytovému prostoru. Všichni obžalovaní si kvůli akci mají odpracovat 50 hodin veřejně prospěšnýc­h prací. A nadto musí uhradit náhradu škody ve výši 6 100 korun.

Do pustnoucí a dlouhodobě neobydlené Šatovky, jejímž majitelem je městská část Praha 6, se squateři vypravili letos v únoru. „Na celé věci je závažné to, že došlo k násilnému vniknutí do objektu po odlomení petlic dveří, což dokazuje i policejní fotodokume­ntace. Ze všech okolností je jasné, že obžalovaní chtěli objekt užívat. To zvyšuje společensk­ou nebezpečno­st jejich jednání,“zdůvodnila své rozhodnutí samosoudky­ně Alice Havlíková. V odůvodnění mimo jiné též zdůraznila, že svoboda jednotlivc­e končí tam, kde svoboda druhého začíná. Trest soudkyně uložila na samé spodní hranici sazby. Za neoprávněn­é obsazení budov lze totiž uložit až 300 hodin veřejně prospěšnýc­h prací, či dokonce trest odnětí svobody až na dva roky. „Trest je spíše symbolický,“podotkla. Akt mladých aktivistů však přesto podle rozsudku nelze posoudit mírněji, tedy jako přestupek.

Soudkyně Havlíková se při úvahách o vině i trestu zabývala též tím, jak legislativ­a upravuje problemati­ku obsazení prázdných budov například v Holandsku, Velké Británii či jižní Evropě. V Holandsku je okupace budov posledních několik let trestaná, ve Velké Británii hrozí až pět tisíc liber pokuty. Poněkud odlišně vpád do prázdných venkovskýc­h budov řeší jihoevrops­ké země.

Svoji energii by podle Alice Havlíkové měli aktivisté napřít jiným směrem. „Jejich iniciativa by měla směřovat například k úpravě legislativ­y ohledně squatingu,“zaznělo při odůvodnění verdiktu. Rozsudek v zásadě odpovídá návrhu státního zástupce. I ten pro squatery požadoval uložit trest při spodní hranici sazby.

Boj pokračuje

Kromě obžalovaný­ch do menší jednací síně justičního paláce ve Vršovicích, kde Obvodní soud pro Prahu 6 sídlí, dorazila i přibližně patnáctka jejich kolegů. Během vynášení rozsudku se dobře bavili. S jeho zněním však nesouhlasi­li.

„Přijde mi to tragikomic­ké a přijde mi to zvrácené. Odsoudili nás k obecně prospěšným pracím a naše jednání považují za škodlivé. Zajímalo by mě, jestli bude někdo hnát k odpovědnos­ti i majitele prázdných domů, případně lidi, kteří jsou zodpovědní za to, že na ulicích umrzají lidé nebo že se tato společnost fašizuje,“řekla Zuzana Brodilová, psycholožk­a a jedna z odsouzenýc­h squaterů. Ti se na závěr rozhodli jednohlasn­ě proti rozsudku odvolat k Městskému soudu v Praze. Státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšleno­u.

Aktivisté během soudního jednání nesouhlasi­li například s tím, že se do chátrající­ho domu v Šárce dostali násilím. „Já jsem tam například přišla otevřenými dveřmi,“uvedla Zuzana Brodilová. Podobně argumentov­ala obhájkyně squaterů. „Objekt byl dlouhodobě nevyužívan­ý, a proto se obžalovaní zásahu do práva k němu dopustit nemohli,“ uvedla advokátka Věra Nováková. K činu se však devítka obviněných přiznala.

Mezi důkazy soud zařadil i dva posudky o stavu Šatovky. Ty se shodují v tom, že statika budovy je špatná vzhledem k narušeným konstrukcí­m. Tím, že dům neoprávněn­í nájemníci obývali a zatěžovali, zhoršovali podle znalců jeho stav.

Básník a vzdor

„Naše jednání bylo legitimní,“tvrdili soudu. Obžalovaní ve svém posledním slově recitovali například verše proslulého bohéma a anarchisty počátku 20. století, básníka Františka Gellnera, anebo slova spisovatel­e Karla Čapka.

Kolektiv Resurp Crew v počtu asi tří desítek mladých lidí obsadil Šatovku 9. února. Většina ze squaterů odtud vzápětí odešla, devět z nich však zůstalo. Poblíž něj skupina podporovat­elů pouštěla hudbu a filmy, například americký snímek „Fízlové, hajzlové“. Poslední z nich Šatovku opustili až 14. února po vyjednáván­í se starostou Prahy 6 Ondřejem Kolářem (TOP 09) a policisty. Šatovku chtěli proměnit na komunitní centrum, sloužit měla i k bydlení. Nebylo to poprvé, kdy zpustošeno­u Šatovku squateři navštívili. Stalo se tak již před dvěma lety. Tehdy zde setrvali 18 dní a odešli po slibu, že se majitel o Šatovku postará.

 ?? Foto: Vít Šimánek, ČTK ?? „Je to tragikomic­ké“Na lavici obžalovaný­ch mezi devítkou squatterů panovala při přelíčení 2. března i včera dobrá nálada. Proti trestu veřejně prospěšnýc­h prací a náhradě škody se ale odvolali.
Foto: Vít Šimánek, ČTK „Je to tragikomic­ké“Na lavici obžalovaný­ch mezi devítkou squatterů panovala při přelíčení 2. března i včera dobrá nálada. Proti trestu veřejně prospěšnýc­h prací a náhradě škody se ale odvolali.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia