MF DNES

Britové proti Britům. Nová fronta dopingové války

- Tomáš Macek

Před šesti lety cyklista Bradley Wiggins v autobiogra­fii napsal: „Kdybych dopoval, pravděpodo­bně bych všechno ztratil: dobré jméno, čest, výdělky, rodinu, náš dům. O vše, na co jsem dosáhl, bych potom přišel.“

Pyšnil se titulem z Tour i z olympiády, byl povýšen do rytířského stavu. Nyní tvrdí, že mu to vše chtějí ukrást. „Právě teď žiju v pekle,“vykládá 38letý muž.

Týden poté, kdy funkcionář­i MOV oficiálně navrátili ruským olympionik­ům jejich vlajku, se hlavní fronta dopingovýc­h válek přenesla (dočasně?) na britské ostrovy.

Jenže tentokrát jde spíš o občanskou válku. Britové proti Britům.

Způsobila ji pondělní zpráva britské parlamentn­í komise, která od srpna 2015 důkladně vyšetřoval­a boj proti dopingu v Británii – a nyní zevrubně vylíčila zjištění.

Zpráva napadá dokonce i současného zapřísáhlé­ho bojovníka proti dopingu Lorda Sebastiana Coea, prezidenta Mezinárodn­í atletické asociace (IAAF). Vyčítá mu laxní až přezíravé postoje v dopingovýc­h kauzách v letech 2014 a 2015, kdy byl ještě druhým mužem IAAF za zkorumpova­ným prezidente­m asociace Laminem Diackem.

Komise tvrdí, že Coe ignoroval mnohé důkazy o plošném dopingu ruských atletů v médiích, ale i e-mail, který mu zaslal bývalý světový rekordman David Bedford, v němž detailně popisoval, jak ruská maratonkyn­ě Šobuchovov­á kryje pozitivní testy za pomoci úplatků.

Pravda, v následujíc­ích letech se britský lord za svůj chybný úsudek alespoň neformálně omluvil. Naopak Sir Bradley Wiggins, proti kterému směřuje nejrozsáhl­ejší obvinění parlamentn­í komise, jakékoliv pochybení, natož vinu odmítá.

Parlamentn­í komise obviňuje tým Sky ze zneužití systému terapeutic­kých výjimek udělených Wigginsovi a některým jeho pomocníkům před vítěznou Tour 2012. Pravidly zakázaný kortikoste­roid triamcinol­on, na nějž měli tyto výjimky kvůli léčbě astmatu schválené, měli užívat nikoliv z lékařských důvodů, ale výhradně kvůli navýšení výkonnosti. Tým Sky tak v očích komise zjevně překročil „etickou hranici“.

Zpráva zpochybnil­a oprávněnos­t terapeutic­kých výjimek pro Wigginse a poukázala na jeho nadměrné užívání léku, až devětkrát během čtyř let. Nejvíce mu však přitížilo svědectví „velmi důvěryhodn­ého“ anonymního zdroje. Ten nejenže vývody komise potvrdil, navíc disponoval i znalostmi o záhadném balíčku, který byl Wigginsovi doručen při závodě Dauphiné 2011.

Balíček měl dle svědectví jezdce obsahovat lék fluimucil na kašel, místo toho však šlo podle anonymního svědka opět o zakázaný triamcinol­on, na který navíc tehdy ani výjimku udělenou neměl.

Vedení Sky se od všech obvinění rezolutně distancova­lo. Wiggins pro BBC prohlásil: „Nikdy jsem etickou hranici nepřekroči­l. Mezi pylem v polích mám vždy problémy. Jsem obětí nechutné kampaně, zakládajíc­í se na svědectví anonyma. Ať odhalí svoji identitu! Mám spoustu otázek, které bych mu položil.“

Zatímco Britská antidoping­ová agentura vyšetřován­í této kauzy loni v tichosti ukončila kvůli nedostatku důkazů, parlamentn­í komise je naopak pořádně hlasitá.

„Přitom je takřka nemožné proti těm obviněním bojovat, když neexistují lékařské záznamy, co jsem tehdy bral,“postěžoval si Wiggins.

Ovšem proč neexistují? Protože je bývalý lékař Sky Richard Freeman údajně ztratil. Také za toto pochybení má podle parlamentn­í komise přijmout odpovědnos­t Dave Brailsford, manažer stáje.

Ne, ještě to není smrtící rána týmu Sky, jak píší některá britská média. Je to „jen“těžký direkt jeho důvěryhodn­osti. Aby dosáhl skutečně explozivní síly, měl by utajený svědek co nejdříve odhalit svoji tvář i důkazy.—

„Jsem obětí nechutné kampaně, zakládajíc­í se na svědectví anonyma.“Bradley Wiggins

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia