MF DNES

Horváth a jeho Sporting

Fotbalová Sparta potvrdila očekávané: kouč Stramaccio­ni končí, střídá ho Pavel Hapal. Proč poprvé lituje, že už fotbal nehraje

-

David Čermák

Jan Palička

yl to mžik. Jedno špatné rozhodnutí. Chvilka, která všechno změnila. A Pavel Hapal by ji tak rád vrátil.

„Moc mě to bolí. Ta penalta mě ve Spartě pohřbila,“vzpomínal po letech na jedno z největších zklamání hráčské kariéry.

Včera se na Letnou vrátil – jako nový trenér. A vzpomínky ožily.

Možná už se nikdy nestane, aby měl český tým na lopatě slavnou Barcelonu. V březnu 2000 k tomu bylo blizoučko – a Hapal mohl být za hrdinu, který španělskéh­o giganta senzačně dorazí.

Když se dvě minuty před koncem domácího zápasu v Lize mistrů rozbíhal, aby kopl penaltu, na světelné tabuli v rohu za brankou svítilo skóre 1:1.

Nikomu ze sparťanů se nechtělo, dostali strach. Lokvenc, Jarošík i Rosický sklopili hlavy. Přitom Letná už se chystala slavit.

Balon si vzal náhradník Hapal, borec s prověřeným jménem a „gretzkého“číslem 99 na dresu. Rozběhl se pomalu, slabě vystřelil. A brankář tým z temnoty, kam se dopotácel pod nejistým vedením italského kouče Andrey Stramaccio­niho. Experiment se zahraniční­m trenérem se po devíti měsících octl u ledu, Sparta místo toho sáhla po Hapalovi.

Nejvíc ze všeho teď potřebuje ustálit a zklidnit, což bývalý reprezenta­ční záložník ovládá.

„Je lidský, ale i přísný a upřímný. Dokáže stmelit kabinu, zároveň umí být i drsný a říct nepříjemné věci. Na rovinu, do očí,“líčí Michal Papadopulo­s, útočník polských Gliwic, kterého Hapal trénoval v Ostravě, Mladé Boleslavi a Lubinu.

Rozháraný tým by měl umět srovnat, zároveň mu ale potřebuje vtisknout tvář – tu Sparta hledá dlouhé měsíce. Jak bude hrát teď?

„Pan Hapal vždycky vychází z toho, jaký má kádr. Ve Spartě určitě bude chtít hrát útočný fotbal,“myslí si Papadopulo­s. „Základ je pro něj pevná obrana, ale když funguje, rád dá ofenzivním hráčům volnost. Sparta má na papíře hodně kvalitní tým a pod tímhle trenérem může být brzy úplně jinde.“

Faktem je, že na Hapala bylo vždycky spolehnutí. Nikdy nejednal jako křivák, stavěl se k problémům čelem. Jako hráč se z Olomouce probil do Leverkusen­u, pak si užíval pohádkové angažmá v Tenerife na Kanárských ostrovech.

Třeba se mohl posunout ještě dál, kdyby mu kariéru nepřervala vážná zlomenina nohy. Kvůli ní ztratil jistou nominaci na stříbrné Euro 1996, ale pro reprezenta­ci byl tak důležitý, že s týmem cestoval i jako nehrající. Belhal se o berlích a z tribuny sledoval, jak spoluhráči míří za senzací.

Určitě se v něm mísily pocity, protože už jako hráč platil za mimořádně přemýšlivé­ho a citlivého člověka. Jako trenér Senice se na tiskové konferenci dokonce rozplakal, když soupeř Szarka odpudivým zákrokem přelámal nohu jeho svěřenci Kóňovi.

Lidský přístup, rozvaha a učenlivost Hapalovi pomáhaly k úspěchům. V obtížných podmínkách uspěl v Opavě i ve Zlíně, podceňovan­ou Žilinu dostal do Ligy mistrů – paradoxně přes Spartu, kterou nečekaně vyklepl v předkole.

Poslední tři roky strávil u slovenské jedenadvac­ítky, kterou naučil ofenzivní fotbal a získal si uznání.

Ale Sparta, to bude těžší kalibr. Třeba i proto, že v kabině se hodně mluví anglicky a Hapal ovládá jen němčinu se španělštin­ou.

Ve specifické­m prostředí, kde už pohořel nejeden uznávaný kouč, bude pod tlakem, jaký doteď nezažil. A ví, že udělat z rozklížené­ho týmu fungující bude velká fuška.

Léčba začíná. A musí být rychlá.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ??
Foto: Dan Materna, MAFRA
 ??  ?? V dresu Sparty odehrál jen šest utkání.
V dresu Sparty odehrál jen šest utkání.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia