MF DNES

Muzeum voskových figurín ukončilo činnost

-

Pražská pobočka francouzsk­ého muzea voskových figurín Grévin kvůli hospodářsk­ým ztrátám včera ukončila svoji činnost. Muzeum nabízející ve třech patrech domu v Celetné ulici desítky figurín tuzemských i zahraniční­ch osobnosti působilo v Praze od 1. května 2014.

„Pražská pobočka byla ze strany francouzsk­ých majitelů čtyři roky dotována a za celou tu dobu nedosáhla na vyrovnaný rozpočet,“uvedla za muzeum Grévin Daniela Pedret.

Celková investice do projektu pražské pobočky muzea se pohybovala kolem 11,6 milionu eur (asi 290 milionů korun). Musée Grévin nabízelo náhled nejen do světa současného showbyznys­u Česka a zahraničí, ale také do historie. Návštěvníc­i se na ploše tří tisíc metrů čtverečníc­h mohli setkat s Mahátmou Gándhím, Karlem IV., svatým Václavem, Charlie Chaplinem, Louisem Armstronge­m, Janem Amosem Komenským, Mozartem, ale i Krtečkem nebo Hurvínkem.

Muzeum patřilo k poměrně oblíbeným cílům turistů. Server slevomat měl vstupenky do muzea v nabídce pravidelně a vždy se prodávaly po tisících. „Na mapě pražských atrakcí to bude znatelná díra, těžko nahraditel­ná jinou takto atraktivní nabídkou,“uvedl mluvčí Slevomatu Tomáš Holý.

Pařížské muzeum Grévin otevřené v roce 1882 vystavuje figuríny několika set známých osobností a ročně uvítá až 800 tisíc návštěvník­ů. Další pobočky muzea jsou v Montrealu, Soulu a právě v Praze.

V Praze zůstává muzeum voskových figurín založené v roce 1997 Zdeňkem Kočíkem, které sídlí v historické­m centru metropole. (ČTK)

 ?? Foto: Milan Bureš, MAFRA ?? Dopsáno Pražská pobočka francouzsk­ého muzea Grévin, která ukazovala v Celetné například i Karla Čapka, skončila.
Foto: Milan Bureš, MAFRA Dopsáno Pražská pobočka francouzsk­ého muzea Grévin, která ukazovala v Celetné například i Karla Čapka, skončila.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia