MF DNES

VELKÝ TEST AUTOLÉKÁRN­IČEK

-

Hartmann

Výrobce Hartmann–Rico Koupeno lékárna Dr. Max, Praha 6-Vypich

Typ obalu nylonová taška Lékárnička, již na přebalu doporučuje Český červený kříž, se lehce otvírá a má uvnitř praktický a přehledný plastový pořadač. Zdravotnic­ký materiál je relativně kvalitní a složením odpovídá vyhlášce. Navíc obsahuje i kartu první pomoci s názornými ukázkami, jak se u nehody zachovat.

Rukavice: Latexové chirurgick­é rukavice naštěstí neobsahují pudr, ale jsou poměrně malé (velikost M). Při navlékání se protrhly na více místech.

Obvazy: Ačkoliv výrobce produkuje kvalitní obvazy, lékárničky plní méně funkčním zbožím. Obvaz s jedním polštářkem je přitom výrazně horší než se dvěma.

Nůžky: Nejlepší v testu, ostré, s pevným spojem a vroubkovan­ým ostří. Malá očka jsou nevhodná pro silnější prsty.

Náplast na cívce: „Papírová“náplast se trhá a špatně lepí, v praxi je prakticky neužitná.

Škoda

Výrobce

Borgi, s. r. o., Prostějov Koupeno AutoHotáre­k.cz Typ obalu textilní taška V brašně s logem Škody jsou dva plastové sáčky: v jednom jsou obvazy, v druhém zbývající zdravotnic­ký materiál velmi nevyrovnan­é kvality. Například trojcípý šátek je velmi jemný a snadno se trhá, škrtidlo je řídké, deformuje se a roluje do úzkého pásku. Na obalu chybí čísla na tísňové linky.

Rukavice: Latexové rukavice univerzáln­í velikosti L jsou křehké a snadno praskají. Navíc obsahují pudr, který může způsobovat alergie.

Obvazy: Přiložené obvazy s řídkou vazbou z havířovské firmy K. Červený nedrží tvar, trhají se a deformují. Tenké polštářky nasají jen minimum tekutin, tudíž neplní svou funkci.

Nůžky: Průměrný model bez vroubkován­í, s nímž přestřihne­te pás i šev džínů, jen vás to bude stát čas a trochu úsilí.

Náplast na cívce: Náplast je tenká a snadno se trhá. Na suchém povrchu lepí dobře.

Pilulka.cz

Výrobce

Borgi, s. r. o., Prostějov Koupeno Pilulka.cz Typ obalu plastová krabice

Bílá plastová krabice s igelitovým obalem se špatně otvírá i zavírá, je příliš měkká a nepoddajná. Obsah uvnitř je rozdělen do dvou sáčků, karta první pomoci úplně chybí, rukavice, které je potřeba vytáhnout jako první, se obtížně hledají. Škrtidlo v ruličce je křehké, šátek zcela nefunkční.

Rukavice: Rukavice z latexu jsou nečekaně pevné, roztrhly se až při vynaložení poměrně velké síly. Plusem je jejich velikost L, minusem pudr uvnitř.

Obvazy: Šíří a savostí sice odpovídají vyhlášce, ve skutečnost­i jsou obvazy příliš jemné a mají nanicovaté polštářky. Zraněnému byste takovým materiálem příliš nepomohli.

Nůžky: Byť docela ostré, otvírat šly velmi ztuha. Hlavně pro ženskou ruku je práce s nimi náročná, zvlášť když jim chybí na ostří zoubkování.

Náplast na cívce: Sice se snadno trhá, ale docela drží.

Auto Hotárek

Výrobce

Borgi, s. r. o., Prostějov Koupeno AutoHotáre­k.cz Typ obalu nylonová taška Jedna z méně přehlednýc­h lékárniček má výraznou červenou barvu a příjemný malý rozměr, ale už při otvírání se začal zadrhávat zip. Uvnitř je navíc jeden sáček, z něhož je potřeba veškeré pomůcky vyházet na hromadu. Tím pádem se rukavice hledají docela špatně. Většina obsahu se shoduje s konkurencí, protože pochází od stejného výrobce.

Rukavice: Také tyto rukavice jsou pevnější než v jiných lékárničká­ch a vydrží i méně šetrné zacházení. Navíc jsou dostatečně velké a bez pudru.

Obvazy: Jsou příliš jemné a se slabým, málo savým polštářkem, proto získaly mizerné hodnocení.

Nůžky: Ač zřejmě od stejného výrobce, liší se nůžky lékárničku od lékárničky. Tyto jsou tuhé, ale relativně ostré.

Náplast na cívce: Další ukázka spíš papírové náplasti, která brzy ztrácí lepivost.

Sheron

Výrobce Lubomír Demel, D.A.S. Polička Koupeno Autodíly Dufy Typ obalu kortexová taška

Jen jediná setina rozhodla o tom, že červená lékárnička Sheron skončila pátá. Přitom se snadno otvírá a uvnitř má přehledný organizér, rukavice jsou proto snadno dostupné. Škrtidlo bylo nejpevnějš­í ze všech testovanýc­h. Šátky z netkané textilie jsou z trochu silnějšího materiálu, takže jsou i nepatrně pevnější.

Rukavice: Slabé místo lékárničky – ačkoliv velikosti L, jsou menší, navíc z velmi jemného materiálu, který se snadno naruší. Známku zhoršil i použitý pudr. Obvazy: Výrobce lékárničky vyrábí také obvazy. Ten, který vybral, sice splní vyhlášku, ale žádný zázrak to není – trhá se a polštářek je spíš na ozdobu. Nůžky: Lepší průměr v lehce nadprůměrn­é lékárničce. Náplast na cívce: Náplast z netkané textilie je pevná, netrhá se, ale lepidlo se velmi rychle „unaví“a přestává fungovat.

Steriwund

Výrobce Steriwund, Havířov Koupeno lékárna Dr. Max, Praha 6-Vypich Typ obalu kortexová taška Lékárnička výrazných barev, která měla při otvírání problémy se zipem, obsahuje dva oddělené sáčky, v nichž se těžko hledají rukavice. Škrtidlo při testu prasklo, navíc není smotáno do roličky. Trojcípý šátek je slabý, dělená náplast s polštářkem je špatně užitná, protože na ochranném pásku chybí perforace, aby ho bylo možné snadno a rychle odstranit.

Rukavice: Jsou dostatečně velké, neobsahují alergenní pudr a jsou poměrně pevné, i když ruce s nepatrně delšími nehty je bez potíží protrhnou.

Obvazy: Už při prvním odvíjení se obvaz začal trhat, oddělily se i málo savé polštářky.

Nůžky: Při stříhání švu kalhot fungovaly dobře, pás přestřihly s většími obtížemi.

Náplast na cívce: Zřejmě nejhorší náplast ze všech testovanýc­h. Při pokusu odtočit z cívky delší kus se trhala na malé útržky. V praxi nepoužitel­ná.

Compass

Výrobce

Borgi, s. r. o., Prostějov Koupeno Alza.cz Typ obalu plastová krabice

Oranžová plastová krabice, v níž se nachází veškerý zdravotnic­ký materiál v jednom zavírateln­ém sáčku, je poměrně měkká a nepoddajná. Otvírání tak není zrovna pohodlné, zvlášť když se plastové petlice zadrhávají. Na obalu chybějí telefonní čísla na tísňové linky pro zapomnětli­vé řidiče. Šátek či škrtidlo se od ostatních vzorků nijak nevymykají, nejsou totiž příliš kvalitní.

Rukavice: Plné pudru, přitom křehké rukavice mají univerzáln­í velikost L. I na drobnější ženské ruce rychle praskly.

Obvazy: Další případ obvazů nevalné kvality, které nedrží tvar, trhají se a rozpadají se na jednotlivé nitě.

Nůžky: Pás sice přestřihno­u rychle, vyžadují ale hodně síly. Spoj jednotlivý­ch ostří je utažen opravdu napevno.

Náplast na cívce: Ač textilní, svými vlastnostm­i připomíná spíš papír.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia