MF DNES

Rok šestý Další díl „nekonečnéh­o“soudu s Rathem

-

Co chystá? Krajský soud v Praze se včera vrátil ke korupční kauze Davida Ratha. Uplynulo skoro šest let od zatčení bývalého politika, téměř tři roky od rozsudku. Proces je ve fázi, kdy vrchní soud zrušil rozsudek posílající Ratha na 8,5 roku do vězení. Nový verdikt má padnout do konce dubna.

Jakub Pokorný reportér MF DNES

David Rath má svoji slavnou „krabici od vína“, jeho spoluobžal­ovaný má robota. Doktor Jindřich Řehák, spoluobžal­ovaný v kauze Rath, se včera nově hájil, že v černém koženém kufříku nenesl úplatek, ale prospekty k zdravotnic­kému robotovi Da Vinci.

Přes Petra Kotta (dalšího spoluobžal­ovaného v korupční kauze) chtěl kdysi údajně přesvědčit kladenskou nemocnici, aby si robota koupila. Řehák včera donesl inkriminov­aný kufřík do jednací síně jako předmět doličný a nechal ho u soudce na stole.

Krajský soud v Praze se včera vrátil ke korupční kauze Davida Ratha. Uplynulo skoro šest let od zatčení bývalého politika, téměř tři roky od rozsudku a pět měsíců od posledního stání.

Proces se nalézá stále v situaci, kdy vrchní soud zrušil rozsudek posílající Ratha na 8,5 roku do vězení. Předseda senátu Robert Pacovský teď musí dovést proces k novému rozsudku. Měl by to zvládnout do konce dubna.

Bude záležet na tom, jak dlouho potrvá doplňování důkazů. Včera doplňovali spoluobžal­ovaní Jindřich Řehák, bývalý šéf firmy Hospimed, a stavař Tomáš Mladý. Ti dva normálně do soudní síně nechodí, zpravidla nechávají soud jednat ve své nepřítomno­sti. Včera tomu bylo jinak.

Kott byl prý v rauši

Jako by se soudce s Mladým a Řehákem přetahoval­i o každou větu. Obžalovaní chtěli mluvit co nejdéle, Pacovský je vždycky utnul.

Řehák si nanosil k ohrádce pro svědky tlusté fascikly a materiály. „Já si to sem nejdřív všechno nastěhuju,“vysvětlova­l trochu zkoprnělém­u soudci. Zjevně měl výpověď připraveno­u na dlouho.

Pak se rozpovídal, ale po několika minutách ho soudce zarazil: „Žádnou novou skutečnost jsem od vás ještě dnes neslyšel,“káral ho. Obžalovaný nakonec kapitulova­l. „Zkrátil jsem na minimum materiál, který měl 160 validních stran,“uvedl.

Řehák argumentov­al například tím, že v odposlešíc­h týkajících se jeho firmy se vůbec nemluvilo o dodávce pro nemocnice z obžaloby, ale o výstavbě hotelu Antonie. Podniká totiž i jako hoteliér.

Rozvíjel rovněž teorii, že spoluobžal­ovaný Petr Kott užíval lék coaxil, jehož vedlejšími účinky jsou halucinace a zmatečnost. Takže Kottovy slavné fráze v odposlešíc­h byly podle Řeháka pronesené v rauši. „Není jisté, zda byl vůbec příčetný,“zpochybňov­al Kotta úplně vážně Řehák.

Řehák byl odsouzen na pět a půl roku do vězení, než vrchní soud verdikt zrušil. Jeho firma Hospimed vyhrála zakázku na zdravotnic­ké přístroje pro kolínskou nemocnici, protože Řehák dal úplatek 12 milionů Petru Kottovi.

Po Řehákovi přišel na řadu Tomáš Mladý. Ten pracoval ve firmě Konstrukti­va Branko, která vysoutěžil­a opravu zámku Buštěhrad. Cena byla nadhodnoce­ná, aby si obžalovaní rozdělili rozdíl na úplatcích.

Mladý včera pro změnu hledal nesrovnalo­sti v rozpočtu na opravu zámku. Ale i jeho soudce Pacovský musel upozorňova­t, že říká již známé věci.

Rathova další premiéra

Dnes bude doplňovat dokazování David Rath. Na bývalém hejtmanovi se pětiletý soudní maraton podepisuje. Je šedivější a vrásek mu přibývá. Bude to zase na tři dny, jako když minule namítal podjatost soudce? „Na dny to nebude. Vidíte, že soud má jasno a rozhodnuto. Bude to jen naše snaha dostat ty argumenty do spisu, aby s nimi mohly pracovat vyšší soudní instance,“ujišťoval novináře na chodbě soudu Rath. V čem bude chtít doplnit výpověď, však prozradit předem nechtěl. „Počkejte si na zítřek, aby to byla premiéra a ne převařená polévka,“vyjádřil se Rath.

Předseda senátu by měl dovést proces k novému rozsudku do konce dubna.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ??
Foto: Michal Šula, MAFRA
 ??  ?? David Rath byl zadržen roku 2012, o rok později začal soudní proces a zatím neskončil.
David Rath byl zadržen roku 2012, o rok později začal soudní proces a zatím neskončil.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia