MF DNES

ZAKLÁDÁNÍ zahrady

Kůlna, garáž, dřevník, ale také terasa, pergola či dětský hrad. Bez menších staveb se na zahradě neobejdeme. Všechny musí plnit svou praktickou funkci, zároveň by však měly být její plnohodnot­nou estetickou součástí.

- připravila Lucie Martínková ve spolupráci s Ferdinande­m Lefflerem foto Atelier Flera

Terasa je místo, kde budete určitě trávit nejvíc volného času. Proto jí věnujte maximální pozornost. Jedná se o obytnou zpevněnou plochu, která navazuje na dům. To ovšem neznamená, že by k němu musela být přímo nalepená. „Mám moc rád, když mezi obývacím pokojem a terasou vznikne pruh záhonu a vy se při pohledu z obýváku nebo kuchyně nedíváte přímo do zad venkovního sezení, nýbrž na pěknou výsadbu,“vysvětluje pozitiva zahradní architekt Ferdinad Leffler.

Terasu vybudujte vždy radši o půl metru větší, než vám připadá dostatečné, ať se vám na ni všechno pohodlně vejde. Počítejte nejen s prostorem pro samotné sezení, ale i s manipulační plochou kolem něj. Prostor zabydlete květináči, polštáři, ledabyle odloženým kamenným valounem nebo záhonem vyříznutým na správném místě přímo do podlahy terasy.

Atraktivní je, když materiál povrchu terasy navazuje na podlahu obýváku, a to přímo použitým materiálem (to ale v žádném případě neznamená, že by měl být identický) nebo i směrem uložení. Podlaha terasy by měla být vždy dobře udržovatel­ná, navíc si dejte pozor na materiál s výrazným reliéfem, aby se vám na něm neviklaly židle a stůl. Jestli už na terase takovou hrubší podlahu máte, je třeba na ni pořídit opravdu těžký, stabilní nábytek, se kterým se však zase bohužel docela nepohodlně manipuluje. Když si podlahu terasy naplánujet­e o schod níže než tu obývákovou, nebude vám do interiéru lítat tolik listí a drobných zahradních nečistot.

PERGOLA

Patří k dalším výrazným prostorotv­orným prvkům zahrady. Může být nad terasou, ale také coby jednoduchá konstrukce vymezovat prostor i kdekoliv jinde v zahradě. Měla by ladit s domem, jeho architektu­rou, stylem. Jestliže je přilepena přímo na dům, rozšiřuje bydlení o další pokoj. V takovém případě ovšem může značně proměnit celkový výraz stavby, proto byste se o jejích rozměrech i materiálov­ém řešení vždy měli poradit s architekte­m domu.

Oblíbené pergoly z masivních dřevěných trámů většinou sluší spíše roubenkám. „Na konstrukci k soudobé architektu­ře osobně doporučuji spíše tmavý matný kov (klidně decentně kombinovan­ý se dřevem), který působí subtilněji než dřevo a dokáže se zahradou pěkně splynout. Hezké jsou i štíhlé dřevěné sloupy (třeba z modřínu), které časem zešednou a působí nenápadně,“dává tip architekt. Jako výplň vrchní vodorovné konstrukce stačí kovová lanka s popínavou

zelení — chmelem, vinnou révou, vistárií, akébií, plaménkem nebo stálezelen­ým zimolezem. Variantou jsou však i dnes velmi oblíbené konstrukce s možností plného zastřešení a bočního stínění.

KŮLNA (ZAHRADNÍ DOMEK)

„Coby architekti zahrad jsme vždycky raději, když jsou úložné prostory na veškeré zahradní a sportovní harampádí součástí stavby domu s pohodlným vstupem. Stavbou kůlny mnohdy krademe prostor už tak malé ploše zahrady,“konstatuje Leffler. Jestliže se rozhodnete kůlnu umístit do zahrady, spojte ji s další stavbou, například s garáží, saunou, dřevníkem nebo skleníkem. Je to výhodné kvůli úspoře prostoru, ale i z hlediska designu: vždy lépe působí jedna větší stavba než několik malinkých. Kůlna by měla být nenápadná, ideální je nechat ji pomocí tenkých lanek porůst zelení a její střechu nechat zarůst zeleným kobercem travin nebo rozchodník­ů.

Umístění zahradního domku volte podle toho, co do něj budete dávat a jak často to budete potřebovat (např. budete-li si odtud každý den brát kolo či věci do práce, je dobré propojit kůlnu se zbytkem zahrady pohodlnou zpevněnou přístupovou cestou). Kůlnu vybavte praktickým úložným systémem, na podlahu položte dobře udržovatel­nou dlažbu a do prostoru zaveďte elektřinu.

GARÁŽ VERSUS PŘÍSTŘEŠEK

Tvar a materiál garáže by měly úzce komunikova­t s domem, proto stavbu vždy konzultujt­e s architekte­m. Schovejte ji do zeleně. Vidíte-li na ni z vyšších pater domu, vybavte ji navíc zelenou střechou, která při pohledu z okna neruší.

Carport neboli přístřešek je vhodný tam, kde je prostor pro parkování vozů tak malý, že by budova garáže zahradu úplně převálcovala. Konstrukci carportu volte vždy co nejsubtiln­ější, podobně jako u pergoly, a od začátku přemýšlejte, jak ji propojit se zelení. „Na střechy nedoporučuji makrolonov­é průhledné krytiny, brzy zajdou a jejich průhlednost se vytratí. Raději volte jednoduchý plech nebo zelenou střechu. Nefungují ani tašky, které byly použity na střechu domu, coby zmenšenina domu pak carport působí spíše směšně než nenápadně.

U pochozích cest je vyžadován příjemný materiál, v případě parkování má jednozna-

čnou přednost praktičnost. Dobře působí, když je povrch plochy pro auta jiný, obyčejnější, zdůrazníte tak důležitost člověka v prostorech věnovaných pouze jemu.

SKLENÍK

Vězte, že skleník si nemusíte pořídit jen v hobbymarke­tu. Může to být váš originál. Nemusí být nikterak nákladný, požádejte místního truhláře nebo zámečníka. Mnoho firem dnes nabízí hotové kompletní a opravdu krásné skleníky v různých designech. Taková stavba si právem zaslouží stát se estetickou dominantou, krásným solitérem vaší zahrady.

O skleníku uvažujte jako o víceúčelovém prostoru. Může být příležitostn­ým ateliérem, zimní zahradou, krytým pokojem v zahradě i letním obývákem. Dovybavte si ho stolkem a židlí; odpolední šálek kávy nebo čaje vám nikde nebude chutnat víc. Rostlinami se těšte nejen při práci, dopřejte si možnost nedělat ve skleníku chvíli nic a jen se kochat.

DŘEVNÍK

Umístění dřevníku promyslete z hlediska logistiky již při počátečním plánování celé zahrady. Budete totiž potřebovat dostatek prostoru nejen na samotné dříví, ale především na manipulaci s ním. U dřevníku počítejte i s místem pro špalek se sekyrou. Je dobré mít v zahradě dřevníky dva a k topení využívat dřevo, které vysychalo alespoň dvě sezony.

Jestli si v zimě často a rádi topíte v krbu, umístěte dřevník do blízkosti domu; v chladných dnech oceníte každý krok, který nebudete muset sychravou promáčenou zahradou udělat. Stavbu pokud možno neumisťujte na západní stranu, odkud fouká vítr, a tedy i padají kapky deště: dřevo bude déle mokré.

O dřevníku uvažujte také jako o ideálně přizpůsobivé zástěně či paravánu — v létě je plný a cloní, v zimě ho vyprázdnít­e a uděláte místo další várce. Nepodceňte ani estetickou stránku. Byť je dřevník primárně funkčním prvkem zahrady, má obrovský výtvarný potenciál, struktura vyskládaný­ch polen a kresba letokruhů sluší každé zahradě. Pochlubte se svým dřevníkem! Stačí postavit lehkou konstrukci s plechovou stříškou, žádné komplikova­né domečky nejsou potřeba.

HERNÍ PRVKY PRO DĚTI

Ani tyto stavby nemusí zahradu hyzdit. Neslevujte ze svých představ ani v případě relativně dočasných prvků, jako jsou dět-

ské houpačky, různé typy prolézaček anebo jiné zábavy. Ideálně vždy uvažujte nad tím, zda by třeba taková houpačka nemohla vám a nakonec i dětem sloužit až do dospělosti. Kdo by se občas rád nepohoupal?

Děti jsou nejraději, když mají svoji „klubovnu“a v ní privilegia dospělých. Umožněte jim, aby si s domečkem dělaly, co uznají za vhodné. Tohle místo jim v životě neorganizu­jte. Dejte jim do ruky klíč a řekněte: „Tohle je vaše, zařiďte si to po svém.“

Klubovna by měla být vybavena světlem. Jedinečnou atmosféru místu dodá, když klubovnu umístíte do koruny stromu.

SAUNA DOMKY

Sauna přináší možnost, jak si užívat život v zahradě v jiné formě, než jak jsme zvyklí, a v jinou dobu, kdy většina zahrad zeje prázdnotou — v sychravých dnech a v noci. Právě saunování bude důvodem, proč v zimě překonáte zasněžené cesty a projdete se zmrzlou zahradou. Z oken sauny můžete mít úžasný kontakt se zahradou, a pokud k ní máte na zahradě biotop nebo bazén, sauna vám dobu jeho užívání prodlouží. Součástí saunového domku bývá i odpočívárna, která se dá v průběhu roku využívat jako altán. Dobře vybraná kamna v sauně poslouží v této multifunkční odpočívárně zároveň jako krb. Sauna domky, stejně jako nadzemní bazény a vířivky se v zahradě snažte zabalit do zeleně.

 ??  ?? Mít svou vlastní zašívárnu, klubovnu či skrýš si přeje každé dítě. Postavíte-li jim ji na stromě, bude o to více ceněná.
Mít svou vlastní zašívárnu, klubovnu či skrýš si přeje každé dítě. Postavíte-li jim ji na stromě, bude o to více ceněná.
 ??  ?? Textilní clona nahradí pevnou stínicí konstrukci. Místu dodá pocit ležérnosti a svěžesti.
Textilní clona nahradí pevnou stínicí konstrukci. Místu dodá pocit ležérnosti a svěžesti.
 ??  ??
 ??  ?? ZAHRADNÍ DOMEK Kůlna či domek na uskladnění nářadí a sportovníh­o náčiní by měly do zahrady svým stylem zapadat.
ZAHRADNÍ DOMEK Kůlna či domek na uskladnění nářadí a sportovníh­o náčiní by měly do zahrady svým stylem zapadat.
 ??  ?? POHODOVÝ ODPOČINEK Na terase budete trávit nejvíce času. Proto by měla být dostatečně velká a pohodlně zařízená.
POHODOVÝ ODPOČINEK Na terase budete trávit nejvíce času. Proto by měla být dostatečně velká a pohodlně zařízená.
 ??  ?? I poměrně velká stavba působí díky úzkým profilům moderně a lehce.
I poměrně velká stavba působí díky úzkým profilům moderně a lehce.
 ??  ?? DOMEK U VODY V sauna domku budete rádi trávit čas i v nepříznivé­m počasí. Proto byste se měli postarat o to, aby byl z oken pěkný pohled.
DOMEK U VODY V sauna domku budete rádi trávit čas i v nepříznivé­m počasí. Proto byste se měli postarat o to, aby byl z oken pěkný pohled.
 ??  ?? MÍSTO NA HRANÍ Houpačky baví děti i dospělé. Jednoduché dřevěné konstrukce prostor zahrady nehyzdí, navíc je lze později předělat třeba na jednoducho­u posilovnu.
MÍSTO NA HRANÍ Houpačky baví děti i dospělé. Jednoduché dřevěné konstrukce prostor zahrady nehyzdí, navíc je lze později předělat třeba na jednoducho­u posilovnu.
 ??  ?? MÍSTO SPLNĚNÝCH OČEKÁVÁNÍ Klobásky z vlastní udírny? Proč ne. Je-li vaším snem třeba celá venkovní kuchyně, postavte si ji!
MÍSTO SPLNĚNÝCH OČEKÁVÁNÍ Klobásky z vlastní udírny? Proč ne. Je-li vaším snem třeba celá venkovní kuchyně, postavte si ji!
 ??  ??
 ??  ?? DVA V JEDNOM Můžete-li, spojte více užitkových staveb dohromady, ušetříte tak drahocenné místo. Na fotce kůlna se skleníkem.
DVA V JEDNOM Můžete-li, spojte více užitkových staveb dohromady, ušetříte tak drahocenné místo. Na fotce kůlna se skleníkem.
 ??  ?? KRÁSA DŘEVA Dřevník funguje jak na skladování polen, tak jako přirozená zástěna. Nemusí se jednat o složitou stavbu, stačí subtilnějš­í konstrukce s lehkou střechou.
KRÁSA DŘEVA Dřevník funguje jak na skladování polen, tak jako přirozená zástěna. Nemusí se jednat o složitou stavbu, stačí subtilnějš­í konstrukce s lehkou střechou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia