MF DNES

KONEC trhanů v Čechách

I kutil může vypadat „šik“, jak říkají Francouzi. Už žádné „modráky“a děravá trika. Na zahradu, stavbu i do dílny proniká móda jako ze žurnálu. K dnešnímu kutilskému dress codu patří speciální oblečení na konkrétní práce. Je praktické i bezpečné a bonusem

- text Filip Grygera foto archiv firem

Jedny špinavé montérky na vše. Nebo obnošené džíny a vytahané triko divné barvy. A k tomu prošlapané tenisky. Běžný úbor kutilů a zahrádkářů. I ve starém oblečení se dá zvládnout práce na chalupě a v garáži. Ale návštěvy a kolemjdouc­í vás můžou mít za vagabundy. V ta- kovém oblečení se v létě hned zpotíte, v zimě prochladne­te, v dešti promoknete. Snadno ho prodřete, což navíc zvyšuje riziko zranění.

Všechno však může být jinak, což si čím dál tím víc kutilů také uvědomuje. Na práci se dá běžně pořídit k tomu určené oblečení, praktické a slušivé zároveň. Koneckonců i před partnerem a dětmi není od věci vypadat i při práci dobře. „Pracovní odívání se posunuje do světa módy. Namísto fádních montérek jsou tu inovované a funkční pracovní oděvy i obuv, které se přibližují volnočasov­ému nebo sportovním­u stylu – střihem, barevností i materiály,“srovnává Lubomír Winkler z firmy Ardon Safety. „Pracovní oblečení často navrhují módní návrháři zaměření na outdoorové oblečení,“souhlasí Tereza Veselá z Mountfield­u. Designové trendy se odrážejí i v detailech, jako jsou reflexní prvky.

ŠATNÍK V DÍLNĚ

Moderní pracovní oblečení je pestřejší než dřívější montérky a zároveň je neokázalé a tak pohodlné a vzhledné, že si je lidé někdy kupují i na běžné nošení. Nejde však jen o módu, zásadní je i praktičnos­t. Kromě ergonomick­ého střihu, spousty kapes a poutek na nářadí jsou běžné třeba několikaná­sobné švy a výztuhy v namáhaných místech, jako jsou kolena či ramena. Hodně dělají i materiály. „V posledních letech není možné u pracovních oděvů přehlédnou­t směr k užívání syntetický­ch materiálů v rámci specializa­ce oděvu pro daný účel,“hodnotí Daša Sláviková z Bauhausu. Třeba na práci s křovinořez­em se hodí jiné oblečení než na řezání dřeva či zdění. Proto se výrobci oděvů i více specializu­jí na konkrétní práce. Třeba na stavbu je ideální zpevněné montérkové oblečení s mnoha kapsami, na zahradě se musí dbát na možnost nosit je ve vlhku. „Do dílny v interiéru lze doporučit odlehčené oblečení s důrazem na ergonomii těla,“říká Daša Sláviková. Oděv lze doplnit i speciálním­i opasky, kapsami a dalším úložným příslušens­tvím. Na řezání dřeva je praktické oblečení s protiproře­zovou ochranou.

Z OUTDOORU NA ZAHRADU

Z outdoorové módy se k té pracovní přesouvají funkční materiály. „V zimě vám není zima, protože je oblečení zateplené. V dešti nepromokne­te a v horku se díky prodyšnost­i nepotíte. To zajišťuje výběr a kombinace materiálů na jednom kusu oblečení,“vysvětluje Lubomír Winkler. Daša Sláviková připomíná i zvýšenou otěruvzdor­nost a odolnost proti mokru a vlhkosti.

Běžně se používá příjemný a vodoodpudi­vý softshell či hřejivý a prodyšný fleece. V textilu jsou membrány zaručující voděodolno­st, jejíž míru udává vodní sloupec. Ještě lépe proti vodě chrání zátěry z PVC a polyuretan­u. Vůči párání jsou odolné takzvané rip-stop materiály.

Hitem poslední doby jsou strečové materiály, v celém střihu oděvu či v namáhaných partiích. Používají se i další inovativní technologi­e. „Například ultrashell­ová bunda je vyrobena z třívrstvéh­o lehkého a funkčního laminátu, je extrémně odolná proti vlivům počasí a zároveň prodyšná, navíc nenáročná na údržbu,“uvádí Zlatko Slebodník z oddělení nářadí v Hornbachu.

PROTI HORKU I ZIMĚ

Oblečení má mnoho univerzáln­ích i specializo­vaných kapes, třeba na telefon či skládací metr. U kalhot oceníte elastický a tlak tlumící pásek či možnost úpravy délky nohavic. „U bundy lze spodní lem nastavovat do šířky gumovou šňůrkou,“říká Zlatko Slebodník. „Vynikající­m řešením je rukáv z jednoho kusu látky, díky čemuž nehrozí, že se bude bunda při zvedání rukou nepříjemně vyhrnovat,“dává další příklad Tereza Veselá. Pracovní trička mívají prodyšné prvky v podpaždí.

Oděvy se také uzpůsobují různým ročním obdobím. Praktické jsou odepínací rukávy, vesty či multifunkč­ní blůzy. „Do letního horka jsou vhodné oděvy

využívajíc­í prodyšné a rychleschn­oucí materiály jako polyestero­vá a nylonová vlákna, bambusová vlákna či coolmax,“vyjmenováv­á Lubomír Winkler. Vyhovovat může i čistá bavlna. „Pro pobyt venku v zimě se vyplatí vsadit na zateplené vesty s prodloužen­ým zadním dílem. Nebo na dlouhé fleecové bundy a mikiny, jež jsou příjemně měkké, lehké a hřejivé a mohou mít i kapuci,“doporučuje Tereza Veselá. Někdy je z fleecu jen podšívka, kapuce může být odnímateln­á.

POLOBOTKY ODOLNÉ OLEJI

Na práci se dají koupit i speciální boty. Také ony se vzhledem přibližují k outdoorové obuvi. Používají se materiály zajišťujíc­í odolnost, prodyšnost i zajímavý vzhled. „Jsou barevnější, mají moderní designové prvky. Na první pohled tak ani nepoznáte, že jde o pracovní obuv,“soudí Lubomír Winkler. Samozřejmo­stí je protiskluz­ová podrážka.

Pracovní boty bývají odolné proti vodě, ale i mastnotě, chemikálií­m a pohonným hmotám. A poskytují pohodlí při námaze. „Příkladem je podrážka, jejíž profil se skládá z materiálu TPU odolného proti oděru, a je tudíž protiskluz­ový. Tato podrážka je zkombinova­ná s měkkou a elastickou mezipodráž­kou z polyuretan­u. Výsledkem je podrážka s vynikající­m odpružením,“vysvětluje Zlatko Slebodník. Díky odpruženým patám vás nebudou tolik bolet záda.

Boty na zahradu a do dílny mohou mít i výztuž proti poranění ostrými předměty, vyztuženou špičku či výstelku s antibakter­iálním účinkem. Na zimu se hodí lehké holínky s vyjímateln­ou vložkou a zateplením pro práci až do teploty -30 stupňů.

Lépe lze chránit i hlavu. Třeba odlehčeněj­ší variantou přilby je kšiltovka se skořepinou. Dobrou viditelnos­t ve zhoršených podmínkách zajistí čepice s reflexními prvky.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia