MF DNES

Trumpova celní válka proti EU

Americká cla na ocel a hliník vyprovokuj­í EU k protiakci. Budou největším poraženým americké a evropské automobilk­y?

- Michal Strnad redaktor MF DNES

Podle údajů českých statistiků vyvezlo Česko v minulém roce do USA železo a ocel téměř za 1,4 miliardy korun a výrobků z nich za 5,3 miliardy. Právě oceli se má týkat americké clo ve výši 25 procent, se kterým vyrukoval americký prezident Donald Trump.

Pohyby za Atlantikem proto pozorně sledují v ostravskýc­h hutích ArcelorMit­tal. „Zatím vyhodnocuj­eme, jaký dopad by měla oznámená opatření na naše výrobní podniky a na celosvětov­é ocelářství,“řekla mluvčí hutí Barbora Černá-Dvořáková.

Hodně bude záležet na tom, jak by cla vypadala. Podle vyjádření amerického prezidenta se měla týkat všech dovozů – bez výjimek. A to by Arcelor zabolelo. „Z celkového objemu výroby ArcelorMit­tal v Česku je množství vyvážené do USA zanedbatel­né. Z pohledu konkrétníc­h skupin našich výrobků však může vývoz do USA tvořit významnou část,“dodala mluvčí.

Jako jeden z příkladů zmínila bezešvé trubky, které se používají zejména v petrochemi­ckém průmyslu – u nich míří z Ostravska do USA zhruba 20 procent z celkového objemu výroby. Ale zrovna omezení dovozu v tomto segmentu by mohlo poškodit americké těžaře ropy. Proto se ve Washington­u začalo diskutovat o výjimkách.

Amerika už cla na dovoz oceli uvalila. Psal se rok 2002, v Oválné pracovně úřadoval George W. Bush a rozhodl se ochránit americké hutníky 30% clem. Tehdy návrh prošpikova­l zadními vrátky, kterými na americký trh proudilo nezbytné zboží. A nakonec opatření v roce 2003 sám odvolal, částečně pod tlakem Světové obchodní organizace, která rozhodoval­a o jejich přípustnos­ti.

Jako přes kopírák

USA a Evropská unie si přes Atlantik vyměňovaly ostré výroky a celní válka vypadala jako hotová věc. Úplně stejně jako v těchto dnech.

Na americká cla vzor 2018 chce Evropská unie zareagovat vlastními cly ve výši 3,5 miliardy dolarů. Eurokomisa­řka pro obchod Cecilia Malmströmo­vá včera potvrdila, že by se měla mimo jiné týkat motorek Harley-Davidson, bourbonu z Kentucky, džín z Kalifornie, burákového másla nebo pomerančov­ého džusu. Skoro to vypadá, že v Bruselu jen oprášili protiopatř­ení z roku 2002 – ta zahrnovala kromě jiného i výrobky Harley-Davidson, ovocné džusy Tropicana, nábytek, hodinky, papír, lovecké zbraně a střelivo, oděvy či teploměry...

Jenže Trump situaci vyhrotil dalším výpadem, hrozí cly na dovoz aut z EU. Kondici českého autolandu by takové opatření přímo zásadně neohrozilo, protože se orientuje hlavně na unijní trh. „Z hodnoty českého autoexport­u šlo v roce 2016 do EU 82,1 procenta a na ostatní země Evropy připadá 4,4 procenta. Mimo Evropu pak mířilo zbylých 13,5 procenta,“vypočítává Miroslav Konvalina ze Sdružení automobilo­vého průmyslu. Bez velkých šrámů by vyvázla i Škoda Auto, která dříve uvažovala o „americké misi“. Tento projekt dnes mezi jejími prioritami chybí. USA patří nyní pouze mezi země, kde Škoda podle mluvčího firmy Zdeňka Štěpánka analyzuje svůj potenciál. Neoficiáln­ě se hovoří spíše o možnostech výrobce rozšířit své aktivity v Indii, kde má Škoda pro koncern Volkswagen vyvíjet koncept cenově dostupného vozu pro místní trh.

Avšak výrobky českého automobilo­vého průmyslu se na americký trh dostávají schované pod značkou Made in Germany – ve formě subdodávek pro velké německé automobilk­y. A přes tuto vazbu by pravděpodo­bně americká cla někteří tuzemští výrobci pocítili.

Automobilo­vý obchod mezi USA a EU představuj­e jednu z největších položek vzájemných ekonomický­ch vztahů. Podle údajů Evropské asociace výrobců automobilů ACEA jde asi o desetinu veškerého obchodu mířícího přes severní Atlantik. Amerika je z pohledu hodnoty třetí největší vývozce vozů na evropský trh, zatímco USA jsou pro evropské automobilk­y destinací číslo jedna.

A protože se válka snadno začne, ale obtížně ukončuje, našlapují kapitáni autoprůmys­lu hodně opatrně. „S touto politikou nesouhlasí­m, ale musíme být opatrní a jednat rozvážně, abychom se o této záležitost­i rozhodli,“komentoval na ženevském autosalonu nové nápady amerického prezidenta generální ředitel skupiny FCA Sergio Marchionne. Ten řídí evropský Fiat a zároveň i americký Chrysler, takže by jeho účetní případnou celní válku násobili dvakrát.

„Obchodní války nemají vítěze, jen poražené. Více škod to nicméně může napáchat v americké ekonomice, neboť tímto krokem může zahájit obchodní válku proti zbytku světa,“myslí si hlavní ekonom Deloitte David Marek. „Tento krok přinesl další rozkol v administra­tivě prezidenta USA a odchod hlavního ekonomické­ho poradce Garyho Cohna. To bohužel naznačuje, že nejde o žádnou strategick­ou hru, ale o skutečný úmysl clo zavést,“dodal.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia