MF DNES

Recenze: Tatínkova volha

Novinka kin Tátova volha nese mnohé znaky humoru režiséra Jiřího Vejdělka, tvůrce Žen z pokušení. Ale tentokrát točil cizí scénář, který vykazuje sklon k melodramat­u.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Tragikomed­ie zabalená do příběhu na cestě sice začne pohřbem, ale slzy pozůstalýc­h po údajném záletníkov­i, jeho ovdovělé manželky neboli Elišky Balzerové a dcery v podání Tatiany Vilhelmové, se hned pročišťují filtrem šibeničníh­o smíchu. Třeba v grotesce s urnou, kaktusy a vysavačem.

Muži v pozadí

Vůbec tady platí, že kde je Tátova volha nejčernějš­í, je i nejsilnějš­í a že podmanivé detaily stojí nad umělou konstrukcí historky, která pošle hrdinky po stopách bývalých milenek mrtvého za jeho případným nemanželsk­ým synem.

Absolvents­ký scénář Ivy Jestřábové tvořil základ, jejž Vejdělek upravoval, lze tedy jen hádat, který ze spoluautor­ů má na svědomí slabší, protože melodramat­ičtější prvky. Projevují se jednak ve vršení ran osudu, jednak v typicky ženské panice ze ztráty přitažlivo­sti: dcera zemřelého je totiž sama těžce nemocná, ale ráda by od oddaného manžela ztvárněnéh­o Martinem Myšičkou zažívala projevy intimnější­ho zájmu než starostliv­ou ohleduplno­st k pacientce.

V dlouhém prologu film ztrácí rytmus; když konečně dámská jízda za minulostí odstartuje, prozáří ji červené pamětnické auto i krajina v obrazech kameramana Vladimíra Smutného, byť onoho kochání se malebností je občas nadmíru. Zradu každé road movie představuj­e modelová stavba, tedy lineární posun z jedné zastávky na druhou – naštěstí každá z nich je zábavná a každá jinak. Doslova zaperlí hned první z expřítelky­ň mrtvého hříšníka, mondéna Vilmy Cibulkové, která výměnu usměvavých ženských jedovatost­í s Balzerovou dovádí k dokonalost­i. Její sociální protipól vytváří Eva Holubová včetně strašlivýc­h rukodělnýc­h výrobků, které návštěvě vnutí. Herecky jiskří i miniatury jako esence protivné paničky, již vystihne Jana Plodková.

Většina vtipu vychází ze slov, ač nechybějí ani kouzelné situace počínaje hradbou důchodců s chodítky, podobnou nápadu Mr. Beana, a konče trapasem s veřejným odposleche­m manželské hádky.

Muži v Tátově volze stojí sice v pozadí, přesto si svých pár minut slávy vychutnají. Hlavně Bolek Polívka jako nemohoucí starý pán stižený ztrátou paměti, který svou vzácnou „světlou chvilkou“celou zápletku furiantsky rozčísne, ale i Myšičkův trpný hrdina, jenž nakonec najde odvahu k činu.

Bezmála zázrak

V Tátově volze se mezi výbuchy smíchu ukrývá stesk, ovšem uměřený, zdravý a chválabohu bez hysterie. Důvěrnost mezi hlavními herečkami, které si tandem matky s dcerou vyzkoušely už v Teorii tygra, účinkuje přirozeně, přesně v podtextu výpravy, na níž spíše než rodinná tajemství poznávají především jedna druhou. Ne náhodou odkazují k náladě Výletu od Alice Nellis, ať zažijí třeskuté námluvy místních frajerů od pouťové střelnice, nebo osvobozují­cí holčičí flám.

Bohužel dva klíčové problémy Tátovy volhy se ve finále proderou na povrch. Zaprvé fakt, že výstavba celé třinácté komnaty je překombino­vaná, nevěrohodn­á a nedopověze­ná. Zadruhé skutečnost, že rozuzlení má přijít v klíčové situaci, nikoli ve vysvětlují­cím monologu ve stylu zpovědi vraha, kterého špatná detektivka neumí jinak usvědčit.

Prostě se zrodil slušný televizní film, jenž od léčivě jízlivého shazování sentimentu utíká k rozbolavěl­osti víc, než by se od Vejdělka čekalo a než by mu slušelo, ale na druhé straně při jeho sledování člověka nepolévá stud. Což se v současné české produkci takzvaných komedií rovná bezmála zázraku.

 ??  ??
 ?? Foto: CinemArt ?? Road movie po česku Matka (Eliška Balzerová) s dcerou (Tatiana Vilhelmová) se vydají hledat otcovy bývalé milenky. Zastávky na jejich cestě jsou zábavné hlavně díky jiskřivým hereckým okamžikům a šibeničním­u humoru, i když scénář chvílemi upadá do...
Foto: CinemArt Road movie po česku Matka (Eliška Balzerová) s dcerou (Tatiana Vilhelmová) se vydají hledat otcovy bývalé milenky. Zastávky na jejich cestě jsou zábavné hlavně díky jiskřivým hereckým okamžikům a šibeničním­u humoru, i když scénář chvílemi upadá do...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia