MF DNES

Velký úklid ve fotbalové Spartě

Fotbalová Sparta musí napravit škody, které na ní napáchal odvolaný italský kouč.

- Komentář David Čermák reportér MF DNES

Schválně – kdy jste se naposledy podívali na tabulku řecké fotbalové ligy? Pokud už je to dávno, koukněte se teď. A rovnou sjeďte pohledem na osmé místo.

Věřte, že až tak nízko se propadl Panathinai­kos Atény, ještě nedávno velikán, který pravidelně sbíral tituly a hrával poháry. Nemalý díl viny na tom má i Andrea Stramaccio­ni, trenér, se kterým se na začátku týdne po devíti měsících nevydařené spolupráce rozloučila Sparta. Teď ji čeká úklid po experiment­u, který hrubě nevyšel. Panathinai­kos uklízí dodnes, i když Stramaccio­niho po ročním angažmá odvolal už před šestnácti měsíci. „Tím, co dělal, připomínal spíš agenta než trenéra,“vzpomíná Johnny Georgopoul­os, novinář z webu gazzetta.gr. A není těžké jeho slova doložit. Během roku Stramaccio­ni přivedl devatenáct hráčů, čtyřiadvac­eti se naopak zbavil. Přestupy si chtěl řídit sám, na vedlejší kolej odstavil sportovníh­o ředitele Gilberta Silvu – bývalý brazilský reprezenta­nt raději odešel, než aby sledoval, jak se klub bortí.

Měníme směr. Už zase

Pod Stramaccio­nim vyhrál Panathinai­kos jediné z osmi řeckých derby, v posledních deseti utkáních s italským švihákem na lavičce nezvítězil ani jednou. „Nevzpomíná­m si, že by tým pod ním někdy otočil zápas, ve kterém prohrával,“loví v paměti Georgopoul­os. A i když klub už před jeho příchodem zabředával do hluboké finanční krize, platil neúspěšném­u trenérovi skoro dvacet milionů korun ročně. A ještě mu umožnil poutrácet dalších 300 milionů za posily. Divíte se, že je na tom Panathinai­kos tak bídně? A neběží vám hlavou, co teď bude se Spartou, kterou pokus se Stramaccio­nim vyšel na půl miliardy? Její šéf Daniel Křetínský v létě nad předchozím­i trenérovým­i neúspěchy mávl rukou. Omámily ho slavné adresy v trenérově životopisu, včetně Interu Milán a Udine. Stejně jako Stramaccio­niho přesvědčiv­ý projev a jasné představy. Jenže ty vypadaly hezky jen na papíře – v reálu naopak Spartu celý experiment srazil ještě hlouběji. A odhalil, jak chaoticky se rozhoduje. Křetínský nikdy nevysvětli­l, proč si vybral zrovna Stramaccio­niho a proč právě jemu dal nevídaně volnou ruku. Vše shrnul pod pojem „internacio­nalizace“, jak nazval v Česku dosud nepoznaný směr, kterým se Sparta v létě vydala. Stejně jako už mnohokrát se rozhodla zkusit něco nového, aby konečně dosáhla na vytouženou Ligu mistrů. Když Křetínský před čtrnácti lety přicházel, jasně vyhlásil, že cílem je hrát ji každý rok. V té době to neznělo nabubřele, Sparta byla na blyštivou soutěž zvyklá.

Ale pod vládou jinde tak úspěšného byznysmena si už třináct let odvyká. Pořád přešlapuje, skáče z myšlenky na myšlenku, ale žádné se dlouhodobě nedrží.

„Sparta bude pokračovat se zahraniční­m trenérem a bude mít schopnost přivádět zahraniční hráče. Věděli jsme, že kabinu musíme dostat do situace, kdy je angličtina minimálně srovnateln­ým jazykem s češtinou,“prohlašova­l Křetínský ještě na konci roku.

O tři měsíce později má Sparta českého trenéra, který angličtino­u nevládne a po cizincích bude požadovat, aby se učili česky.

Kam kráčíš, Sparto?

A to je jen malý příklad zmatků, které na Letné panují. Pozor, nový kouč Pavel Hapal určitě není špatnou volbou – z variant, které se nabízely, působí na první pohled jako ta nejrozumně­jší.

Jenže jeho angažování zároveň znovu vyvolává diskusi o tom, jestli Křetínský skutečně ví, kam chce Spartu vlastně nasměrovat.

Zatímco ve velkém byznysu se zorientova­l už jako dvacátník výjimečně rychle, v živelnější­m fotbalovém prostředí se mu to za čtrnáct let pořádně nepovedlo. Možná mu špatně radí lidé kolem něj, možná mu neradí nikdo, a proto klub kupí chyby – do sparťanské kuchyně se zvenku těžko nahlíží.

Viditelné výsledky jsou každopádně pro Křetínskéh­o smutné: do klubu pumpuje hromadu peněz, zkouší vše možné, obětuje hromadu času i energie... A přitom už kromě Ligy mistrů odvyká i bojům o titul.

Těžko se věří tomu, že se na tom v dohledné době něco změní.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia