MF DNES

„Zlobivé“Děti

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Právě letos měli podle původních plánů Češi jezdit po nádherně rovném povrchu kompletně moderní dálnice D1. Silničáři uváděli rok 2018 jako původní termín dokončení stavby. Realita je úplně někde jinde. Minulý týden ministr dopravy Dan Ťok posunul i doposud platný termín 2020.

„Jsme zhruba v polovině modernizac­e dálnice D1. Termín 2020 už ale nestihneme kvůli panu Miroslavu Patrikovi, bude to spíš 2021,“řekl ve Sněmovně minulý týden Ťok.

Prozatím řidiči jezdí po asi 63 úplně nových kilometrec­h D1 a další desítky kilometrů na čtyřech úsecích jsou rozestavěn­é. Přes zimu tam ale žádné omezení nebylo.

Ekolog: dálnice se staví špatně

Kdo je však „pan Patrik“, který dálnici dokázal zdržet o rok?

Zkušený ekolog ze sdružení Děti země Miroslav Patrik už před lety hodně zasahoval například do stavby dálnice D8 přes České středohoří, aby stát vybral co nejšetrněj­ší variantu.

Pokud jde o opravu dálnice D1, napadl stavební povolení u celkem čtyř úseků, na kterých se kvůli tomu dosud nekoplo do země.

Nejvíc oddálil stavbu na úseku před Humpolcem, který prochází i proslulým 88. kilometrem, kde boural Alexandr Dubček.

Tam dosáhla prodleva už 850 dní.

Patrik odmítá, že by byl tím, kdo dálnici „zdržuje“. „Pan ministr Ťok se jako obvykle mýlí, protože prodloužen­í rekonstruk­ce dálnice D1 je způsobeno špatně zvolenou metodou ze strany Ředitelstv­í silnic a dálnic. Na to upozornil i kritický nález Nejvyššího kontrolníh­o úřadu. Dále je to často absence potřebných podkladů ze strany ŘSD a nečinnost úřadů při přezkumech závazných stanovisek,“jmenuje jiné příčiny Patrik.

Ten už v roce 2014 upozorňova­l, že kdyby dělníci vyfrézoval­i vozovku a udělali jednodušší rekonstruk­ci jako těsně za Prahou, tak by modernizac­e trvala jen čtyři roky místo sedmi let a stála by jen osm miliard korun místo dvaadvacet­i. Jestli je to pravda, už nikdo nezjistí, protože stát zvolil jinou cestu.

Co vlastně Dětem Země na dálnici tak vadí, že si stále stěžují?

Zaprvé, ekologové chtějí, aby se protihluko­vé stěny stavěly jen z materiálů dobře viditelnýc­h pro ptáky.

Zadruhé, žádají, aby stavbaři kolem dálnice sázeli jen původní popínavé rostliny, a nikoli cizí druhy. Takže vyhovuje břečťan, ale nikoli rostlina loubinec. Ministerst­vo dopravy ale oponuje, že na jižní straně by se břečťan neuchytil.

Zatřetí, Děti Země chtějí, aby do padesáti metrů od lesa nebyly povolené cesty a parkoviště pro stavební stroje. Jakub Stadler z ministerst­va dopravy ale namítl, že při splnění této podmínky nepůjde postavit přechod pro zvěř přes dálnici, který ekologové rovněž požadují, protože bagr bez cesty se prostě nedostane na staveniště.

Nejméně v jednom případě už Nejvyšší správní soud zamítl dokonce i žalobu Dětí Země na ministerst­vo dopravy. Ta se týkala úseku Měřín – Velké Meziříčí, kde už oprava proběhla a od listopadu se tam jezdí po novém.

Odborníci na straně Ťoka

Experti vesměs považují přístup Dětí Země za příliš tvrdý.

„Přijde mi to jako systémová obstrukce. Dálnice D1 se nerozšiřuj­e, zůstává ve stávající stopě, takže podle mě nemůže životní prostředí okolo nějak moc narušovat. Zajímavé je, že námitky Dětí Země se objevily až v posledních letech, ale když jsme modernizac­i D1 zahajovali, tak jsme se s nimi ještě nestřetli,“říká bývalý šéf ŘSD David Čermák z let 2012 až 2013.

Dokonce i Miloslava Pošvářová ze „stínového Ředitelstv­í silnic a dálnic“firmy Regiojet vybízí ekology ke zdrženlivo­sti. „Vážila bych na místě pana Patrika, kdy budu uplatňovat nějakou obstrukci. Škodí sám sobě, protože pak nebudou patrné případy, kdy má skutečně pravdu,“míní Pošvářová.

Děti Země neprotestu­jí jen proti modernizac­i D1, ale celkem proti deseti stavbám po celé zemi. Patří mezi ně i pokračován­í D11 za Hradcem Králové směrem na Náchod.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia