MF DNES

Bombardéry nad Hradem

Komunista v katedrále, pouliční lampy rozsvícené ve dne. I to provázelo prezidents­ký slib

-

Robert Oppelt reportér MF DNES

Cesta do katedrály jen měla získat čas jeho nástupci Edvardu Benešovi, aby v parlamentu získal dostatečno­u podporu. Paradoxně však byla nejslavnos­tnější a první srovnateln­á s dnešními inaugurace­mi. Součástí volby v květnu roku 1934 byla třeba přehlídka čestné stráže na Hradě a setkání s diplomatic­kým sborem po volbě. „Na tuto slavnostně­jší formu navázala pak volba Edvarda Beneše v roce 1935,“popisuje Stehlík.

Vojenská přehlídka byla i součástí volby Beneše, tehdy dokonce nad Prahou zaburácely i bombardéry. Založil také tradici cesty do Lán, kde poobědval se svým předchůdce­m.

Přehlídka, která byla součástí i dalších prezidents­kých inaugurací, odpadne. Místo ní se podle mluvčího Jiřího Ovčáčka prezident na III. nádvoří pozdraví s diváky a návštěvník­y Hradu. Setkání se uskuteční cestou do katedrály, kde se Miloš Zeman pokloní ostatkům sv. Václava a společně s manželkou položí na oltář k lebce knížete kytici.

To navazuje na tradici, která se poprvé uskutečnil­a po volbě třetího českoslove­nského prezidenta, Emila Háchy. Ten byl na rozdíl od Masaryka a Beneše věřícím katolíkem, a tak se den po prezidents­ké volbě odebral do katedrály, kde kromě vzdání úcty sv. Václavu nechal sloužit i slavnostní Te Deum, děkovnou bohoslužbu.

Světla svítí, zvony zvoní

odkud Háchu přijel o jeho zvolení informovat ministersk­ý předseda Jan Syrový. Kromě toho oznámilo jeho zvolení 21 dělových výstřelů, slib složil tentýž den v Rudolfinu a odtud nastoupil triumfální cestu na Hrad. Prezidenta jedoucího v autě doprovázel­i důstojníci na koních se šavlemi, podél cesty stáli legionáři, sokolové, skauti či hasiči. Kromě zvuku zvonů provázely Háchu i rozsvícené pouliční lampy, přestože se prezidents­ký slib konal v poledne. Na Hradě pak vykonal přehlídku Hradní stráže a přijal členy vlády.

Hácha byl také první, kdo se vydal do Lán k hrobu prezidenta Masaryka. Kytici položil i na hrob dalších zakladatel­ů státu, Antonína Švehly na hřbitově v Hostivaři a Karla Kramáře na pražských Olšanech.

Přijímal také gratulace, telegram z Londýna mu poslal i jeho předchůdce Beneš.

K hrobu i Gottwald

Na všechny předchozí tradice programově navázal i první komunistic­ký prezident Klement Gottwald. Jeho volba se odehrála 14. června 1948. Opět se volilo aklamací, Gottwald neměl protikandi­dáta, nikdo z přítomných poslanců nebyl proti a slibovalo se už na novou komunistic­kou ústavu. O to více bylo potřeba dokázat, alespoň naoko, že je všechno demokratic­ké a navazuje na Masaryka a jeho republiku.

„Ihned po volbě se Klement Gottwald zúčastnil v Chrámu svatého Víta slavnostní­ho Te Deum, jež sloužil arcibiskup Beran. Do kostela Gottwald nikdy nechodil a v Boha nevěřil – bylo však třeba vzbudit důvěru věřících spoluobčan­ů, kteří by se jinak mohli obávat, že nový režim zavede jejich pronásledo­vání jako v Rusku. Nyní tedy první kroky nového prezidenta vedly do chrámu: všechno se zdálo v pořádku,“uvádí Pavel Kosatík v knize Devět žen z Hradu. Gottwald dokonce odjel do Lán poklonit se k hrobu T. G. Masaryka. Přitom proti jeho republice a principům, na nichž stála, bojoval. Heslem komunistů tehdy bylo „Ne Masaryk, ale Lenin“.

Co obřad, to originál

Další prezidents­ké volby komunistic­kých prezidentů byly pouze formalitou. Prezidents­ký titul se stal jen přívěskem k funkci generálníh­o tajemníka strany. Důstojnost úřadu obnovil až Václav Havel. Opět se sloužilo Te Deum, pokládaly se věnce k hrobu Masaryka nebo se konala přehlídka.

Každý z prezidentů se také snažil nějakým způsobem ceremoniál si upravit. Za Václava Klause třeba odpadla slavnostní bohoslužba, současný prezident Miloš Zeman se zase podle slov svého mluvčího snaží více navazovat na první republiku a Masaryka.

Slavnostní ceremoniál bude zahájen příchodem historický­ch bojových praporů, prezidents­ké standarty a státní vlajky, přineseny také budou výtisky současné Ústavy ČR a českoslove­nské ústavy z roku 1920. Novinkou bude i to, že se podpis odehraje u stolu z Masarykovy knihovny a prezident usedne do křesla, které pro Hrad navrhl Masarykův architekt Josip Plečnik.

 ?? Foto: ČTK ?? Zatímco Masaryk s Benešem se spojení s církví vyhýbali, jejich nástupce Emil Hácha do katedrály sv. Václava zamířil jako na jedno z prvních míst. Poklonit se ostatkům sv. Václava dnes po složení prezidents­kého slibu přijde i Miloš Zeman.
Foto: ČTK Zatímco Masaryk s Benešem se spojení s církví vyhýbali, jejich nástupce Emil Hácha do katedrály sv. Václava zamířil jako na jedno z prvních míst. Poklonit se ostatkům sv. Václava dnes po složení prezidents­kého slibu přijde i Miloš Zeman.
 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Prezidents­ký pár včera položil květiny k hrobu TGM.
Foto: Dan Materna, MAFRA Prezidents­ký pár včera položil květiny k hrobu TGM.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia