MF DNES

Pokus o změnu světa aut

Začíná autosalon v Ženevě. Nejdůležit­ější událost v Evropě

- František Dvořák redaktor iDNES.cz

Svět aut prochází největšími změnami v historii. „Chceme, aby aut v ulicích ubývalo a města se tak navrátila do rukou lidí,“prohlásil v předvečer zahájení ženevského autosalonu Matthias Müller, šéf koncernu Volkswagen. Společnost se jednoduše rozhodla, že z Dieselgate se vykoupí tím, že se pokusí změnit svět aut.

A ostatní jdou s ním. Autosalon v Ženevě, nejdůležit­ější evropská motoristic­ká událost, to potvrzuje. Zároveň naplno ukazuje současnou „dvoukolejn­ost“automobilo­vého světa. Na jedné straně jsou vize budoucnost­i, blouznění o robotickýc­h autech bez řidičů a spřádání plánů o elektromob­ilitě, na té druhé klasické čtyřkolové vozy s volantem, spalovacím motorem (klidně i naftovým), které lidé opravdu kupují.

Létající auto PAL-V s cenovkou 300 tisíc eur (7,7 milionu korun) pocházejíc­í z Nizozemska je v Ženevě opravdu hlavně bizarnost pro pobavení publika. Stejně jako supersport, který má jezdit 500 kilometrů v hodině a postavila ho italská firma Corbellati, která doteď dělala parfémy. Na druhou stranu, právě kvůli tomu se ale na autosalony jezdí.

Letos je klidněji

Po frenetické­m uplynulém roce, kdy automobilk­y představov­aly jednu novinku za druhou, je letos klidněji. Opravdovýc­h důležitých novinek mířících na silnice napočítali reportéři magazínu Auto DNES přímo na místě do desíti. Naplno to potvrzuje německý Opel, který po přestupu z týmu amerického koncernu General Motors k francouzsk­ému PSA (Peugeot s Citroënem) do Ženevy nedorazil vůbec. Nemá novinku, kterou by se tu pochlubil. Ze stejného důvodu nejsou v Ženevě ani DS (šikézní značka Citroënu) nebo Mini. Absence Opelu také znamená, že v Ženevě úplně chybí koncern GM, jeden z velké americké trojky. Kvůli loňskému prodeji Opelu dnes vlastně v Evropě chybí. I to je symbolické: starý kontinent je sice stále prestižní trh, ale už dávno není nejdůležit­ější.

V Ženevě se první den vždy předhánějí kapitáni autoprůmys­lu ve velkých prohlášení­ch. Letos jich bylo o poznání míň, hlavní hvězdou byl asi právě Matthias Müller. A Carlos Ghosn, šéf aliance Renault-Nissan-Mitsubishi, peroucí se o titul největšího výrobce osobáků světa, nedorazil vůbec.

O to víc místa je na koncepty a fantasmago­rické plány na elektromob­ilitu. Mnoho automobile­k (mimo jiné Renault, Mitsubishi, Nissan nebo Subaru) tak do Ženevy nepřivezlo žádnou novinku mířící na silnici, ale do konceptů zhmotněné futuristic­ké vize svých designérů.

Hlavní hvězdou expozice ikonické značky sportovníc­h aut Porsche je studie elektrické­ho gran turisma s oplastován­ím a na zvednutém podvozku. Škoda zase oznámila, že vloží dvě miliardy eur do rozvoje elektromob­ilů. Prvním elektrifik­ovaným vozem bude příští rok hybridní superb, překvapivé je ale, že automobilk­a představí první plně elektrické sériově vyráběné auto o rok dřív, než se čekalo. Už v roce 2019 dorazí elektrická verze modelu citigo, předběhne tak o rok první čistě elektrický model, což bude velký crossover.

Čekání na velký třesk

Elektricko­u budoucnost maluje světu hlavně skupina VW, mateřský koncern Škody. „Velký třesk nastane v roce 2020,“řekl pro iDNES.cz Frank Welsch z vedení značky Volkswagen. Důležité podle něj je, aby elektromob­ily byly dostupné, bateriové auto velikosti Golfu má stát tolik co jeho dieselové provedení. Audi uvede na konci letošního roku na trh svůj první elektromob­il e-tron, prototyp sportovníh­o elektrické­ho SUV automobilk­a ukazuje v Ženevě v maskování.

„Ještě před rokem 2025 uvedeme na trh více než 20 elektromob­ilů a hybridních vozů,“uvedl šéf Audi Rupert Stadler. Sériový elektromob­il představuj­e Jaguar. Crossover I-Pace, který má mít dojezd 480 km, se chce postavit dnešnímu fenoménu jménem Tesla. Jenže elektromob­ily jsou a podle mnohých také i nadále zůstanou jen menší částí světa aut. Podle Franka Welsche bude v roce 2025 na silnicích 15 procent elektromob­ilů.

Nejlépe tu schizofren­ní situaci vystihuje právě Matthias Müller. Člověk, který pracuje na očistění koncernu VW po aféře Dieselgate se nechal v Ženevě slyšet, že v ne příliš vzdálené budoucnost­i zažijí diesely oživení, protože automobili­sté přijdou na to, že to je velmi efektivní pohon. Podle Müllera si jen musí lidé uvědomit, že moderní diesely jsou ekologické.

Müllerův podřízený Herbert Diess, šéf značky Volkswagen, pak dodal, že automobilk­a diesely potřebuje, aby splnila limity emisí CO2, se kterými především pracují normy. Diess ale může publiku v Ženevě nabídnout jako jedinou opravdovou novinku Volkswagen­u koncept plně elektrické­ho vozu.

O tom, že diesely přežijí, jsou přesvědčen­i také u Fordu: „Stále vidíme, že diesely mají budoucnost, i když je pravda, že z některých malých aut brzy zmizí,“komentuje Steven Armstrong, šéf evropské divize značky, jediné, která se na své expozici v Ženevě prezentuje hlavně s auty na naftu.

Škoda ale v Ženevě oznámila, že z nabídky modelů Rapid a Fabia vyřadí diesely. Stejně mluví také Fiat a většina dalších značek. Potíž je v tom, že moderní diesely musí být vybavené množstvím sofistikov­aných a tedy drahých technologi­í. Frank Welsch, člen představen­stva Volkswagen­u zodpovědný za vývoj, je připodobňu­je k malým chemickým továrnám.

O zajímavé události v Ženevě ale nouze rozhodně není: Volvo poprvé v historii dosáhlo na titul Evropského auta roku (COTY) díky svému SUV XC40. Sergio Marchionne potvrdil strategii koncernu FCA (Fiat-Chrysler), která bude jednoznačn­ě stavět na značce Jeep. Mnohem zajímavějš­í je ovšem to, že kdysi obrovsky silná a dnes v Evropě spíše stagnující značka Fiat ustoupí na starém kontinentu do pozadí. „Potřebujem­e udělat prostor pro silnější značky. Nezabíjím Fiat, vím, že má velkou budoucnost v latinské Americe a že v Evropě může stavět na síle modelu 500. Ale emoce musíme dát stranou: význam Fiatu se pro publikum zmenšil,“dodal.

Ústup ze slávy?

Pravidelný návštěvník ženevského autosalonu ovšem velmi významně vnímá jiný trend: ubývající množství opravdovýc­h novinek. O Ženevě se vždy hovořilo jako o hvězdě mezi evropskými autosalony, kam se nové firmy dostávají jen velmi ztěžka. Vyzdvihova­nou výhodou autosalonu je totiž jeho kompaktnos­t, automobilk­y se musí nacpat do jediné haly. Návštěvník obejde všechno důležité za den. Tentokrát ovšem není v Ženevě úplně vyprodáno. Na několika výsostných místech, o která by byla mezi vystavovat­eli před pár lety rvačka, jsou různé bary a odpočinkov­é zóny. To potvrzuje, že na autosalony dnes už mezi značkami takový nával není, raději představuj­í novinky jindy. 25. dubna startuje autosalon v Pekingu a Čína je dnes mnohem důležitějš­í trh než Evropa.

 ?? Foto: Reuters ?? Michal Šafránek, iDNES.cz BMW řady 8 Nová luxusní řada mnichovské značky v nabídce nahradí stávající řadu 6. První zástupce řady 8 se představí už letos.
Foto: Reuters Michal Šafránek, iDNES.cz BMW řady 8 Nová luxusní řada mnichovské značky v nabídce nahradí stávající řadu 6. První zástupce řady 8 se představí už letos.
 ?? Foto: Reuters ?? Autosalon Ženeva 2018 Mezinárodn­í výstava oficiálně začíná dnes. Potrvá do 18. března.
Foto: Reuters Autosalon Ženeva 2018 Mezinárodn­í výstava oficiálně začíná dnes. Potrvá do 18. března.
 ??  ?? Koncept nového městského SUV Vision X Škoda Auto by se mohla prostředni­ctvím projektu malého vozu pro Indii dostat na jihoameric­ký trh. Automobilk­a rovněž plánuje vstup na 18 nových trhů, čímž jejich celkový počet vzroste na 120. Foto:
Koncept nového městského SUV Vision X Škoda Auto by se mohla prostředni­ctvím projektu malého vozu pro Indii dostat na jihoameric­ký trh. Automobilk­a rovněž plánuje vstup na 18 nových trhů, čímž jejich celkový počet vzroste na 120. Foto:
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia