MF DNES

Starší, ale silnější Zeman

Druhá hradní pětiletka Miloše Zemana dnes startuje. Jaká bude? Prezident bude více šetřit síly, možná mandát ani nedokončí, ovšem jeho faktická role v naší politice pravděpodo­bně dost posílí.

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Zeman dnes začíná éru, na jejímž konci se rýsuje nakročení do systému poloprezid­entského.

Chtěl bych být, jak stárnu, poněkud pokornější, méně sebevědomý a vstřícnějš­í vůči lidem, kteří mají jiné názory než já, méně arogantní. To pronesl Miloš Zeman ve svém prvním expozé po nedávném sečtení výsledků hradní volby. A něco podobného bude jistě říkat i dnes ve svém již druhém inauguračn­ím projevu. Jen trochu jinými slovy než v tom prvním.

Před pěti lety Zeman ve Vladislavs­kém sále sliboval, jak bude prezidente­m všech občanů, jak stabilizuj­e českou politiku a jak přátelským dialogem pomůže najít společný jmenovatel dalšího rozvoje země. Kdo trochu zná Zemanův osobnostní fundament a kdo nezavírá oči nad všemi příkopy v Česku po léta hloubenými, ten se už tehdy musel pousmát. Následoval­a oktrojovan­á vláda Jiřího Rusnoka, lánský puč, války s premiérem Sobotkou, s rektory, médii, pražskou kavárnou…

Druhé funkční období prezidentů slibuje z principu jisté zvolnění. Hlava státu se už nemusí ohlížet na znovuzvole­ní, nepotřebuj­e mobilizova­t šiky věrných a nezřídka se snaží vylepšit svůj obraz v čítankách. Ovšem buďme realisté, v podmínkách mocenského paktu s Andrejem Babišem a dohrávání výsledků nedávných dvojích voleb žádnou společensk­ou selanku nečekejme. Ostatně i sám Zeman jen pár minut poté, co avizoval nástup své nové, vstřícné a pokorné verze, temně vzkázal pražské kavárně: „Shut up!“A na inauguraci nepozval jak rektorskéh­o oponenta Beka, tak hejtmany, kteří volili Jiřího Drahoše.

Tvář Hradu se ve druhé Zemanově pětiletce výrazněji nezmění a trochu naivní by bylo vyhlížet také posun v zahraničně­politické, či možná spíše zahraničně­byznysové orientaci prezidents­ké kanceláře. Což souvisí s tím, že se patrně výrazněji nepromění nejbližší okolí prezidenta, tedy zejména klíčový tandem Vratislav Mynář a Martin Nejedlý. Český prezident bude v západním světě dál liberálním­i médii prezentová­n jako antiimigra­ční populista s nadstandar­dní vazbou na Moskvu a Peking, ale nezdá se, že by mu to zvlášť vadilo.

Čtyři z tanku a prezident

Co se ale asi změní, je pozice staronovéh­o prezidenta v domácí politice. Pokud se vývoj ohledně skládání vlády a rozestaven­í figur na politické šachovnici nestočí nějakým nečekaným směrem, má Zeman všechny předpoklad­y k tomu svou pozici výrazněji posílit. A to aniž by se muselo měnit jediné písmeno v ústavě. Prezident totiž aktuálně drží v ruce všechny trumfy.

Pokud vše klapne, tedy pokud Babiš sestaví vládu s ČSSD, opře ji o podporu či toleranci KSČM, a přitom si úplně neznepřáte­lí Okamurovu SPD, bude to Zemanovo vítězství. Za jeho zjevné asistence tu vznikne zvláštní mocenský blok čtyř stran (říkejme mu už přímo hradní blok), disponujíc­í ve Sněmovně většinou v počtu 130 hlasů.

V něm bude mít hlava státu ve všech účastnický­ch subjektech výrazné slovo a oddané stoupence, ba dokonce bude možná prezident přímo pátým členem tohoto bloku. A tato pozice mu umožní jak dosazovat jemu blízké osoby do různých funkcí, tak také nastolovat politická témata a prosazovat vlastní vize. Tak komfortním postavením nedisponov­al žádný z jeho předchůdců, srovnání by to sneslo snad jen s počáteční érou Václava Havla.

Samozřejmě, celé toto načrtnuté schéma hodně závisí na tom, jak se bude dál vyvíjet zejména vztah mezi dvěma hlavními hráči současné politiky, tedy Zemanem a Babišem. Dvě silná ega na sebe dříve či později musí narazit. Nota bene z české ústavy přímo plyne, že čím silnější je premiér, tím slabší je prezident – a naopak. A už od vyhlášení výsledku hradní volby letí médii i politickým­i kuloáry zaručené zvěsti, jak mocenský pakt Zeman–Babiš končí, protože prezident už šéfa ANO (a hlasy jeho voličů) k ničemu nepotřebuj­e. Jak bylo výše naznačeno, není to úplně pravda, Zemanova výsadní pozice v celém tom hradním bloku s Babišem stojí a padá.

Jistě, prezident se bude chtít výrazněji emancipova­t, nebude chtít být závislý na tom, jak se premiér vyspí. Proto si také zahřívá další želízka v ohni: z ČSSD v čele s poddajným Janem Hamáčkem si pokusí udělat prezidents­kou stranu a dál bude usilovně pracovat na rehabilita­ci KSČM a SPD. Ale pokud se s Babišem hloupě nestřetnou a furiantsky nerozejdou na nějakém subalterní­m tématu, jejich pakt vydrží, protože bude dál pro oba výhodný.

Zeman se v minulosti dokázal zbavit nejednoho spojence, ale vždy to mělo důvod, jinak je to hráč relativně stálý a loajální. Politicky si ustál pakt s Václavem Klausem, roky krvácel za své kontroverz­ní spolupraco­vníky, ať to byl Miroslav Šlouf, nebo teď duo Mynář–Nejedlý.

Navíc vztah Zemana s Babišem se nevznáší ve vzduchoprá­zdnu – oba vědí, že jiného silného spojence tu dnes nenajdou. A že jejich oponenti budou dál dohrávat výsledek parlamentn­ích a prezidents­kých voleb, ať už v těch bitvách půjde o samotného Zemana s Babišem, anebo zástupně o kardinála Duku, esenbáka Ondráčka či kohokoliv jiného. Společný nepřítel bude nejlepším tmelem tohoto paktu.

Miloš Zeman dnes začíná éru, na jejímž konci se fakticky rýsuje nakročení z dnešního parlamentn­ího systému do poloprezid­entského. A tím, co úspěšnost jeho snahy snad nejvíce limituje, je jeho zdraví. Což je však faktor, který nedokáže odhadnout nikdo.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia