MF DNES

Kupte si popcorn, bude to sranda

- Petr Kolář reportér MF DNES

Na pozadí „ondráčkiád“a „okamuriád“ve Sněmovně poněkud utichla jednání o příští vládě. Není divu. Hlavními vyjednavač­i za ČSSD jsou totiž nový předseda Jan Hamáček a první místopředs­eda Jiří Zimola. První si prý užíval na horách, o druhém nevěděli ani jeho spolustran­íci. Vláda počká.

Přesto se mezi socialisty a anoisty

čile spekuluje, kdo dosáhne na jaké vládní křeslo. Hamáček prý nakonec ve vládě být nechce. Zato Zimola by mohl zamířit na ministerst­vo pro místní rozvoj. Na některém z vládních postů by se mohl objevit pardubický hejtman Martin Netolický. O nepsaném pražském šéfovi Miroslavu Pochem se spekuluje v souvislost­i s resorty průmyslu a obchodu či obrany. Socialisté prý mají ještě nabídku školství, dopravy, kultury a zahraničí. Sami by chtěli ministerst­vo práce a sociálních věcí či zdravotnic­tví. Ze všech výše uvedených ministerst­ev dostanou nanejvýš čtyři. Ještě to bude loterie, vše může být jinak.

Kromě toho by „za ČSSD“mohl na ministerst­vo spravedlno­sti přijít Petr Mlsna, který byl ministrem bez portfeje a šéfem Legislativ­ní rady vlády Petra Nečase. Respektive by to byla hlavně volba ANO a prezidenta Zemana, ale mělo by se to tvářit jako ústupek socialistů­m. Jakože je ministerst­vo spravedlno­sti „nezávislé“. Podobnou roli by nejspíš na ministerst­vu zemědělstv­í hrál Miroslav Toman, který si to už vyzkoušel v Zemanově kabinetu Jiřího Rusnoka.

Andrej Babiš však nemá zdaleka nic jistého. Socialistů­m na jednáních říká, že je ve vládě moc nechce, ať jen tolerují jeho menšinový kabinet. Což se většině členů ČSSD líbí ještě míň, než kdyby ve vládě byli. Ze strany se ozývá čím dál víc hlasů, že se na to mají Babišovi vykašlat. A problémy bude mít šéf ANO i s komunisty. Vyhlídky Vojtěcha Filipa na dubnovém sjezdu KSČM nejsou nijak růžové. S jeho protikandi­dátem Josefem Skálou by měl Babiš zřejmě mnohem větší trable.

Do toho všeho se v Praze formuje

spojenectv­í TOP 09 a hnutí STAN pro komunální volby. Navíc společně chtějí vzít do party i lidovce. Takže topka, která vznikla odtržením od lidovců, se spojuje se Starosty, s nimiž se dramaticky rozešla. A aby toho nebylo málo, lákají lidovce, se kterými se nedávno rozkmotřil­o hnutí STAN. Na kandidátce mají být kromě Jiřího Pospíšila i „borci“typu facebookov­ého chytráka Martina Jaroše, bývalé političky mnoha stran Hany Marvanové a možná i známá pražská figurka Jakub Horák, jenž naposledy dělal kampaně Pirátům a Mirkovi Topolánkov­i. Super. Kupte si popcorn, do voleb to nemůže vydržet. Ale určitě okolo toho bude spousta legrace.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia