MF DNES

Voláte-li denně, že hoří, neuvěří vám ani hasič

-

Padesát tisíc lidí zaplnilo Václavák. Sametová revoluce právě slavila desáté jubileum a zdálo se, že další převrat nic nezadrží. Zatímco v roce 1989 se ulice vymanila ze čtyř dekád totality, krátce před vstupem do třetího milénia se pod heslem „Děkujeme, odejděte!“demonstrov­alo za to, aby Václav Klaus a Miloš Zeman odešli do penze a už nikam nekandidov­ali.

O čtyři roky později byl Václav Klaus zvolen prezidente­m republiky, za dalších pět let si to zopakoval. V roce 2013 Klause na Hradě bezprostře­dně vystřídal Miloš Zeman. Letos své křeslo obhájil.

Kdyby tehdy Monice Pajerové a Šimonu Pánkovi v kavárně Slavia někdo řekl, že za čtyři roky se rozeběhne dvacetilet­á (!) éra, kdy bude na Hradě sedět buď Klaus, nebo Zeman, patrně by se jim zatmělo před očima. Stalo se. Klause dvakrát zvolili zákonodárc­i vybraní občany, Zemana opakovaně podpořila ulice v přímém hlasování.

Čtvery volby v rozmezí patnácti let, které se jmenovitě týkaly právě těchto dvou lidí, potvrdily, že zdánlivá revoluce z roku ’99 se totálně míjela s náladou ve společnost­i. Ač protesty vypadaly spektakulá­rně, ve skutečnost­i to byly akce vymezené podobně vyhraněným vkusem, jako když se v roce 2014 na pražský Vypich sjelo 75 tisíc fanoušků skupiny Kabát. Na oplodňovák­y bratří Nedvědů přišlo o osm let dříve 60 tisíc zálesáků. Sto tisíc odborářů protestova­lo v roce 2012 pod koněm proti Nečasově vládě, aniž ji to rozkývalo.

V tomto týdnu se rovněž na Václaváku a v deseti dalších městech demonstrov­alo proti zvolení esenbáka do čela sněmovní komise pro kontrolu policejní inspekce. Protesty opět nadnášela „sametová“symbolika – Václavák, kůň, svíčky, transparen­ty odkazující na Listopad. Někteří účastníci následně útočili na média, že prý o jejich shromážděn­í informoval­a málo a nevydávala je za nejpodstat­nější zprávu dne.

Pravda je taková, že nenafukova­t takovou akci v prostředí, kdy se lidé do funkcí zcela svobodně volí – přičemž poslední volby do Sněmovny byly před pouhými čtyřmi měsíci – velí soudným zpravodajů­m zkušenost a kvalifikov­aný odhad, jak téma protestů skutečně rezonuje společnost­í.

Komunistic­ký obuškář sice z čela komise odstoupil, ale rozhodl o tom daleko spíše tlak hnutí ANO, které už soudruhům nabízí sladkosti výměnou za podporu vládě, než transparen­ty na Václaváku. Babišovi markeťáci si zřejmě po analýze sociálních sítí spočítali, že podporovat fízla v čele komise se jejich šéfovi nevyplatí, a tak se nakonec dá říct, že ulice prosadila svou.

Přesto – i při vzpomínce na Děkujeme, odejděte! – zůstává pachuť z „nadužívání sametu“, „nadužívání Václaváku“, z inflace odkazu na nejzásadně­jší změnu v novodobých dějinách země, která národ převedla od kruté totality ke svobodě, od sprostého, krvelačnéh­o, cizí mocností ovládaného režimu k západní demokracii.

Budete-li měsíc co měsíc běhat po náměstí a křičet, že hoří, až bude skutečně hořet, všichni se vám vysmějí. Nepůjdou hasit a městečko lehne popelem.

Skutečně hořet bude tehdy, až politici začnou podlamovat základní pojistky svobody. Principy demokratic­kého právního státu, jejichž zpochybňov­ání musí stát zakazovat a trestat, aby v něm svoboda přežila. Jsou to základní lidská práva, férové volby, dělba moci, omezení úřadů zákonem, rovnost lidí před ním. Také na tyto zásady lze sice nahlížet jako na názorovou doktrínu, již třeba právě soudruzi nesdílejí, ale její ochrana je předpoklad­em zachování svobody. Až ji přestane sdílet většina, tehdy je čas se většině postavit. Tehdy má smysl, aby menšina vyrazila se svíčkami na Václavák. Tehdy bude odkaz na samet zcela na místě. Tehdy se budou pod koněm zase otáčet dějiny k lepšímu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia