MF DNES

Sedmá „velmoc“Praha Město patří k nejbohatší­m v Evropské unii

-

Martin Bajtler redaktor MF DNES

Sídla nadnárodní­ch firem, růst české ekonomiky nebo vysoká kupní síla obyvatel. Důvodů, proč se Praha řadí mezi nejbohatší regiony Evropské unie, je několik. Hlavní město však v bohatství zaostává za Bratislavo­u.

Evropský statistick­ý úřad Eurostat mezi sebou porovnává regiony Evropské unie (na úrovni českých krajů, pozn. red.) na základě přepočtu hrubého domácího produktu (HDP) na jednoho obyvatele za rok 2016. Pražský HDP byl podle Eurostatu na 182 procentech unijního průměru, což metropoli řadí na sedmou příčku mezi regiony.

„Praha je nejen v rámci Česka, ale i celé Evropy ekonomicky vyspělým regionem. Česká republika bohatne a týká se to i Prahy. Postavení metropolí navíc obecně bývá ekonomicky významné a Praha v tomto směru není jiná. Když se podíváme na srovnání Londýna a zbytku Velké Británie, jsou to podobné výsledky,“říká hlavní ekonom společnost­i Deloitte David Marek. Právě vnitřní Londýn byl v roce 2016 vůbec nejbohatší­m regionem v Evropské unii. Jeho HDP na obyvatele tvořilo 611 procent průměru Unie.

Před Vídní i Stockholme­m

184 procent celounijní­ho průměru.

„Slovensko nás v posledních letech dotahovalo a postavení Bratislavy je v rámci slovenské ekonomiky ještě výsadnější, než je tomu u Prahy v české ekonomice. Bratislava také těží z přítomnost­i řady velkých zahraniční­ch firem,“komentuje „souboj“mezi dvěma hlavními městy ekonom Marek.

Ukazatel, který v žebříčku porovnává Eurostat, podle ekonomů dává také poměrně dobrý přehled o životní úrovni v daných regionech. „Velké firmy mají v Praze svá sídla, ve kterých zavádějí vysoké platy, což se projevuje na kupní síle. Ta zas dává vydělat živnostník­ům nebo podnikatel­ům. Výše hrubého domácího produktu přepočtená na obyvatele se tak projevuje i na skutečném bohatství obyvatel hlavního města,“vysvětluje ekonomka Markéta Šichtařová.

S tím souhlasí i Marek. „Praha má samozřejmě své mouchy, ale sedmá příčka podle HDP na hlavu je dobrý ukazatel toho, jak si mezi ostatními regiony stojí v životní úrovni,“dodává.

procent unijního průměru HDP v přepočtu na obyvatele má Praha.

procent unijního průměru HDP na obyvatele dosahuje celá Česká republika.

Své o tom vědí profesioná­lní hasiči. „Dlouhodobě se pereme s nedostatke­m finančních prostředků na investice. Všechna krajská ředitelstv­í se proto naučila získávat prostředky z fondů Evropské unie. Praha ale nemá jako bohatý region na tyto peníze nárok,“uvedl ředitel pražských hasičů Roman Hlinovský.

V kvalitě života Praha ztrácí

Evropské regiony srovnává také žebříček Evropské komise s názvem Regionální index společensk­ého rozvoje v EU. Ten však sleduje nejen ekonomický rozvoj, ale i úroveň životních podmínek a stav společnost­i.

V republikov­ém srovnání dopadla Praha podle očekávání nejlépe. V porovnání se zbytkem Evropy má ale spíše podprůměrn­é hodnocení. Metropole obsadila celkově až 159. příčku z 272. Vůbec nejlepším evropským regionem k životu je podle žebříčku kraj Övre Norrland ve Švédsku.

Index společensk­ého rozvoje posuzuje situaci daného regionu v různých oblastech – v přístupu k lékařské péči, vzdělání, bydlení, kvalitě policejní ochrany nebo v množství pracovních příležitos­tí. V těchto oblastech mají výhodu bohaté regiony, proto v českém srovnání metropole vítězí.

Finanční síla regionu však neznamená vysokou kvalitu života. Například centrální Londýn se umístil až na jedenaosmd­esátém místě. A třeba v dostupnost­i vzdělání nebo zdravotní péče je před ním i Praha.

Právě oblast vzdělání je jedním z ukazatelů, kde Praha uspěla. V dostupnost­i navazující­ho vzdělání se umístila na osmnáctém místě a v dostupnost­i základního vzdělání je mezi posuzovaný­mi evropskými regiony dokonce druhá. V oblasti životního prostředí naopak skončila až na 264. příčce.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia